"Ne manifestăm voința politică foarte clară de a crește contribuția la Pilonul II, este absolut vital pentru sănătatea pensiilor pe termen lung, dar în linie cu strategia fiscal bugetară, o decizie pe care Guvernul României trebuie să o ia în fiecare an", a declarat miercuri ministrul Cristian Ghinea la prezentarea PNRR. Strategia fiscal bugetară care se actualizează în fiecare an prevede în acest moment creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024.

Cristian GhineaFoto: Agerpres

Întrebat ce intenții are mai exact Guvernul în PNRR cu privire la creșterea contribuției la Pilonul II, Cristian Ghinea, ministrul investițiilor și proiectelor europene, a spus că această creștere va fi legată de strategia fiscal bugetară.

  • "Strategia fiscal bugetară care se actualizează în fiecare an prevede în acest moment o creștere. Am pus (n.a în PNRR) în linie cu strategia fiscal bugetară pentru că e o decizie pe care Guvernul României trebuie să o ia în fiecare an. Nu puteam să angajăm până în 2026 la un anumit procent dat fiind faptul că se poate schimba strategia fiscal bugetară. Deci ne manifestăm voința politică foarte clară de a crește contribuția la Pilonul II. Este absolut vital pentru sănătatea pensiilor pe termen lung, dar nu este un procent fix tocmai din acest motiv că se poate schimba odată cu strategia fiscal bugetară.", a spus Cristian Ghinea.

Intenționează Guvernul să crească la 6% contribuția la Pilonul II în viitorul apropiat?

  • "Nu vreau să speculez. (..) Ce am spus mai devreme este că nu vreau să legăm o cifră care se aplică până în 2026 (n.a reformele și proiectele de investiții din PNRR) de o strategie care se modifică totuși anual. Deci dacă guvernul în procesul de analiză și pe reforma sistemului public de pensii va decide în viitoarea strategie fiscal bugetară de a anul viitor să mențină această creștere la 4,75% atunci vom sta și noi în PNRR pe această linie. Dacă Guvernul va decide să fie mai puțin sau mai mult, cu atât mai mult. De aceea am lăsat flexibilă acea prevedere.", a precizat Cristian Ghinea.

PNRR: Este benefică listarea la bursa a unor societăți în care statul este acționar, fapt care ar permite fondurilor de pensii să își diversifice în mod prudent portofoliul

În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) publicat integral miercuri de Guvern se arată că la data de 30 martie 2021 erau 7,68 milioane de români participanți la Pilonul II de pensii.

Cele 7 fonduri de pensii administrate privat, pilon II, au acumulat active nete de 80,19 miliarde lei la finalul lunii martie 2021, în creștere cu 33% comparativ cu luna martie a anului anterior.

La 31 martie 2021, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat, cu 65%, respectiv 24% din valoarea totală a activelor. De asemenea, ponderi semnificative sunt investite și în obligațiuni corporative și fonduri de investiții.

Investițiile locale ale fondurilor de pensii administrate privat au înregistrat un procent de aproximativ 88%, iar din plasamentele în valută, ponderea cea mai mare au avut-o plasamentele în euro (10%) și dolar american (1%) la finalul lunii martie 2021.

  • "Fondurile de pensii administrate privat contribuie la finanțarea pe termen lung a economiei reale și reprezintă o sursă importantă și stabilă de capital. Odată cu maturizarea sistemului de pensii private, pe măsura ce activele fondurilor cresc, se simte nevoia de diversificare a societăților în care se realizează investițiile, în funcție de domeniul economic în care activează, pentru a asigura o alocare echilibrată nu numai în raport cu diferitele tipuri de instrumente financiare, dar și raportat la diferitele ramuri economice. În acest sens, este benefică listarea la bursa a unor societăți în care statul este acționar, fapt care ar permite fondurilor de pensii să își diversifice în mod prudent portofoliul și să continue și investească pe piața de capital din România.", se arată în document.

Fondurile de Pilon II de pensii în anul pandemic 2020: Câștig net de 900 milioane de euro pentru 7,6 milioane de români / Pierderi de miliarde de euro din lipsa creșterii contribuțiilor

Pilonul II de pensii private obligatorii, la care cotizează 7,6 milioane de români, a realizat în 2020 un câștig de 6,2%, de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 milioane de euro pentru participanți, arată datele prezentate în data de 25 ianuarie 2021 de Asociația Administratorilor de Pensii Administrate Privat (APAPR). Pe de altă parte, din cauza nerespectării Legii 411/2004 (care prevedea ca în anul 2016 să se ajungă la contribuții de 6% din venitul salarial brut către Pilonul II, față de doar 3,75% în prezent), românii au sume cu 18% mai mici în conturile lor, nefiind virate contribuții de 2,7 miliarde de euro în perioada 2008-2020.