​Ghid pentru asigurații și păgubiții RCA ai City Insurance: Ce faci dacă ești client și denunți polița ori dacă ești victima unui accident cu o mașină asigurată la City

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 20 septembrie 2021, 13:24 Economie | Asigurari


City Insurance
Foto: AGERPRES
​Dacă te numeri printre cei 3 milioane de români asigurați la City Insurance, societate împotriva căreia a fost demarată procedura falimentului, și vrei să denunți polița RCA, dacă nu ai avut daune în perioada de valabilitate de pâna la denunțare, pentru perioada neexpirată ai dreptul să îți recuperezi diferența de primă de la Fondul de Garantare a Asiguraților, se arată într-un ghid lansat luni de UNSAR și BAAR pentru clienții și păgubiții acestei societăți. Vezi în articol ce pot face și păgubiții și care e procedura.

 • Cei aproape 3 milioane de români care au polițe RCA la City Insurance au două opțiuni după ce ASF a decis să ceară falimentul acestui asigurător:
  1. pot să-și păstreze asigurările până la data expirării ori
  2. pot să le denunțe și să încheie contracte la un asigurător fără probleme.


  Cei mai afectați vor fi însă păgubiții, cei loviți în trafic de o mașină asigurată la City, deoarece multe service-uri nu mai fac reparații pe aceste polițe și toate despăgubirile de la acest asigurător vor fi plătite abia după ce instanța îi declară definitiv falimentul.

În contextul procedurii de faliment demarate la City Insurance, liderul pieței RCA cu aproape 3 milioane de clienți, două asociații ale industriei de asigurări - UNSAR (Uniunea națională a societăților de asigurare) și BAAR (Biroul asigurătorilor auto) au lansat luni, 20 septembrie, un ghid informativ pentru asigurați, atât pentru cei care dețin o poliță City Insurance, cât și pentru păgubiții care au de recuperat o daună aferentă unei polițe a acestei companii.

Redăm mai jos ce ar trebui să știe asigurații și păgubiții RCA ai City Insurance:

 • a) In cazul in care detineti o polita de asigurare emisa de CITY Insurance

Polita dumneavoastra de asigurare ramane in continuare valabila, producandu-si efectele.

Puteti insa denunta in orice moment polita si sa incheiati una noua la un alt asigurator autorizat. Daca denuntati polita si nu ati avut daune in perioada de valabilitate de pana la denuntare, pentru perioada neexpirata aveti dreptul sa va recuperati diferenta de prima de la FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor urmand procedura mentionata la lit.b) pct.(ii) de mai jos.

ATENTIE! Polita dumneavoastra de asigurare ramane valabila, conform prevederilor legale, pana cel tarziu la 90 de zile dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului. Asta inseamna ca, in cazul in care valabilitatea politei inscrisa in documentul de asigurare depaseste termenul mentionat anterior, nu veti mai fi asigurat.

Precizarile de mai sus sunt valabile si pentru situatia in care detineti o polita de asigurare RCA emisa de CITY Insurance. Prin urmare, puteti circula pe drumurile publice, iar in cazul unor controale in trafic din partea organelor abilitate, nu veti fi sanctionati, polita dumneavoastra RCA fiind valabila. Pe scurt, sunteti in continuare asigurati, desigur cu luarea in considerare a atentionarii de mai sus.

De asemenea, in cazul in care sunteti vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale si/sau vatamari corporale, tertul pagubit va fi despagubit in baza acestei polite in limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor, respectiv 450.000 lei si prin inscriere la masa credala in cadrul procedurii de faliment care se va solutiona in prima instanta de Tribunalul Bucuresti, iar in faza apelului de Curtea de Apel Bucuresti.

 • b) In cazul in care sunteti victima unui accident rutier produs de un conducator auto prin intermediul unui autovehicul asigurat printr-o polita RCA emisa de CITY Insurance:

(i) Daca nu ati avizat inca dauna la CITY Insurance, aveti dreptul sa o faceti adresandu-va Fondului de Garantare a Asiguratilor cel tarziu pana la data denuntarii politei RCA de catre asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului;
(ii) Pentru incasarea indemnizatiilor/despagubirilor veti putea depune o cerere de plata motivata si insotita de documente justificative, incepand cu data publicarii deciziei ASF de retragere a autorizatiei pentru CITY Insurance in Monitorul Oficial si pana la maximum 90 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior.

FGA are dreptul de a incepe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurari (asigurati, beneficiari, terte persoane pagubite) de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului impotriva CITY Insurance.

Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati: www.fgaromania.ro

 • IMPORTANT! Totodata, trebuie precizat si ca, in acest moment, exista in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta care modifica unele dintre prevederile legii actuale privind activitatea FGA (Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor) in beneficiul creditorilor de asigurari. Una dintre cele mai importante schimbari preconizate se refera la scurtarea termenului in care FGA poate incepe efectuarea platilor catre pagubiti, respectiv la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara de retragere a autorizatiei de functionare si constatare a existentei indiciilor starii de insolventa a asiguratorului (si nu de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului impotriva CITY Insurance, asa cum este in acest moment). De asemenea, proiectul prevede majorarea plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei si acordarea despagubirilor pe fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare.
Aceste prevederi propuse vizeaza protejarea suplimentara a pagubitilor in cazul insolventei unui asigurator.

(iii) Indiferent daca v-ati adresat sau nu FGA in vederea incasarii despagubirii, aveti dreptul sa formulati si o cerere de admitere a creantei (despagubirii pretinse) in cadrul procedurii de faliment in termenele si urmand instructiunile lichidatorului judiciar care va fi desemnat de Tribunalul Bucuresti. Trebuie sa stiti ca, in masura in care ati incasat sume de la FGA, acestea vor fi deduse in cadrul procedurii de faliment din sumele pe care ati mai fi eventual indreptatit sa le primiti.

Informații de context
Romania este una dintre tarile din Uniunea Europeana care beneficiaza de o plasa de siguranta pentru asigurati in cazul falimentului unei companii de asigurari: FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor.

Fondul, ca o solutie de garantare in domeniul asigurarilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator intrat in procedura de faliment.

Destinatia principala a sumelor aflate la dispozitia FGA este plata catre creditorii de asigurari a indemnizatiilor/despagubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate in conditiile legii si a primelor datorate de asigurator pentru perioada in care riscul nu a fost acoperit de acesta, ca urmare a incetarii contractelor de asigurare, cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege."

Fondul de garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat luni
că poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea posibililor creditori ai City Insurance, în timp ce cererile de plată se vor putea depune doar după ce se publică în Monitorul Oficial decizia retragerii autorizației de funcționare a acestui asigurător, cu aproape 3 milioane de clienți RCA. Din cauza pandemiei, cererile se vor putea depune doar online ori prin poșta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35458 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  90 de zile (Luni, 20 septembrie 2021, 13:34)

  mandalau [utilizator]

  Nu inteleg de unde au aparut cele 90 de zile.
  1.Din acest articol inteleg ca asigurarile City nu sunt valabile pana la expirarea lor ci 90 de zile? Ce se intampla daca am asigurare la City pentru inca 10 luni?

  2. Ce se intampla daca am asigurare la city si vreau sa ies in afara tarii. Asigurarea este valabila (FGA despagubeste si accedentele din afara tarii)?
  • +4 (4 voturi)    
   porcarie (Luni, 20 septembrie 2021, 15:24)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui mandalau

   asta cu 90 de zile. pai cand am facut polita,firma era era ok c anu puteam altfel,deci fondul asta ar trebuie sa preia politele pana la incheierea lor,nu 90 de zile. Daca era dupa mine,dadeam afara tot personalaul de la asf dupa o faza de asta..supravegherea..a nimic. n-au facut nimic .fondul asta e degeaba. doar sa constante. si constanta dupa ani de zile ca firma nu are acoperire sa functioneze.
  • -1 (1 vot)    
   90 de zile DUPA faliment. (Luni, 20 septembrie 2021, 15:29)

   lumi74321 [utilizator] i-a raspuns lui mandalau

   Deocamdata, nu e definitiv falimentul. A inceput procedura, dar poate sa dureze pana se incheie si e declarat faliment. Polita RCA City e valabila dupa faliment inca 90 de zile.
  • +4 (4 voturi)    
   44% din șoferii romani escrocați de City Insurance (Luni, 20 septembrie 2021, 15:50)

   Rower [utilizator] i-a raspuns lui mandalau

   Conform datelor din citatele de mai jos, rezulta ca 3.000.000 asigurați / (78,1% * 8.749.390 vehicule) = 43.9% din totalul posesorilor de vehicule din Romania sunt persoane fizice asigurate la City Insurance care a dat faliment.

   3.000.000 asigurați * 691 Lei asigurarea minima = 21100 vehicule noi de 20000 Euro fiecare. Ce, a cumpărat City Insurance 20 mii astfel de mașini pe an sa le dea păgubiților?!

   Asta este o escrocherie de proporții. Dupa ce au luat bani de la șoferi ani de zile, proprietarii City Insurance au simulat un faliment rămânând cu sume mari.

   Citate:

   1) "Numărul total de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor la 31 decembrie 2019, a fost de 8.749.390 vehicule, din care 78,1% aparţineau persoanelor fizice"

   2) "RCA – asigurarea de Raspundere Civila Auto este o asigurare auto obligatorie pentru toti posesorii de autovehicule. Scopul ei este de a despagubi persoanele prejudiciate in urma unui accident provocat de autoturismul pentru care s-a emis polita de asigurare."

   3) "Dacă te numeri printre cei 3 milioane de români asigurați la City Insurance, societate împotriva căreia a fost demarată procedura falimentului, și vrei să denunți polița RCA"
 • +5 (5 voturi)    
  Care este data rămânerii definitive (Luni, 20 septembrie 2021, 13:38)

  KMura [utilizator]

  Hotnews, ce ne puteți spune despre data "ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului"?
 • +6 (8 voturi)    
  Atat timp cat e valabila polita o pastrez (Luni, 20 septembrie 2021, 14:25)

  Imax [utilizator]

  De ce sa platesc in plus?
  Conduceti prudent, s-ar putea ca celalat sa aibe asigurare RCA City, nu claxanati ca ma panichez!!!
 • +1 (3 voturi)    
  ... (Luni, 20 septembrie 2021, 15:08)

  cartograful [utilizator]

  una din variantele de protectie pt. cazuri de felul asta e asa zisa "decontare directa" care costa ce-i drept in plus vreo 100 de lei la incheierea RCA dar functioneaza in felul urmator: daca te loveste un asigurat la un asigurator mai "dificil" (sa spunem in cazul asta City) iti repari masina cu banii de la asiguratorul tau, ca si cum ai avea CASCO, si mai departe asiguratorul tau isi rezolva problema cu vinovatul accidentului sau asiguratorul lui. Cum spuneam, costa in plus dar unii asiguratori ofera aceasta varianta si esti mai putin la mana unor asiguratori petarda. Eu unul am ales aceasta varianta cu ceva in urma dupa ce-am avut tabla raschetata de o masina care nu mi-a acordat prioritate. Persoana care conducea a fost foarte OK dar inspectorul care trebuia sa-mi semneze devizul de reparatii din partea asiguratorului ei a fost un nemernic ca la carte. Vreo 3 saptamani a trebuit sa umblu dupa el, ba era "plecat pt. constatari", ba pe "la service", in fapt se ascundea prin birou, apoi insista sa nu fie vopsite toate piesele zgariate ci doar polishate, samd.
  • +1 (1 vot)    
   Asa e cu asigurarile (Luni, 20 septembrie 2021, 16:16)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   cand e vorba sa dea bani. Eu am patit asa la casco si nu o firma cu probleme. Asa fac toate sa iti reduci pretentiile si sa ajunga sa plateasca ele mai putin. Iar acum nu degeaba au marit toate tarifele ca au scapat de un concurent.
 • +4 (6 voturi)    
  Ce faci? Trimiti un email unei companii de STAT (Luni, 20 septembrie 2021, 15:09)

  Gryphus [utilizator]

  dupa care astepti 1000 de zile si daca nu raspund inseamna ca ai pierdut
 • +2 (6 voturi)    
  Arată a cartel (Luni, 20 septembrie 2021, 15:14)

  MVM [utilizator]

  Ce treabă au ceilalți asigurători cu ce se întâmplă la City Insurance?
  Răspuns: încearcă să împingă mai repede pe City pe scări, ca să îi ia clienții.
  Se pare că toți ceilalți asigurători s-au coalizat pentru ca nu cumva City Insurance, care nu e de fapt în situație de faliment, să ajungă acolo iar ei să preia caimacul.
  Un fel de Miorița din asigurări, cu binecuvântarea ASF și a politicienilor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by