​VIDEO Ministrul Finanțelor s-a încurcat în legislația RCA: Ce a spus Vîlceanu întrebat dacă în cazul vătămărilor corporale un păgubit City poate primi mai mult de 500.000 de lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 22 septembrie 2021, 19:33 Economie | Asigurari


Dan Vilceanu
Foto: Captura Guvern
​Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, s-a încurcat miercuri în legislația RCA întrebat fiind dacă în cazul vătămărilor corporale un păgubit City Insurance, societate în curs de faliment, poate primi mai mult de 500.000 de lei de la Fondul de Garantare a Asiguraților, plafon care tocmai ce a fost decis de Guvern prin ordonanță de Urgență. Deși legal acest lucru este imposibil, Vîlceanu a spus că Ordonanța are prevederi și pentru vătămări corporale, evitând un răspuns.

HotNews.ro l-a întrebat miercuri pe ministrul Finanțelor, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern în care s-au adus modificări la Legea privind Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), dacă în cazul vătămărilor corporale FGA va putea plăti mai mult de 500.000 de lei. Ministrul a arătat că nu știe nici legislația RCA și nici ce a adoptat de fapt Guvernul în ședința la care a participat.Mai exact, prin Ordonanța adoptată miercuri de Guvern, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va putea plăti despăgubirile către asigurați în 60 de zile de la publicarea în Monitorul oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului, fără să se mai aștepte ca falimentul să fie declarat prin decizia definitivă în instanță, cum era până acum în legislație.

O altă modificare importantă este că păgubiții care au de recuperat despăgubiri de la o firmă de asigurări intrată în faliment vor putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract pe care îl au la o astfel de firmă în faliment. Acum, suma maximă este de 450.000 de lei și se acordă de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) per creditor, și nu pe fiecare contract de asigurare.

HotNews.ro l-a întrebat pe ministrul Finanțelor ce se întâmplă cu despăgubirile pentru vătămări corporale severe, mai ales că două asociații au cerut azi Guvernului să crească plafonul de maxim 500.000 de lei, în condițiile în care plafonul de despăgubire minim garantat pentru o victimă este de 1.220.000 euro în legislatia UE aferentă RCA.

 • Redăm main jos dialogul (de la min. 59) cu Ministrul Finanțelor, care a citit ce prevedere ar acoperi și situația vătămărilor corporale:

Ministrul Dan Vîlceanu: "Există și o altă prevedere în această OUG chiar privind stabilirea cuantumului daunelor morale cu respectarea principiului echității și prin raportare la consecințele negative suferite în plan fizic și psihic fără a se ajunge la o îmbogățire fără just temei. Există un mod de calcul. Sunt prevăzute și asemenea situații în această modificare.

 • Reporter HotNews.ro: FGA va putea plăti mai mult decât 500.000 de lei?

Ministrul Dan Vîlceanu: Nu..de fapt majorarea de la 450.000 de lei la 500.000 de lei reprezintă suma pentru o poliță încheiată, dar există și alte prevederi privind cuantumul daunelor și modul de calculare.

 • Reporter HotNews.ro: Care să depășească acest plafon de 500.000 de lei? Asta spuneți?

Ministrul Dan Vîlceanu: Rămâne de văzut. Nu. În principiu suma este de 500.000 de lei.

 • Reporter HotNews.ro: Referitor la vătămările corporale severe in legislația UE este plafon de 1,22 milioane de euro. Dumneavoastră acum prin OUG impuneți un plafon de maxim 500.000 lei.

Ministrul Dan Vîlceanu: Deci, aș vrea să faceți o diferență. Ceea ce vă spun cu privire la acest plafon de 500.000 de lei se referă la polițele pentru asigurări de răspundere civilă auto (RCA) și dumneavoastră vorbiți despre altceva.

 • Reporter HotNews.ro: Nu. Și eu vorbesc despre același lucru - legislația RCA în UE. Polița RCA prevede și daune pentru vătămări corporale.

Ministrul Dan Vîlceanu: Corect, dar pentru stabilirea...în legătură cu aceste daune la care faceți referire sunt alte prevederi și tocmai v-am spus că se stabilește cuantumul cu respectarea principiului echității și prin raportare la consecințele negative suferite în plan fizic și psihic fără a se ajunge la o îmbogățire fără just temei.

Și vă mai pot da încă o modificare pentru că are legătură - sunt informații pe care, prin aceste modificări, FGA și le poate lua de la Poliție, Jandarmi si așa mai departe astfel încât toate informațiile pe care Fondul le are nevoie pentru a face despăgubirea să fie corecte.

Deci una e dauna pentru o poliță de asigurare în legătură cu o creanță de asigurare și alta este dauna pentru eu știu..afec..

 • Reporter HotNews.ro: Dle Vilceanu nu cunoașteți legislația RCA.

Ministrul Dan Vîlceanu: Bun. Am înțeles. Încă o dată vă citesc ce v-am citit mai devreme.

 • Reporter HotNews.ro: Pentru vătămări corporale se va putea plăti mai mult de 500.000 de lei? Da sau nu?

Ministrul Dan Vîlceanu: Păi asta v-am citit și stăm cât de mult doriți dumneavoastră .

Și ministrul Vîlceanu a citit iar textul.

Modificarea adusă prin OUG-ul dat azi la Legea 213/2015 la care se referă ministrul este următoarea:

 • La articolul 13, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:
 • „(31) În caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății ori de deces rezultate în urma unui accident de vehicule, stabilirea despăgubirii reprezentând daune morale se face cu respectarea principiului echității, prin raportare la consecințele negative suferite în plan fizic și psihic, ținându-se cont de criterii obiective și rezonabile.”


Amintim că, potrivit legislației din România, orice asigurare RCA validă, indiferent de cât de puțin costă, permite despăgubiri pentru vătămări corporale și deces în limita a 6,07 milioane de euro, în timp ce pentru daunele materiale, limita de despăgubiri este în prezent de 1,22 milioane de euro.

Deci o asigurare RCA, în afara șoferului vinovat, despăgubește pe oricine suportă o daună inclusiv pe membrii de familie ai șoferului vinovat aflați cu acesta în autovehicul în momentul accidentului.

Altfel spus, în cazul unui accident, de care tu, client City Insurance, te faci vinovat, asigurarea RCA poate suporta plata acestor despăgubiri maxime. În situația tragică în care apar victime în mașina ta ori a celui pe care l-ai lovit, cheltuielile cu spitalizarea ți-ar fi greu de suportat, dacă nu ai avea o asigurare RCA.

Pe de altă parte, în actualul context în care City Insurance este în curs de faliment, toate cererile de deschidere de dosare de daună și toate cererile de plată se vor face strict de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Și, așa cum se arată și în Ordonanța de urgență adoptată azi, FGA nu poate plăti mai mult de 500.000 de lei (maxim 100.000 de euro).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4982 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  dupa chipul si asemanarea sefului (Miercuri, 22 septembrie 2021, 19:34)

  qwerasdf [utilizator]

  (catzu)

  prost, adica!
 • +15 (15 voturi)    
  Altii au muncit la document (Miercuri, 22 septembrie 2021, 19:38)

  Harald2 [utilizator]

  si dansul a iesit in fata pentru a culege laudele.

  Dar de cules, alesii domnului Citu vor culege numai dispretul. Nu ca le-ar pasa foarte mult, din moment ce obiectivul este sa-si faca rapid "cadouri" prin mecanismele financiare pe care le-au pus in miscare.
 • +18 (18 voturi)    
  De unde sa stie omul?! (Miercuri, 22 septembrie 2021, 19:42)

  VOX. [utilizator]

  Ce meserie are, tot electrician?
 • +19 (19 voturi)    
  Bai, ziaristilor ! (Miercuri, 22 septembrie 2021, 20:08)

  gmb72 [utilizator]

  Voi sunteti chiar nesimtiti, serios !
  Adica aveti pretentii de la ministri sa cunoasca legile pe care le initiaza ? Sau de la parlamentari, legile pe care le voteaza ?
  Ba, voi nu pricepeti ca oamenii aia nu sunt pusi acolo sa faca ceva sau sa raspunda pentru ceva, ci doar sa semneze ce le baga sub nas diverse grupuri de interese ?
  Si uneori, sunt cazuri in care - ghinion ! - unii chiar se pricep, si poate refuza sa semneze chestii care n-au de-a face cu eficienta sau bunul mers al tarii... Si chiar ameninta cu demisia.... Si li se explica mai intai, frumusel, ca "noi te-am pus acolo ca partidul are nevoie de un om de incredere, hai, nu ne lasa la greu, trebuie sa ne ajuti..." si daca nu cedeaza, i se explica "bine, daca ne lasi la greu, treaba ta: dar sa stii ca viitorul tau va fi terminat: tu, nicio firmulita mica nu-ti vei mai putea face, ca ti-o ingropam cu controale, de angajat nu te vei mai putea angaja decat, poate paznic, ca termiman orice firma sau sef de institutie care-ti da vreun post mai acatarii, sotia ta va avea aceeasi soarta, si nici copii tai nu mai prind vren post caldut prin tara asta...asa ca ai grija !"
  Cam asa merg lucrurile in tara asta, iar asta o stiu de la un fost ministru... Care a vrut sa demisioneze cand i s-au bagat in fata niste acte normative pe care, profesionistul din el refuza sa le semneze anticipand niste efecte complet imbecile, dar, a fost obligat cum ati citit mai sus sa stea in banca lui.... Si a stat....
  Nu, nu-i victimizez, pana la urma se complac si ei astfel, doar ca trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca Romania e un stat esuat, mafiot, doar apartenenta la UE ne mai tine intr-un tren care merge intr-o directie... Dar suntem exact ca ala care se tine cu (doar) o mana de bara unui tren care prinde viteza, iar altii care stau in carca lui, ii tot dau peste mana sa dea drumul trenului, si sa ramana pe cont propriu....
 • +10 (12 voturi)    
  sa va spun cum scapam... (Miercuri, 22 septembrie 2021, 21:38)

  Coco Whistle [utilizator]

  1. parlament -300 (alesi individual)
  2.pres sa fie si pm sef al guvernului - ales de popor
  3. fara prefecti
  4. alegeri 1 tur daca candidatul cistigator ia mai mult de 50% din numarul total de voturi sau 2 tururi daca conditia de mai sus nu e indeplinita
  5. alegeri ptr judecatori si seful politiei locale
  6.kkr - pres face nominalizarile, parlamentul le da mandat
  7.partidele supuse controlului independent din pdvd etica si audit financiar
  8. regionalizarea romaniei in 3 mari regiuni care au 1 guvernator cu rang de viceprim ministru
  -poate scapam de figuranti altfel, care doar incaseaza...
  • +5 (5 voturi)    
   Nu. Politicienii vor fi tot aia.... (Miercuri, 22 septembrie 2021, 21:56)

   gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Sunt doar doua solutii.
   Ori o republica prezidentiala, in care pres sa fie si seful guvernului si totodata sa poata urmari un proiect pe termen lung, INDIFERENT cine detine majoritatea in șparlament...pentru ca reparatia tarii asteia va dura tot 20-30 de ani la cat s-a stricat... Ceea ce e cam imposibil, din pacate, toti vor urla ca "va fi un dictator !....", si asa il acuza pe Iohannis ca e dictator, in timp ce amaratul, nu poate nici macar dintr-un ABeCeDar sa dicteze....
   Ori, un ALT stat paralel cu statul paralel/subteran, mafiot, care face jocurile indiferent de ce politicieni sunt la putere, si care sa lupte cu primul... Adica raspunzi unei organizatii mafiote, cu alta similara, dar bine-intentionata, ceea ce e din nou, cam imposibil, din pacate....
   Asa ca prea multe sanse de refacere prin forte proprii, pentru tara asta, nu prea mai sunt.... Iar extern, nu prea mai exista altruism pe scena politica actuala, cat despre interesul de a avea o Romanie puternica, nu cred ca-l mai are careva... Nu cred ca le mai pasa, in definitiv.
  • +1 (1 vot)    
   Dar unde te crezi? in ceva tara civilizata? (Joi, 23 septembrie 2021, 10:05)

   Genialul [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   * Poi si apoi cum se mai impart sinecuri?
   * Cum isi mai negociaza functii?
   * Ce te faci cu Ficus, care nu are chef sa faca nimic, eventual doar plimbari si jocuri de culise
   * Cum adica presedintele sa nominalizaze si parlamentul sa dea mandat, adica sa cada de acord? Absurd
   * Lasa-ne cu ideeile astea moderne, noua ne place sa baltim asa inca vreo 30 de ani.
 • +2 (2 voturi)    
  Ministrul Finantelor care nu nai fi dupa 25 (Joi, 23 septembrie 2021, 10:12)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Rasul curcilor!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by