​Schimbări majore la Pilonul II de pensii, în contextul PNRR: Plata banilor acumulați în tranșe lunare, plata integrală urmând a se face doar în situații întemeiate

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 11 ianuarie 2022, 22:46 Economie | Asigurari


Pensie
Foto: ASF
Guvernul are pe agenda de miercuri situația implementării PNRR la nivelul Ministerului Muncii. Una dintre țintele asumate pentru primul trimestru din acest an este: "'intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului II". Surse din piață au precizat marți pentru HotNews.ro că aici intră și adoptarea legii privind plata pensiilor în Pilonul II, care ar prevede ca plățile să se facă în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situații întemeiate.

Proiectul de lege este dezvoltat în principal de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și este aproape gata, susțin sursele HotNews.ro.

Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc de multă vreme o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată decât în situații excepționale.

Situația implementării PNRR la Ministerul Muncii: Ce jaloane trebuie atinse curând privind Pilonul II și reforma pensiilor
În privința stadiului implementării acestui jalon privind Pilonul II, în Anexa care însoțește situația implementării PNRR la nivelul Ministerului Muncii se precizează:

 • "Stabilirea unei întâlniri de lucru cu reprezentanții ASF pentru dezbaterea și promovarea măsurilor incluse la nivelul jalonului, inclusiv a prevederii referitoare la „asigurarea sustenabilității fiscale a pilonului II printr-o creștere a contribuțiilor în conformitate cu dispozițiile Strategiei fiscal –bugetare (actualul program de Guvernare prevede creșterea contribuției cu 1pp la 4,75%, până în 2024)".

O țintă întârziată - contractarea asistenței tehnice pentru reforma pensiilor: Va fi semnat contract cu Banca Mondială pe 28 februarie 2022
O țintă întârziată este contractarea asistenței tehnice pentru reforma pensiilor, care ar fi trebuit să fie finalizată până la finalul anului trecut. HotNews.ro a scris aici despre problemele apărute cu anularea licitației.

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a declarat de atunci pentru HotNews.ro că a început negocierile cu Banca Mondială, iar în documentul prezent se dau și detalii privind evoluția lucrurilor.

Ministerul Muncii spune că între timp a fost aprobat Memorandumul cu tema: „Contractarea serviciilor de asistență tehnică pentru implementarea reformei sistemului public de pensii și unele măsuri pentru crearea unui cadru eficient în vederea îndeplinirii jaloanelor aferente acestei reforme” care stabilește calendarul de contractare a serviciilor de asistență tehnică din partea Băncii Mondiale.

Termenul pentru semnarea acordului de servicii de consultanță rambursabilă cu Banca Mondială este 28 februarie 2021.

În prezent este în lucru elaborarea termenilor de referință pentru acordul de servicii de consultanță rambursabilă cu Banca Mondială, între experți Băncii Mondiale și reprezentanții Ministerului Muncii, se arată în document.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) are în cadrul PNRR o alocare totală de 368,9 milioane euro, din valoarea totală de 29,2 mld. Euro, în calitate de gestionar al fondurilor europene pentru măsurile de infrastructură socială, cât și de beneficiar, fiind responsabil de implementarea măsurilor de reformă și de investiții în domeniile pensiilor, salarizării, asistenței sociale și digitalizării (în parteneriat cu instituțiile din
subordinea/sub autoritatea/coordonarea acestuia).

PNRR a fost transmis de către România în 31 mai 2021 la Bruxelles și Comisia Europeană a evaluat pozitiv planul în data de 27 septembrie 2020 propunând aprobarea acestuia.

Acesta a fost aprobat, alături de planurile Estoniei și Finlandei, în cadrul ECOFIN - Consiliul UE al miniștrilor economiei și finanțelor, în data de 28 octombrie 2020, urmând a fi accesată pre-finanțarea de 13% în valoare de aproximativ 3,7 mld. euro.


Plăți în pilonul II de pensii: 59.000 de români au încasat peste 600 milioane lei în 13 ani / Majoritatea preferă să încaseze banii deodată, nu eșalonat


59.000 de participanți și moștenitori la Pilonul II de pensii au încasat 605 milioane de lei de la introducerea acestui sistem (n.a 2008) și până la finele lunii septembrie 2021, a anunțat, în noiembrie 2021, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Plata pensiilor din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc de ceva timp o lege prin care plățile să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ) au realizat plăți de peste un miliard de lei (200 milioane euro) către aproape 115.000 de participanți și mostenitori, de la înființare și până la finele lunii septembrie 2021, potrivit datelor comunicate în luna noiembrie 2021 de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Potrivit legislatiei, ca dispozitie tranzitorie pana la adoptarea unei legi de plata a pensiilor private, participantii si/sau mostenitorii acestora pot primi platile din partea fondurilor de pensii fie ca suma unica, fie sub forma de rate egale pe o durata de cel mult 5 ani.

Conform Codului fiscal in vigoare, sarcina fiscala asupra veniturilor incasate in urma participarii la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depasesc o baza neimpozabila de 2.000 RON lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzator pensiilor din sistemul public (Pilonul I).

În plus, în luna decembrie 2021, a apărut ca sarcina fiscală și asigurarea de sănătate la pensiile la peste 4000 de lei.

Fondurile de pensii private (Pilonul II si III) fac plati in urmatoarele situatii:


1) Decesul participantului. În această situatie, mostenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat si pot revendica activul acestuia.

La Pilonul II, mostenitorii care sunt la randul lor participanti la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub forma de virament in contul personal de pensie privata, iar cei care nu sunt participanti pot beneficia direct de bani. Mostenitorii participantilor trebuie sa fie informati de catre notarii publici despre existenta acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse in certificatul de mostenitor si in masa succesorala, astfel incat eventualii mostenitori sa poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

La Pilonul III, mostenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere si dupa completarea documentatiei specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.

2) Invaliditate. In aceasta situatie, plata catre participantul (la Pilonul II sau III) ramas invalid se efectueaza strict in cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibila, care sa contina precizari cu privire la incapacitatea de munca a persoanei respective.

3) Pensionare. La Pilonul II, participantii care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta in conditiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat in contul de pensie privata. La Pilonul III, participantii care au implinit varsta de 60 de ani pot revendica activul personal acumulat in contul de pensie facultativa.

Ce plăți s-au făcut în Pilonul II de pensii în primul trimestru din 2021: Mii de români au preferat să încaseze banii deodată, nu eșalonat - arată datele ASF
Click pentru a deschide


Aproape 4.000 de români, participanți sau beneficiari ai Pilonului II de pensii, au încasat peste 64,4 milioane de lei în primul trimestru din acest an, 78% dintre aceștia preferând să primească banii deodată, nu eșalonat, arată datele prezentate în 8 iunie 2021 de ASF. Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

7,68 milioane de români contribuiau la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) la finele lunii martie din acest an, iar valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat depășea 80,19 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 33% față de aceeași perioadă a anului 2020, arată datele ASF.


În condițiile în care contribuția medie lunară la Pilonul II este foarte mică, de doar 197 lei/participant, și valoarea medie a unui cont este de doar 10.600 de lei. În perioada menționată aproape 4.000 de oameni au încasat bani de la Pilonul II și cei mai mulți au vrut toți banii deodată, nu eșalonat.

De notat că autoritățile lucrează de ceva timp la o lege a plăților în Pilonul II de pensii.

 • "Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar e nevoie de o lege a plății pensiilor pe care tot în anul acesta ne-am propus să o facem. Intenția noastră în lege este ca plata pensiilor să fie în tranșe lunare pe durata vieții, iar banii care rămân după fiecare lună de plată în contul fiecărui contributor, acei bani vor avea un randament, pentru că vor fi investiți. Avem deja un proiect de lege pe care îl vom înainta către Parlament. Nu se va mai putea încasa contribuția integrală, ci vor fi făcute plăți lunare.", a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro în luna februarie 2021, Nicu Marcu, președintele ASF.

Cum functioneaza pensiile private?


Potrivit APAPR, Romania a urmat in 2007 practica internationala si a introdus un sistem de pensii private, la recomandarea si sub supravegherea Bancii Mondiale si a Uniunii Europene. Suplimentar fata de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) si fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).

Pilonul II inseamna ca o mica parte din contributia de asigurari sociale (CAS) platita de toti romanii catre bugetul public sa fie directionata catre fonduri private de pensii, bazate pe acumulare si investirea continua a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu apartin societatilor de administrare, ci romanilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privata a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare. In prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata in conturile a peste 7 milioane de romani, la Pilonul II.

Pilonul III functioneaza similar, cu o singura diferenta majora: contributiile nu sunt redirectionate de la bugetul public (ca la Pilonul II), ci sunt platite in mod voluntar, facultativ, de catre salariati si/sau angajatorii lor. Contributia la fondurile de pensii facultative beneficiaza de o deductibilitate fiscala (cate 400 EUR / an, atat la angajat cat si la angajator), pentru incurajarea economisirii private. In prezent, peste 450.000 de romani contribuie pentru acest tip de pensie suplimentara, care se va adauga celei obtinute de la stat (Pilonul I) si de la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Problema demografica
arata deja ca logica redistributiva a Pilonului I (sistemul de pensii de stat) nu mai poate functiona in mod sustenabil in viitor. Salariatii (contributorii) vor fi tot mai putini, iar pensionarii (beneficiarii) vor fi tot mai multi. De aceea, participarea la Pilonul II si Pilonul III de pensii private reprezinta singura solutie eficienta de economisire suplimentara, pentru o pensie mai buna in viitor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27099 vizualizari

 • +41 (53 voturi)    
  Trebuie dati in judecata pt furt din banii tai (Marţi, 11 ianuarie 2022, 22:51)

  Radoh [utilizator]

  daca eu contribui 25-30 de ani la un fond e normal sa imi pot retrage banii de acolo cand vreun eu si in totalitate nu sa primesc maruntis ....2--3 ani pana mor
  • +2 (34 voturi)    
   De la bun inceput a fost o teapa... (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 1:12)

   X-Files [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   De la bun inceput a fost o teapa...da' explica-i romanului Batman-Batman.

   Mai rea decat administrarea de stat a unui monopol e doar administrarea lui privata, mai rea decat taxarea de catre stat e doar taxarea de catre stat si directionarea fondurilor catre privati...
   ...astea sunt fundamente economice DE PIATA, da' IEconomistu' de Patarlagele, necitit, dar fudul de nestiinta lui, o tine Batman-Batman ca privatu' IE mai bun ca statu', de parca vorbeste despre recolta de patrunjel.

   SucceSURI!

   PS: Scriind cele de mai sus, m-am demascat ca fiind comunist si desigur, rus...cei ce fac/apara legile de spoliere a oamenilor pentru binele unor privati sunt, desigur, patrioti si ioropieni.
   • +4 (22 voturi)    
    teapa e in capul tau (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 8:47)

    t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

    Randamentul (dobanda) adusa de fondul de pensii e MULT peste orice depozit bancar, peste inflatie, peste titlurile de stat. Chiar si deducand comisionul comisionul firmei care gestioneaza banii.
    Pilonul 1 nu are absolut niciun randament. Sunt bani care se consuma in aceiasi luna in care sunt incasati. Pensia mea va fi platita de altii, in viitor, iar acei altii vor fi cu 30-40% mai putini decat cei de azi, datorita declinului demografic. Sa ma bazez pe pensia de stat e sa ma condamn la infometare.
    • +7 (9 voturi)    
     pana acum nu a fost teapa, (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:04)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

     da, pilonl II a avut un randament peste cel al pilonului I, Insa sa nu exageram cu laudele: eu am la BCR pensii si am randament de 4.8% pe an....la ING este si mai putin, deci castigul nu este chiar asa de mare. Insa teapa va aparea in momentul in care nu mai primesti banii la pensionare, ci in transe lunare timp de 12 ani.
     In acest caz, chiar ca ajunge un fel de pilon I, doar ca cu un randament putin mai mare.
     • -2 (8 voturi)    
      depinde cu ce compari (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 10:06)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Randament la pilonul I nu exista, dar daca vei compara doi pensionari cu aceeasi durata de munca, salariu mediu pe economie, dar iesiti la pensie la 10 ani distanta, ala care a iesit acum 10 ani nu primeste nici jumatate din cat primeste cel care iese azi. De ce? Pentru ca salariile intotdeauna au crescut mai repede decat pensiile de stat. Normal, avand in vedere ca raportul salariati : pensionari este in scadere.

      Daca primesti banii in transe lunare la pilonul II, beneficiezi in continuare de acelasi randament la suma ramasa. Deci peste 10 ani pensia ta (transa lunara) va fi mult mai mare decat a fost la inceput.
      • -2 (8 voturi)    
       gresit! (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:44)

       miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       randamentul la pilonul I exista si este mai mare decat la pilonul II!
       Ghici de ce?
       pentru faptul ca de la pilonul I vei primi pnsie a la vie!
       iti doresc viata LUNGA!
       • +1 (7 voturi)    
        genial.. (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 13:59)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

        Bietul comunist, vede "randament" intr-un sistem de pensii care nici macar nu este bazat pe contributivitate...

        Da, singurul lucru sigur este ca vei primi pensie pe viata. Cat?.. Depinde cati fraieri vor mai fi disponibili sa plateasca peste 10-20 de ani.

        Mai tii minte decretul 770 / 2 octombrie 1966? Ghici ce se va intampla cand incep sa iasa la pensie "decreteii". Randament maxim!
        • -3 (5 voturi)    
         nu mai ai argumente (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 14:42)

         miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

         si treci la catalogari.
         eu zic ca tu esti un agitator platit, antiromanesc. e in regula?
         tie nu iti pasa de cine va plati pensiile decreteilor.
    • +2 (10 voturi)    
     OK (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:18)

     Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

     Atunci vei trăi cu cei 75 lei/lună timp de 12 ani, că atâta revine la valoarea medie a contului din pilonul 2! Ce bine pare că ai luat țeapă …
     • +1 (11 voturi)    
      Un calcul simplu (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 10:19)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

      Sa presupunem ca un angajat ar plati toata contributia CAS in Pilonul II. Adica muncesti pentru tine, nu pentru altii.

      La salariul mediu actual, ar fi ~1500 lei/luna.
      In 40 de ani de munca (24-64 ani), folosind randamentul actual mentionat mai sus, de 4.8% (cam mare, dar justificat de inflatie), rezulta ca vei avea peste 2 milioane de lei in contul de pensie. Practic, ai putea trai doar din dobanda.

      Adevarata tzeapa este faptul ca dupa aderarea la UE partidele neocomuniste au blocat trecerea treptata la Pilonul II.
      • +1 (5 voturi)    
       Alt scenariu (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:33)

       NimeniNeica [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Iti zice medicul la 60 de ani ca mai ai 2-3 ani de trait fara tratament de specialitate disponibil doar in afara.

       Ce faci daca ai 100M de lei in P2 dar varsta de pensionare e de 65 de ani?
       • 0 (6 voturi)    
        Ii lasi mostenire (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 14:05)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui NimeniNeica

        Politicile publice nu se fac pentru cazuri extreme. Speranta medie de viata la 60 de ani este +20 de ani.

        Oricine poate ajunge in situatia descrisa de tine, inclusiv eu, dar nu am de gand sa traiesc cu gandul ca pica meteoritul...
        In speta, raspunsul este ca banii tai din PIlonul 2 vor ramane mostenire. Fiind proprietate privata, nu pot fi confiscati de statul roman.
        • +1 (7 voturi)    
         aaa, baiatu' e de la snspa, (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 14:54)

         miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

         de la politici publice!
         acolo ai invatat si despre cele trei prerogative ale dreptului de proprietate?
         ti le spune, "bietul comunist":
         -posesie
         -folosinta
         -dispozitie,
         daca intelegi ce inseamna aceste prerogative, spune cum sunt ele respectate si daca depunerile la fond mai sunt proprietate privata.
         asa ca ciocul mic si joc de glezne!
         • -1 (3 voturi)    
          teoria chibritului.. (Joi, 13 ianuarie 2022, 8:13)

          pehash [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

          Raspunsul: Pensia din pilonul 2 se mosteneste. Atat.

          Mai departe.. don't feed the troll.
          • +1 (1 vot)    
           Mostenire (Vineri, 14 ianuarie 2022, 14:48)

           NimeniNeica [utilizator] i-a raspuns lui pehash

           Halal mostenire daca o poate accesa tot esalonat la 70-75 de ani.

           Cum zicea base "Sa traiti bine".
    • 0 (2 voturi)    
     Mai bine mai putin dar sigur (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 13:27)

     g_xulescu [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

     Da...randamentul adus de fonduri e mai mare ca depozitul bancar....dar prin aceasta propunere de modificare a modalitatii de plata tu nu vei mai avea posibilitatea sa alegi cum incasezi banii...ii vei lua in transe egale pe o durata de 12 ani. Daca dupa ce iesi la pensie mori in 2 luni (Doamne fereste!) banii vor merge in conturile de pensie ale urmasilor tai care vor beneficia de ei la 70 ani sau cand vor iesi la pensie....posibil sa pateasca si ei ca tine si banii se vor duce in conturile urmasilor lor si tot asa mai departe....cine are de castigat????!!!??? Administratorii fondurilor de pensii....doar ei. Eu vreau sa am posibilitatea sa aleg daca vreau sa-i incasez pe toti o data sau ii vreau in transe....Poate ii vreau in transe pe 3 ani sau pe 5 ani....dar sigur nu ii vreau in transe pe 12 ani. Speranta de viata in Romania nu este asa mare....asa ca mai bine ii incasez pe toti o data impozitati decat sa incasez doar 5% din suma neimpozitati.
  • +3 (13 voturi)    
   Spre deosebire de pilonul 1, banii se moștenesc (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 4:05)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Contribuțiile au început în mai 2008, pentru oameni sub 35 până la 45 ani și puțini au avut până acum motive de plata (pensii de boală, decese și pensionari speciali) sau sume consistente (contribuțiile au fost modice, calendarul stabilit de creștere a procentajului nu a fost niciodată respectat, ba chiar redus de PSD)
   Spre deosebire de pensia pilon I unde dacă o pierzi, asta e nu o moștenește nimeni. Eventual soțul supraviețuitor să renunțe la pensia lui ca ia jumate din a ta. Deși au promis diverse...
   • +1 (3 voturi)    
    da (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:42)

    ionoi [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    ..dar mostenitorul ii ia tot la 70 de ani!?
    • 0 (4 voturi)    
     partial corect (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 14:10)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui ionoi

     Momentan, varsta limita de pensionare este 63 / 65 de ani pentru femei / barbati.

     Fondul de pensii se mosteneste, dar nu-l poti incasa direct decat daca esti minor sau ai iesit la pensie. Daca vrei neaparat sa-l incaseze familia rapid, poti sa-l lasi mostenire prin testament sotului supravietuitor, care (cel mai probabil) are o varsta asemanatoare.
     Oricum, contul ala acumuleaza in continuare dobanda, deci nu e chiar atat de rau.
  • +3 (9 voturi)    
   da, ai dreptate, (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:01)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Este un abuz ce fac ei. Practic acesta este principalul avantaj al pensiilor private: incasezi toti banii deodata, in momentul in care te retragi (adica la pensionare). Daca se va introduce pensia lunara si la pilonul II, pe mine nu ma incalzeste cu nimic: voi mai lua 125 euro/luna in plus la pensie, timp de 12 ani (atat am calculat eu ca voi primi, la cat presupun ca voi acumula pana ies la pensie). Ei bine, este vacs - albina, in 12 ani de inflatie banii se vor eroda ca nu vor mai avea nicio valoare. Este infinit mai bine sa iei 18 000 euro cand iesi la pensie decat 125 euro/luna timp de 12 ani.
   In al doilea rand nu se stie cat mai traiesti dupa ce iesi la pensie...adica iesi la pensie la 66-67 ani,asta se presupune ca vom trai 79 ani. daca nu ii traiesti? Sau daca mori mai devreme decat varsta de pesnionare?
   Oricum o dai, este teapa. Singura solutie este plata integrala a banilor acumulati in contul de la pilonul II, in momentul retrageri (deces inainte de pensionare, pensionare, invaliditate)
  • -2 (2 voturi)    
   Adevarat trebuie dati in judecata. (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 10:48)

   dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Dar trebuie sa netrezim o data si sa ne constituim in asociatii pentru a ne cere banii nostri si dobanzile pentru folosinta lor .Toti romanii se dau mari specialisti in sistemul de pensii ca si in fotbal si sanatate. Noi pensionari nu santem platiti de stat nu santem ca asistatii sociali care nu vor sa munceasca. Noi am contribuit toata viata pentru pensie.sanatate si somaj de care nu benficiem ci o mica parte. Sustenabil , corect , legal si cinstit ar fi ca banii care ne sant retinuti aproape o viata , ar trebuii depusi in conturi personale iar statul sau cine-i foloseste sa ne plateasca dobazi si comisioane pentru folosinta lor.Iar in caz de deces al unor contribuabili bani stransi in contul lui sa fie dat famililor , nu trantorilor carora nu le le place munca sau celor cu pensii speciale. Sistemul actual de pensii este unul de tip piramidal. Beneficiarii sant tot mai multi iar contribuabili toti mai putini. Iar cei cu boase mari iau cel mai mult din aceasta caciula , fata de cei care au contribuit corect. Cel mai corect si legall ar fi ca, fiecare sa primeasca in functie de cat a contribuit si ce perioada. Nu ca acum cand exista atatea sisteme de pensii unul mai inechitabil dect altul iar cei care nici nu contribuie pentru ca noi le platim si salariile si pensiile speciale beneficiaza cel mai mult . Dar nu se vrea sa se faca ceva corect . Daca ar fi dupa contributivitate, suma si perioada nu ar mai putea sa foloseasca sistemul de pensii ca mod de premiere ilegala a exploatatorilor de parca ei nu au fost platiti foarte bine ca angajati ai statului o scurta perioada nu ca noi majoritatea care trebuie sa muncim pana la moarte.Iar ei iesind de tineri la pensie trebui recompensati cu pensii de lux.pentru nemunca lor.Cum zic jidanii",daca muncesti nu ai timp sa castigi bani".
 • +23 (35 voturi)    
  Romanii dorm in continuare (Marţi, 11 ianuarie 2022, 23:05)

  ThalesdeTeleorman [utilizator]

  Destul de probabil ca in aia 12 ani sa dai ortul popii ori ca inflatia sa nu te mai lase cu nimic.
  Cea mai buna axioma in Romania: si daca e nevoie sa dai 1 Leu catre stat, fa tot posibilul sa nu il dai pentru ca nu o sa il mai vezi vreodata inapoi.
  • -2 (18 voturi)    
   hehe (Marţi, 11 ianuarie 2022, 23:38)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui ThalesdeTeleorman

   cred ca n-ai inteles ca fondurile sunt "private"...
   • +5 (9 voturi)    
    Tocmai (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:04)

    ThalesdeTeleorman [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    Fiind fonduri private, titularul ar trebui sa decida ce face cu banii dupa ce atinge varsta de pensionare, nu statul.
    • -3 (3 voturi)    
     Fondurile (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:45)

     ionoi [utilizator] i-a raspuns lui ThalesdeTeleorman

     Fondurile ca afacere sunt private...astae tema...tu acolo ar trebui sa mergi benevol...si dupa contract..examinezi etc...dar asa esti cam obligat ceea ce nu e in regula..
     trebuie sa citesti contractul...
  • -7 (15 voturi)    
   Banii sunt încă investiți și primești uzufruct (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 4:06)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui ThalesdeTeleorman

   Deci nu te stresa
  • 0 (2 voturi)    
   Nu prea inteleg ce vrei sa spui, (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:06)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui ThalesdeTeleorman

   dar banii din pilonul II sunt administrati de fonduri private de investiti: NN pensii, BCR Pensii, Groupama si altele. Acesta e si motivul ptr care a vrut Dragnea sa puna mana pe acesti bani.
   • +1 (5 voturi)    
    Corect (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:59)

    ThalesdeTeleorman [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    BCR, NN si restul doar administreaza si colecteaza... insa o fac dupa regulile statului esuat Penesedelistan
  • +1 (7 voturi)    
   gresit (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 10:48)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui ThalesdeTeleorman

   Au fost o gramada de articole pe tema asta...

   Speranta de viata a unui roman care a ajuns la 60 de ani in 2020 este 19.3 ani la barbati si 24.8 ani la femei.
   Asta este media, cee ce inseamna ca jumatate din ei vor fi inca in viata si dupa inca 20 de ani.
   In plus, sigur vei gasi o corelatie intre speranta de viata si cariera profesionala. Doreii care dau la sapa si adorm beti in sant nu contribuie la Pilonul II, nici nu traiesc prea mult..
 • +19 (35 voturi)    
  :))))))) (Marţi, 11 ianuarie 2022, 23:08)

  Nevermind [utilizator]

  Teapa devine mai mare si mai infipta :)))

  Pilonul 2 NU este pensie. Nici macar asimilabil unui depozit la banca nu mai e, cu modificarea asta.
  • 0 (6 voturi)    
   Depinde cat ai adunat (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 10:59)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   La 3000 de euro brut, contributia la pilonul 2 depaseste 100 de euro pe luna.

   Stiu persoane care lucreaza in privat si au depasit deja 100.000 de lei in contul pensiei de pilon 2. Daca mai acumuleaza inca ~20 de ani, vor ajunge la o suma frumusica, din care se poate trai, chiar daca este retrasa in transe lunare pe o perioada de 12 ani.
   Oricum, daca ii tragi pe toti o data platesti 10% impozit pe venit. Daca ii tragi in transe nu platesti impozit si incasezi in continuare dobanda. Alegerea optima este evidenta.
 • +11 (25 voturi)    
  Normal .... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 23:09)

  ABBV [utilizator]

  doar asa se pot fura si mai multi bani prin inflatie. Dar uni vor fi "safe" ....pensile speciale vor fi indexate cu mai mult decat rata inflatiei, si totul va fi minunat.....Mai punem si niste taxe extra ca na ....uni poate isi permit carne ....si contravine regulilor EU.
 • +19 (31 voturi)    
  bataie de joc (Marţi, 11 ianuarie 2022, 23:33)

  megalex [utilizator]

  1) defalcarea pe 12 ani => multi nu vor mai incasa toti banii ca nu apuca 65 + 12 = 77 ani (ca nu sunt toti speciali ca sa se pensioneze la 45 ani)

  2) dupa ce mor nici macar mosteniitorii lor nu incaseaza nimic (nu mai vorbesc de faptul de birocratie, complicatii cu cota parte per mostenitor etc) ci banii se "depun in contul lor de pensii" si se ia de la capat... WTF
 • -4 (20 voturi)    
  haha (Marţi, 11 ianuarie 2022, 23:37)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  fondurile astea au probleme maxime de sustenabilitate. dar hei, sunt private, sigur fac treaba buna :))
  • +4 (12 voturi)    
   Lasă că face treabă bună statul (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 4:09)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   CU SPECIALII
 • +7 (9 voturi)    
  Clar nu este in regula (Marţi, 11 ianuarie 2022, 23:40)

  MCR [utilizator]

  Cine e acest Marcu ?
 • +17 (29 voturi)    
  trebuie sa fii cretin (Marţi, 11 ianuarie 2022, 23:41)

  stupidu [utilizator]

  in tara asta trebuie sa fii cretin sa-ti platesti taxele si impozitele pentru ca statul o sa-si bata joc de tine: daca valoarea medie a unui cont e 10600 lei inseamna ca pensia medie va fi de aprox 75 lei pe luna pentru 12 ani :)) normal ca toata lumea vrea sa ia aia zece mii deodata ca aia 75 lei/luna nu o sa te ajute cu nimic, o sa ajungi sa iei 2 piini cu banii aia!
  • 0 (10 voturi)    
   Fals. Unii au contribuții de câteva luni (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 4:16)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui stupidu

   Sau au avut avut 10 ani când s-au carat din țară.
   Valoarea medie a unui cont alimentat regulat pe salariul mediu e probabil pe la 30-35 mii lei. Era 25 mii prin 2018 când Dragnea visa sa natinaluzeze fondurile de pensii private folosind aceeași lozincă.
   PSD care a condus România 6.5 din ultimii 9.5 ani a avut grija ca să nu ai un procentaj relevant la pensii private. Mno, trebuiau mărite pensiile săracilor magistrați. Cu 5000 euro te descurci greu în ziua de azi ��
   • +2 (2 voturi)    
    OK (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:21)

    Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Ai dreptate, la 25000 Primești vreo 188 lei. Cap ai, minte …
    • +1 (3 voturi)    
     Ceva mai mult (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 10:09)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

     Vei acumula in continuare dobanda la aia 25000, chiar daca suma scade in timp.

     Dar primesti in paralel si pensia de stat, din Pilonul I, la care oricum ai contribuit cea mai mare parte din taxe. Altfel ai fi avut milioane la Pilonul II...
   • -1 (3 voturi)    
    "cărat din țară"? (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 13:22)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    ce inseamna asta ialomitiene?
    • +1 (1 vot)    
     Emigrat. Milioane de români cu câteva contribuții. (Joi, 13 ianuarie 2022, 3:16)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

     Statisticile inepție ale fondurilor de pensie dau valoarea medie a unui cont, de parca ar fi relevant.
     Fiecare strange in dreptul lui, iar unul e in prima luna de munca în vreo slujba necalificata, iar altul tocmai devenise director la 40 și ceva de ani sa zicem în 2008.
     Sau mulți care au emigrat.
     O statistica relevanță ar fi valoarea unui cont în care s-a depus de la început salariul mediu.
 • +15 (27 voturi)    
  idiotenii (Marţi, 11 ianuarie 2022, 23:49)

  c2 [utilizator]

  PNRR prevede sustenabilitatea pilonului 2 prin cresterea cotei de contributie la 4.7%

  nu se cere defalcarea pe 12 ani si nici mutarea din contul unui decedat in conturile de pensii ale mostenitorilor (adica practic neincasarea banilor)
  • -9 (13 voturi)    
   Esti sigur? Poti verifica si tu? (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 0:32)

   Sofis [utilizator] i-a raspuns lui c2

   Se mentioneaza defalcarea si cel mai probabil se va face pe perioada pana cand se atinge acel an considerat speranta de viata. Altfel tu ce intelegi prin defalcare lunara, clar mentionata?

   Neincasarea banilor prin trecerea in fondul de pensii ale mostenitorilor nu se cere acum. Dar este deja in lege. Caz in care ai dreptate punctual pe aceasta lege insa manipulezi nementionand de fapt efectul vechi si nou al acestei legi.
  • +9 (13 voturi)    
   Asa este momentan (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 0:45)

   andypandy [utilizator] i-a raspuns lui c2

   Dar iaca zice domnu Marcu ca au ei o idee mai buna in lucru - "Intenția noastră în lege este ca plata pensiilor să fie în tranșe lunare pe durata vieții". Probabil ca acest domn Marcu este un clarvazator foarte bun de stie dumnealui cat traieste fiecare. Sper sa le vina mintea la cap ca P2 sunt fonduri private, nu de stat sa faca ei ce vor cu ele.
 • +12 (22 voturi)    
  Hoti la drumul mare.... (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 0:14)

  g_xulescu [utilizator]

  Se prefigureaza un nou tun marca ASF....vom iesi la pensie probabil la 70 de ani si putini vor mai trai inca 12 ani pentru a incasa toata suma. Dupa deces suma ramasa se va duce in contul de pensii al urmasilor care la randul lor nu vor putea beneficia de intreaga suma din aceleasi motive si tot asa banii se vor intoarce tot timpul in contul administratorilor fondurilor de pensii.....iar roata asta se poate invarti asa la nesfarsit. BATAIE DE JOC LA ADRESA NOASTRA!!!!
  • +2 (10 voturi)    
   Parca e mai bine sa ii dai în contul SPECIALILOR (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 4:19)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui g_xulescu

   Cum se întâmplă acum.
   Prostii plătesc. Diverși speciali apar. Dosare fraudate de pensii cu grupe speciale, boli închipuite, etc...
   • -2 (6 voturi)    
    ialomitiene, (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 6:54)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    tu esti mă?
   • +1 (3 voturi)    
    Ce vorbim noi si ce zici tu.... (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 13:20)

    g_xulescu [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Ce legatura are ce spui tu cu ce am spus eu? Normal ca nu sunt de acord cu pensiile speciale dar nu asta e subiectul. In clipa de fata daca va fi adoptata aceasta lege despre care se vorbeste ni se va lua dreptul de a alege modalitatea in care putem primi banii din Pilonul II. Daca eu vreau sa-i incasez pe toti o data trebuie sa am acest drept. Poate o sa mi se para mai profitabil sa-i incasez in transe lunare timp de 12 ani....e dreptul meu sa aleg cum vreau sa-i primesc.
  • +6 (10 voturi)    
   normal. (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 5:13)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui g_xulescu

   ... sa le platesti lot taxe si comisioane lor inca 12 ani.. iar apoi si urmasii tai la randul lor.
 • +7 (17 voturi)    
  :))) (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 4:36)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Hahahhaha chiar zilele trecute imi reprosa cineva de pe acest forum ca nu stiu ce zic atunci cand afirm ca pensia e o gogorita atat timp cat un guvern hotaraste cum se calculeaza, cum se vireaza, cine primeste si cat timp legea pensiilor se schimba de la an la an.
  Trebuie sa fii tare naiv sa iti pui bazele in deciziile izvorate din mintile unor ponti, dancili, grindeni, orbani, cati si care or mai fi fost, toti o apa si-un pamant.
  Oamenii ar trebui educati sa se pregateasca din timp pentru perioada din viata in care sunt cel mai vulnerabili: sa aiba grija de corpurile lor, de mintile lor si de banii lor. Dormi cum iti asterni. Daca stai la mila statului pt ca “am muncit 40 de ani” si “e dreptul meu” s-ar putea sa mori cu dreptatea in brate la coada la compensate asteptand sa mai dea guvernul 100 lei la pensie.
  Faptul ca oricand guvernantii pot decide schimbarea modului de calcul sau chiar al platii (cazul pilonului 2) ar trebui sa dea de gandit tuturor. Dar na, pentru unii comentaci asta ma transforma pe mine in ceva, stai cum a zis nea’-ul respectiv? A da! “Ca dau fitile ca sa sperii lumea”:))) mna, iata!
 • -4 (12 voturi)    
  ha, ha, ha, ha! (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 6:07)

  miculescu-rucar [utilizator]

  ce mai țeapă, ce mai țeapă!
  cand scriam pe acest forum ca pilonul II e o mare țeapă, numau minusuri luam! asa cum o sa luati si voi pensie privata!
  naivilor lavati la cerebel, de pilonul II beneficiaza in mod real doar administratorii de fonduri, care incaseaza procent din valoarea fondului.
  ia puneti voi la contributie neuronii proprii si descoperiti cam ce se intampla cu ghesefturile administratorilor de fonduri daca platesc toti banii odata!
  pana acum au fost doar intrari la fonduri, care au crescut si implicit au crescut si veniturile administratorilor.
  acum, cand trebuie sa faca plati, le esaloneaza, ca sa nu scada brusc depunerile raptuite din bugetul asigurarilor sociale de stat, si implicit jumara lor.
  asa ca, intrebati-l pe g ialomitianu, sa va esplice iel cum sta treaba si ce randamente ametitoare produc plasamentele ptr administratori.
  prorogarea platilor catre contribuabili la sfantu' astepta se face la presiunea administratorilor de fonduri!
  BAFTA DELO SI VIATA LUNGA!
  • +1 (15 voturi)    
   Escrocherie (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:03)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   1. Pilonul II (OBLIGATORIU!)- o mare escrocherie "privata": atata timp cat exista Pilonul III (BENEVOL, la care poti cotiza atat cat te tine mintea si cureaua).
   2.Cum adica: " „asigurarea sustenabilității fiscale a pilonului II printr-o creștere a contribuțiilor ...bla, bla"? La 3,75% nu era sustenabil, da' devine la 4,75? Nu e vorba de bani ce se investesc? Aia 80 mld. lei depusi nu asigura " sustenabilitatea" Pilonului II?Asta nu-i "fond privat"ci 'jaf privat" cu larga participare a statului ( care se "privatizeaza" si el acolo unde e de furat.)
   • -3 (5 voturi)    
    Sustenabil.. (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:28)

    JohnnyBrav0 [utilizator] i-a raspuns lui atc

    Asta inseamna ca pensia din Pilonul 2 pe care o vei obtine dupa 40 de ani de munca sa iti ajunga pentru a nu muri de foame in 2040-2050, cand numarul de salariati va fi prea mic sa mai sustina Pilonul 1.
    • -1 (7 voturi)    
     pilonul I (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 13:18)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBrav0

     NU VA DISPAREA NICIODATA!
     alimentarea lui se va face de la bugetul de stat, in cazul insuficientei finantari.
     cand statul nu va mai putea plati pensii oamenilor care au contribuit la asigurarile sociale de stat, inseamna ca acel stat nu mai exista!
     • 0 (2 voturi)    
      partial corect (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 22:21)

      Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

      doar ca statul isi va ascunde mereu neputința de a plăti pensiile prin schimbarea modului de calcul al punctului de pensie, prin schimbarea legii pensiilor, prin menținerea nivelului punctului de pensie șamd.
     • -1 (1 vot)    
      Raport de înlocuire la pensie (Joi, 13 ianuarie 2022, 3:22)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

      A veniturilor anterioare.
      In tarile normale pensia e de circa 80%, la noi zici mersi dacă e 50% din ultimul salariu.
      Din cauza raportului mic de angajați față de numărul de pensionari.
     • +2 (2 voturi)    
      hahah (Joi, 13 ianuarie 2022, 8:19)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

      Te-au napadit emotiile?

      Asa gandeai inainte de '89 si despre PCR?
      Never say never.. ;)

      Realist vorbind, probabil ca le va plati, dar cand nu vor mai fi suficienti bani pentru securistii cu pensii de mii de euro se va corecta distributia si vor primi toti exact atat cat sa nu moara de foame.
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 7:53)

  [anonim]

  • +9 (11 voturi)    
   Corect, (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:12)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   Acesta a si fost principiul pilonului II. Insa acum se face un abuz, si se incearca plata banilor cu taraitia, dupa pensionare.
   E mult mai bine sa iti prmiesti toti banii o singura data, chit ca iti achiti datoriile cu ei, si iesi la pensie liber. Tot este ceva. Fiecare poate sa faca ce vrea cu ei: sa calatoreasca, sa ii lase copiilor, sa isi cumpere o casa la tara, sa isi schimbe masina...dar nu sa ii lase in continuare pe mana fondului de investitii.
 • -1 (7 voturi)    
  Schimbari pilon II (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:38)

  Ionutel [utilizator]

  Am contribuit la pilonul II la NN.Anul trecut am iesit la pensie de dreptsi am optat pentru restituirea banilor stransi la NN PENSII.Daca optam pentru intreaga suma intr o singura transa (APROX.10000 Lei)plateam 10% impozit,asa ca am optat pentru 5 transe lunare de 1990 leico impozit 0. Informativa inainte de a comenta,dar cel mai probabil nu aveti contributii la vreun fond privat.
  • +1 (5 voturi)    
   cred ca n-ai citit articolul (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:28)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Ionutel

   In esenta, este vorba ca bye, bye scoaterea banilor cum vrei tu. Va fi cum vor ei, in rate lunare, timp de 12 ani.

   Deci, te dai destept sau vrei sa ne faci "sic, sic", ca tu ti-ai umflat banii in 5 luni si restul vor lua o lula?
  • -1 (3 voturi)    
   . (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:59)

   NimeniNeica [utilizator] i-a raspuns lui Ionutel

   Daca aveai 300.000 de lei in P2 alegeai tot transe lunare de 1990 de lei?
  • +2 (4 voturi)    
   E dreptul nostru sa alegem (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 13:07)

   g_xulescu [utilizator] i-a raspuns lui Ionutel

   Pai tocmai despre asta e vorba....sa avem posibilitatea de a alege. Daca vreau sa iau toata suma sa o pot lua .... iar daca imi convine sa mai las banii acolo sa o pot face. Vreau sa aleg eu ce fac cu banii mei....e un drept castigat. Iar in 12 ani se pot intampla multe....de exemplu sa mor....iar banii se duc in contul de pensii al urmasilor care vor beneficia de ei la 70 ani si daca nu apuca sa ii incaseze pe toti se duc la urmasii lor si tot asa se invarte roata in beneficiul administratorilor de fonduri.
 • +1 (5 voturi)    
  pensie (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 10:59)

  shurehand [utilizator]

  Se apropie cu pasi repezi anul 2026 cand incep sa iasa la pensie(anticipat poate) decreteii. Va dati sema ce lobby(trafic de influenta) s-a facut la cel care au lucrat la PNNR sau comisia UE pentru plata esalonata. Pai cei de la pensii private de unde mai iau salarii/bonusuri foarte mari. Acesta e singurul motiv pentru plata esalonata, din 2026 vor fi multe retrageri totale din fondurile de pensii
  • -3 (5 voturi)    
   matematica.. (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:32)

   JohnnyBrav0 [utilizator] i-a raspuns lui shurehand

   Decreteii or fi iesind la pensie, dar contributiile lor vor fi mici, ca sistemul functioneaza doar de 14 ani.
   • +1 (5 voturi)    
    mici,mici (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 13:03)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBrav0

    pentru decretei, dar maari ptr administratorii de fonduri!
    aici e jmekeria!
    nu pricepi sau te faci ca nu pricepi.
    daca se platesc toti banii odata, administratorilor li se diminueaza simtitor spre dramatic baza de calcul a comisionului-profit. ce este atat de greu de inteles?
    si care este justificarea esalonarii a la long?
    cui crezi ca ii pasa de ce pensie privata vei primi tu?
    asta cu esalonarea este un preambul la nationalizare.
    esalonarea platilor este EXCLUSIV in favoarea administratorilor.
    nationalizarea este in favoarea statului
    tu, mare contribuabil, nu te regasesti nicaieri! iITI DORESC VIATA LUNGA!
    • 0 (4 voturi)    
     Multi nu pricep, doar sunt fuduli.. (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 14:22)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

     Ia gandeste-te putin. In ce investesc, obligatoriu, fondurile din Pilonul 2? In obligatiuni de stat. De ce emite statul roman obligatiuni? Ca sa acopere deficitul la sistemul public de pensii piramidal.
 • +1 (7 voturi)    
  Schema piramidala! (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 11:15)

  mike123 [utilizator]

  Dixit!
  • +4 (10 voturi)    
   NU, nu e schema piramidala (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 13:06)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui mike123

   e un rapt pur si simplu!
   sunt banii oamenilor incaputi pe mana administratorilor de fonduri, care administratori refuza sa-i mai restituie deponentilor!
   problema e de natura penala.
  • +1 (5 voturi)    
   Sistemul public nu e schema Ponzi ? (Joi, 13 ianuarie 2022, 3:28)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui mike123

   Dacă mori mai repede, ghinion casa câștiga.
   Valoarea punctului de pensie tot variază, mai uita să modifice un coeficient. Deci e la noroc.
 • 0 (6 voturi)    
  furt legalizat (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:21)

  revo [utilizator]

  Statul Roman Mafiot, iti fura si dumicatii din gura.

  MAFIA PSD-PNL-UDMR si MAFIA ASF nu mai au limite, au totul, TOTUL, au toata tara in mana si ravnesc si se bucura pana si la dumicatul prapaditului de pensionar.

  Dupa ce ca acei bani vor fi devalorizati la jumatate, pana si pe aia incearca sa ti-i fure, sa-si umfle coaiele baronii din PSD-PNL-UDMR si clientii lor speciali parasutati in ASF (care au intre cele mai nesimtite uriase salarii si beneficii).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by