Biroul asigurătorilor auto din România (BAAR) a anunțat joi că a achitat cea mai mare despăgubire în străinătate din istoria sa pentru un accicdent produs în 2018 în Franța de un șofer român de camion asigurat RCA/Carte Verde la City Insurance: peste 5,3 milioane euro, la care se mai adaugă o rezervă de daune, adică estimarea despăgubirilor care vor mai fi plătite victimelor de încă 4,5 milioane de euro. Despăgubirea finală va ajunge astfel la 9,8-10 milioane de euro.

Camionul implicat în accidentFoto: BAAR

Biroul asigurătorilor auto din România (BAAR) plătește în calitate de birou național Carte Verde despăgubirile făcute în străinătate de șoferii români asigurați la societăți de asigurare intrate în procedura falimentului, cum este în cazul de față City Insurance.

Joi, BAAR a anunțat că a achitat cea mai mare despăgubire din istoria sa:

  • "Este vorba de peste 5,3 milioane euro din care cea mai mare parte reprezintă despăgubiri pentru cheltuieli de spitalizare, pierderi de venit, asistență medicală, adaptarea locuinței ș.a. la care se mai adaugă o rezervă de daune rămasă de 4,5 milioane euro, astfel încât despagubirea finală se va ridica la aproximativ 9,8-10 milioane euro. Tot în acest caz, înainte de retragerea autorizației de funcționare, City Insurance mai plătise despăgubiri în cuantum total de 207 mii euro", se arată în comunicatul BAAR.

Cum s-a produs accidentul și ce victime au fost

BAAR spune că potrivit rezultatului investigației demarată de poliție, șoferul ansamblului cap tractor si semiremorca conducea cu o viteză peste limita maximă admisă pentru acea porțiune de drum (89 km/h în loc de 70 km/h).

Accidentul s-a soldat cu vătămarea corporală gravă a doua femei, precum și cu avarierea totală a autoturismului care circula regulamentar. În urma impactului, una dintre femei a fost diagnosticată cu tetraplagie la nivel neurologic C4 și grad de invaliditate 85% în timp ce cea de-a doua a suferit multiple leziuni corporale.

  • "Vinovăția a fost stabilită prin documentația emisă de autoritățile din Franța iar pretențiile de despăgubire achitate de BAAR, s-au soluționat pe cale amiabilă. Menționăm ca, spre deosebire de alte țări, legislația din Franța nu prevede limite de răspundere la asigurarea de răspundere civila auto (RCA) pentru vătămări corporale, răspunderea fiind nelimitată.
  • În acest context, trebuie subliniat faptul că BAAR, în calitate de birou național și în conformitate cu Regulamentul General al Consiliului Birourilor, document care guverneaza modul de funcționare a Sistemului Carte Verde, a preluat obligația de plată a despăgubirii pentru accidentele produse în străinatate de vehicule înmatriculate în România asigurate RCA/Carte Verde de City Insurance.", se mai precizează în comunicatul BAAR.