​Firma olandeză I3CP, interesată de achiziția City Insurance, liderul pieței RCA aflat în administrare temporară pentru grave probleme de lichiditate, a anunțat joi seara că a subscris toate acțiunile pentru capitalizarea cu 150 milioane euro a asigurătorului. Dincolo de anunț însă, au intrat banii în conturile City? Autoritatea de Supraveghere Financiară susține într-un răspuns pentru HotNews.ro că termenul limită pentru plata acestei sume este 4 septembrie 2021.

Nicu Marcu, presedinte ASFFoto: AGERPRES

Firma olandeză I3CP, interesată de achiziția City Insurance, liderul pieței RCA aflat în administrare temporară pentru grave probleme de lichiditate, a anunțat joi seara că a subscris toate acțiunile pentru capitalizarea cu 150 milioane euro a asigurătorului. Dincolo de anunț însă, au intrat banii în conturile City? Autoritatea de Supraveghere Financiară susține într-un răspuns pentru HotNews.ro că termenul limită pentru plata acestei sume este 4 septembrie 2021.

  • "Decizia ASF nr.724 din 3 iunie a fost publicată la Monitorul Oficial la data de 4 iunie și prevede un termen de 3 luni de la data comunicării în care trebuie să fie respectată cerința minimă de capital (MCR), respectiv data de 4 septembrie 2021. Ne aflăm așadar în interiorul acestui termen, drept pentru care, încă, nu ne putem pronunța cu privire la evoluțiile viitoare și la măsurile ce s-ar impune în funcție de aceste evoluții. Fără echivoc, nu facem nicio speculație.", a declarat vineri pentru HotNews.ro Daniel Apostol, directorul direcției de comunicare din ASF.

Un răspuns în această privință ar fi putut veni de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) care a fost numit administrator temporar la City Insurance din cauza neregulilor grave descoperite de ASF.

FGA, numit administrator temporar în locul conducerii anterioare a City care a fost amendată și pedepsită cu retragerea autorizațiilor, ar trebui cu siguranță să știe dacă au intrat sau nu bani în conturile City Insurance, doar că oficialii FGA ne-au solicitat să adresăm întrebări direct companiei City Insurance.

  • HotNews.ro a solicitat companiei City Insurance să precizeze dacă s-au plătit cele 150 milioane de euro și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.
  • UPDATE Caremen Radu, președinte CA la Fondul de Garantare a Asiguraților: "Cu privire la cele solicitate, menționăm că, potrivit dispozițiilor art. 156 din Legea nr. 246/2015, FGA are obligația de a păstra confidențialitatea tuturor informațiilor la care are acces și pe care le gestioneaza în calitatea sa de administrator temporar al societății, orice informatii putand fi transmise doar catre autoritatea de rezolutie care este ASF."

Ce scrie în decizia acționarilor pentru atragerea celor 150 milioane de euro: Data limită pentru subscrierea și plata acțiunilor a fost 25 august 2021

Click pentru a deschide

  • 1. Se aprobă ridicarea dreptului de preferință al acționarilor pentru subscrierea acțiunilor ce vor fi emise pentru majorarea capitalului social, în vederea maximizării potențialului oricărui acționar interesat de a subscrie în număr cât mai mare acțiunile respective, ca urmare a obligației iminente de restabilire a capitalului necesar pentru acoperirea MCR și SCR. Acțiunile noi urmează a fi oferite spre subscriere inclusiv persoanelor care au dobândit calitatea de acționar ulterior publicării hotărârii de majorare.
  • 2. În vederea majorării capitalului social al societății, se emit 738.000.000 acțiuni noi, având o valoare nominală de 1 leu fiecare și o valoare totală de 738.000.000 lei (echivalentul în lei a sumei de 150.000.000 euro). Data limită pentru subscrierea și plata acțiunilor este 25.08.2021. (...) Acțiunile nesubscrise vor fi anulate.", se arată în decizia publicată luni în Monitorul Oficial.

Într-o altă decizie AGA a City Insurance, tot din data de 21 iulie 2021, se arată că acționarii au aprobat planul de finanțare întocmit de societate în conformitate cu dispozițiile art. 2 și art. 3 din Decizia ASF nr. 714 din 03.06.2021 pentru restabilirea nivelului fondurilor de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital sau pentru modificarea profilului de risc, astfel încât, în termen de 3 luni, MCR să fie din nou respectată.

Click pentru a deschide

Motivele sancțiunilor dure ale ASF la City Insurance: Firma a raportat că deține milioane de euro într-o bancă străină, cu care nu ar fi avut, de fapt, raporturi contractuale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat în data de 4 iunie 2021 sancțiuni dure pentru City Insurance, liderul pieței RCA din România, în urma controalelor efectuate la acest asigurător. Membrii directoratului și ai Consiliului de supraveghere ai societății au primit amenzi cumulate de 8 milioane de lei și li s-au retras autorizațiile, iar firma a fost amendată cu peste 2,9 milioane de lei cu obligația de a veni cu un plan de redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital. În plus, Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat temporar conducerea asigurătorului.

În data de 7 iunie 2021, în Monitorul Oficial s-a publicat decizia privind sancționarea lui Renato Szilagyi, președintele directoratului City Insurance, care prezintă în aproape 20 de pagini detalii legate de neregulile descoperite la această societate.

În această decizie de sancționare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că City Insurance i-ar fi raportat încă din 2017 că deține disponibilități bănești la o societate bancară, sume necesare susținerii activității și îndeplinirii cerințelor legale, dar că în luna aprilie din acest an a aflat că între această bancă și societatea de asigurare nu ar fi existat raporturi contractuale, iar contul nu ar fi existat.

Vivendi International, controlată de omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, a anunțat în luna aprilie 2021 că a încheiat un acord cu firma olandeză I3CP Holdings BV pentru vânzarea întregului pachet de acțiuni deținute la City Insurance Romania, cea mai mare companie locală de asigurări și liderul pieței RCA. Tranzacția ar urma să se finalizeze în trimestrul trei al acestui an.