Ghinea: Restricționarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR / Dacă ASF și Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să și le asume

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:06 Economie | Asigurari


Cristian Ghinea
Foto: Cristian Ghinea / Facebook
"Restricționarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR. Dacă ASF și Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să și le asume, nu să invoce PNRR.", a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene și cel care a gestionat Planul Național de redresare și Reziliență (PNRR). Reacția vine după ce surse apropiate procesului au precizat pentru HotNews.ro că adoptarea legii plății pensiilor în pilonul II ar fi jalon în PNRR în primul trimestru din acest an.

Ce spune fostul ministru Cristian Ghinea despre jaloanele asumate de România în PNRR în privința Pilonului II de pensii


"Ministerul Muncii și ASF pregătesc schimbări legislative legate de Pilonul II de pensii. Acel pilon care trebuia să salveze pensiile pe termen lung, mutând de la Pilonul I (pensiile actuale sunt plătite de salariile actuale) la investiții, unde fiecare are un cont și primește pensii din acel cont de investiții. Industria este sufocată de reglementări aberante și contribuția la Pilonul II nu a mai crescută de mulți ani. Adică politicienii vă fură din pensiile viitoare, pe scurt.

În acest context, în PNRR am negociat o stabilizare a politici statului în domeniu:
 • - O creștere a contribuției la Pilonul II (fără a fixa o cifră aici, e decizia guvernului)
 • - Digitalizarea dosarelor (există obligații aberante ale fondurilor de pensii în domeniu)
 • - Posibilitatea de diversifica portofoliul de investiții (restricțiile actuale afectează eficiența investițiilor)
 • - Întărirea independenței administratorilor fondurilor de pensii (mai țineți minte când s-a enervat guvernul și ASF s-a executat pedepsind o directoare de fond de pensii pentru că a avertizat clienții de ceva ce PSD chiar a făcut).

Acestea sunt prevederile din PNRR și mă bucur că avem acum monitorpnrr.eu și absolut toată lumea poate verifica.

Acesta este linkul direct la jalon: https://monitorpnrr.eu/piloni/?jalon=213. Puteți verifica acolo, în textul oficial al PNRR ce scrie exact.

Nu e nimic despre modificarea modului de retragere a banilor. E doar ce am scris mai sus. Lucruri care fac Pilonul II mai solid și îi dau un viitor.

Dacă guvernul vrea să facă și alte modificări la lege, nu are decât să le facă. Restricționarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR. Dacă ASF și Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să și le asume, nu să invoce PNRR." a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cristian Ghinea.

Ce se spune în PNRR despre schimbările care ar urma să se aducă la Pilonul II
Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) este public, iar la componenta 8 este și un tabel cu jaloanele asumate de Ministerul Muncii, inclusiv pe pilonul II.

În Trimestrul 1 din 2022 este jalon intrarea în vigoare a unor modificări legislative, exact cele menționate de Cristian Ghinea, fără să se spună nimic de vreo schimbare a modului în care se fac plățile în Pilonul II.

Sursele HotNews.ro susțin însă că în cadrul acestor modificări va fi inclusă și cea legată de plata pensiilor în Pilonul II, o reglementare care lipsește acum și este dezbătută de mulți ani.

Ce schimbări pregătesc autoritățile la Pilonul II de pensii: Banii acumulați ar urma să se plătească în tranșe lunare. Plata integrală deodată a sumelor acumulate s-ar face doar în situații întemeiate


Guvernul are pe agenda de miercuri situația implementării PNRR la nivelul Ministerului Muncii. Una dintre țintele asumate pentru primul trimestru din acest an este: "'intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului II".

Surse din piață au precizat marți pentru HotNews.ro că aici intră și adoptarea legii privind plata pensiilor în Pilonul II, care ar prevede ca plățile să se facă în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situații întemeiate.

În prezent
, plata pensiilor private din Pilonul II se face integral deodată sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc de multă vreme o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată decât în situații excepționale.

Situația implementării PNRR la Ministerul Muncii: Ce jaloane trebuie atinse curând privind Pilonul II și reforma pensiilor
În privința stadiului implementării acestui jalon privind Pilonul II, în Anexa care însoțește situația implementării PNRR la nivelul Ministerului Muncii se precizează:

 • "Stabilirea unei întâlniri de lucru cu reprezentanții ASF pentru dezbaterea și promovarea măsurilor incluse la nivelul jalonului, inclusiv a prevederii referitoare la „asigurarea sustenabilității fiscale a pilonului II printr-o creștere a contribuțiilor în conformitate cu dispozițiile Strategiei fiscal –bugetare (actualul program de Guvernare prevede creșterea contribuției cu 1pp la 4,75%, până în 2024)".


Plăți în pilonul II de pensii: 59.000 de români au încasat peste 600 milioane lei în 13 ani / Majoritatea preferă să încaseze banii deodată, nu eșalonat


59.000 de participanți și moștenitori la Pilonul II de pensii au încasat 605 milioane de lei de la introducerea acestui sistem (n.a 2008) și până la finele lunii septembrie 2021, a anunțat, în noiembrie 2021, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Plata pensiilor din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc de ceva timp o lege prin care plățile să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ) au realizat plăți de peste un miliard de lei (200 milioane euro) către aproape 115.000 de participanți și mostenitori, de la înființare și până la finele lunii septembrie 2021, potrivit datelor comunicate în luna noiembrie 2021 de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Potrivit legislatiei, ca dispozitie tranzitorie pana la adoptarea unei legi de plata a pensiilor private, participantii si/sau mostenitorii acestora pot primi platile din partea fondurilor de pensii fie ca suma unica, fie sub forma de rate egale pe o durata de cel mult 5 ani.

Conform Codului fiscal in vigoare, sarcina fiscala asupra veniturilor incasate in urma participarii la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depasesc o baza neimpozabila de 2.000 RON lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzator pensiilor din sistemul public (Pilonul I).

În plus, în luna decembrie 2021, a apărut ca sarcina fiscală și asigurarea de sănătate la pensiile la peste 4000 de lei.

Fondurile de pensii private (Pilonul II si III) fac plati in urmatoarele situatii:


1) Decesul participantului. În această situatie, mostenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat si pot revendica activul acestuia.

La Pilonul II, mostenitorii care sunt la randul lor participanti la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub forma de virament in contul personal de pensie privata, iar cei care nu sunt participanti pot beneficia direct de bani. Mostenitorii participantilor trebuie sa fie informati de catre notarii publici despre existenta acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse in certificatul de mostenitor si in masa succesorala, astfel incat eventualii mostenitori sa poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

La Pilonul III, mostenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere si dupa completarea documentatiei specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.

2) Invaliditate. In aceasta situatie, plata catre participantul (la Pilonul II sau III) ramas invalid se efectueaza strict in cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibila, care sa contina precizari cu privire la incapacitatea de munca a persoanei respective.

3) Pensionare. La Pilonul II, participantii care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta in conditiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat in contul de pensie privata. La Pilonul III, participantii care au implinit varsta de 60 de ani pot revendica activul personal acumulat in contul de pensie facultativa.

Ce plăți s-au făcut în Pilonul II de pensii în primul trimestru din 2021: Mii de români au preferat să încaseze banii deodată, nu eșalonat - arată datele ASF
Click pentru a deschide


Aproape 4.000 de români, participanți sau beneficiari ai Pilonului II de pensii, au încasat peste 64,4 milioane de lei în primul trimestru din acest an, 78% dintre aceștia preferând să primească banii deodată, nu eșalonat, arată datele prezentate în 8 iunie 2021 de ASF. Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

7,68 milioane de români contribuiau la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) la finele lunii martie din acest an, iar valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat depășea 80,19 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 33% față de aceeași perioadă a anului 2020, arată datele ASF.


În condițiile în care contribuția medie lunară la Pilonul II este foarte mică, de doar 197 lei/participant, și valoarea medie a unui cont este de doar 10.600 de lei. În perioada menționată aproape 4.000 de oameni au încasat bani de la Pilonul II și cei mai mulți au vrut toți banii deodată, nu eșalonat.

De notat că autoritățile lucrează de ceva timp la o lege a plăților în Pilonul II de pensii.

 • "Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar e nevoie de o lege a plății pensiilor pe care tot în anul acesta ne-am propus să o facem. Intenția noastră în lege este ca plata pensiilor să fie în tranșe lunare pe durata vieții, iar banii care rămân după fiecare lună de plată în contul fiecărui contributor, acei bani vor avea un randament, pentru că vor fi investiți. Avem deja un proiect de lege pe care îl vom înainta către Parlament. Nu se va mai putea încasa contribuția integrală, ci vor fi făcute plăți lunare.", a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro în luna februarie 2021, Nicu Marcu, președintele ASF.

Cum functioneaza pensiile private?


Potrivit APAPR, Romania a urmat in 2007 practica internationala si a introdus un sistem de pensii private, la recomandarea si sub supravegherea Bancii Mondiale si a Uniunii Europene. Suplimentar fata de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) si fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).

Pilonul II inseamna ca o mica parte din contributia de asigurari sociale (CAS) platita de toti romanii catre bugetul public sa fie directionata catre fonduri private de pensii, bazate pe acumulare si investirea continua a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu apartin societatilor de administrare, ci romanilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privata a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare. In prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata in conturile a peste 7 milioane de romani, la Pilonul II.

Pilonul III functioneaza similar, cu o singura diferenta majora: contributiile nu sunt redirectionate de la bugetul public (ca la Pilonul II), ci sunt platite in mod voluntar, facultativ, de catre salariati si/sau angajatorii lor. Contributia la fondurile de pensii facultative beneficiaza de o deductibilitate fiscala (cate 400 EUR / an, atat la angajat cat si la angajator), pentru incurajarea economisirii private. In prezent, peste 450.000 de romani contribuie pentru acest tip de pensie suplimentara, care se va adauga celei obtinute de la stat (Pilonul I) si de la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Problema demografica
arata deja ca logica redistributiva a Pilonului I (sistemul de pensii de stat) nu mai poate functiona in mod sustenabil in viitor. Salariatii (contributorii) vor fi tot mai putini, iar pensionarii (beneficiarii) vor fi tot mai multi. De aceea, participarea la Pilonul II si Pilonul III de pensii private reprezinta singura solutie eficienta de economisire suplimentara, pentru o pensie mai buna in viitor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6452 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  Din nou .... (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:17)

  ABBV [utilizator]

  conducatori nostri au impresia ca toti suntem trepanati. Nu stim ce sa facem cu bani .... Si ca e mai bine sa i fure statul prin inflatie ....Respectiv sa redistribuie pe la speciali.
  • +11 (13 voturi)    
   Trepanați (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:52)

   Bluescent [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   Păi și nu suntem?
   Anticipezi vreo opoziție la mizeria pe care o coc guvernanții vizavi de pilonul II? Au bălit la banii ăia demult.
   Or să ne dea banii cu țârâita, fix cum vor ei.
   Neam de mămăligi!
   • +3 (5 voturi)    
    Faptul ca (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 14:43)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Bluescent

    pe persoana nu te ia nimeni in seama, nu inseamna ca nu intelegi ce manareli se fac. Dar da la general majoritatea populatiei este intr-o stare de, nici nu stiu cum sa i spun....nepasare, delasare, ...Pe care nu o inteleg, politicieni sunt deja cu amandoua mainile in buzunarul nostru.
 • +12 (14 voturi)    
  PSDNL (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:38)

  TrueBlue [utilizator]

  Pai ce credeati ma, ca pesedeu' da pomeni din banii lui?
 • +8 (10 voturi)    
  diversificare (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:59)

  Sunny77 [utilizator]

  Nu sunt de acord cu diversificarea. Pilonul 2 are randament bun si acuma, nu e nevoie sa-i joace vreun destept la bursa si sa-i faca praf, si-asa sunt putini.Fara riscuri prea mari pe banii altora.
 • +2 (4 voturi)    
  problema e ca pensiile speciale cum e si corect (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 14:20)

  hopsinoi [utilizator]

  in lumea civilizata sunt puse in acelasi buget si ca urmare lacustele nu stiu cum sa le mai motiveze la UE.

  Acum cauta s afaca rost de bani pt ele.
 • +2 (2 voturi)    
  ce e foarte (Joi, 13 ianuarie 2022, 9:37)

  nahir [utilizator]

  curios este cum de-și permite statul să reglementeze circuitul financiar dintr-o instituție privată. Retragerea banilor din Pilonul II e la latitudinea titularului și numai el trebuie să hotărască dacă își ia banii toți o dată sau în tranșe. Poate vrea omul să-și folosească banii într-o altă investiție și are nevoie de toți o dată.
  Pilonul II este în fapt un fond de investiții privat.
  • 0 (0 voturi)    
   nu e chiar asa (Joi, 13 ianuarie 2022, 12:41)

   mefiso [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   nu e chiar asa. din moment ce se numeste pensie ea trebuie platita lunar ca orice pensie, altfel eu cheltuiesc toti banii si anul viitor cer ajutor social pentru ca n-am venituri, probabil ar trebui facuta diferenta intre cei care au contribuit facultativ si cei care au contribuit obligatoriu, mai ales pentru cei care ies anticipat la pensie


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by