Posibile schimbări la plata pensiilor în Pilonul II: ASF spune că analizează mai multe soluții, fără a da detalii / Crăciun, APAPR: Banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 12 ianuarie 2022, 19:08 Economie | Asigurari


Pensie
Foto: ASF
​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat miercuri pentru HotNews.ro, că în prezent se află în analiză mai multe soluții legislative adoptate de diferite țări europene cu privire la modalitățile de plată a pensiilor private în vederea elaborării proiectului de lege privind plata pensiilor private în România, fără a da însă detalii. Pe de altă parte, Radu Crăciun, președintele Asociației administratorilor fondurilor de pensii (APAPR) susține că banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat, iar faptul că până acum au fost permise plăți integrale a fost o excepție.

Reacția ASF cu privire la posibila adoptare în perioada următoare a legii plăților în Pilonul II


 • "Cu privire la elaborarea proiectului de lege privind plata pensiilor private, menționăm faptul că în prezent se află în analiză soluțiile legislative adoptate de diferite țări europene cu privire la modalitățile de plată a pensiilor private pentru a identifica și adapta acele mecanisme care se pliază cel mai bine sistemului de pensii private din România, cu luare în considerare a valorii activului acumulat de către participanți la momentul pensionării. Întrebările adresate de dumneavoastră vizează aspecte punctuale care se află în prezent în analiză, prin urmare nu vă putem da un răspuns concret.
 • Legea nr. 411/2004 republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 cu modificările și completările ulterioare conțin prevederi referitoare la plata activului personal sub forma unei plăți unice sau plăți eșalonate pe o durată de maximum 5 ani, în caz de pensionare, respectiv la atingerea vârstei de 60 de ani, în caz de pensionare pe caz de invaliditate pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității, sau în cazul decesului participantului.
 • La momentul finalizării proiectului de lege privind plata pensiilor private, acesta va fi publicat în procedură de transparență decizională.", au transmis miercuri pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Radu Crăciun, președintele APAPR: Banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat


Contactat miercuri de HotNews.ro, pe tema posibilelor modificări legislative la plata pensiilor în Pilonul II, Radu Crăciun, președintele Asociației Administratorilor Fondurilor de Pensii (APAPR) și director general al BCR Pensii, a explicat de ce consideră că banii din Pilonul II ar trebui plătiți eșalonat.

 • "În ce privește plata eșalonată, o pensie, indiferent că este publică sau privată, presupune prin definiție plăți regulate lunare menite să asigure un trai decent și după retragerea din activitate.
 • Din acest motiv, cred că banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat, prin plăți lunare, mai ales că Pilonul 2 a fost conceput de la bun început ca un sistem complementar sistemului public de pensii, care, la rândul lui face plăți lunare.
 • Faptul că până acum au fost permise plăți integrale a fost o excepție care a ținut cont și de faptul că vechimea mică a celor care au beneficiat de retrageri a făcut ca sumele să fie mai degrabă mici și să nu justifice plăți eșalonate pe termene lungi de timp.", a declarat miercuri pentru HotNews.ro Radu Crăciun.

Autoritățile pregătesc schimbări la plata pensiilor în Pilonul II


Precizările ASF și ale președintelui Asociației Administratorilor Fondurilor de Pensii (APAPR) au venit la solicitarea HotNews.ro care a informat marți seara că autoritățile pregătesc schimbări importante la Pilonul II de pensii.

Guvernul a avut pe agenda de miercuri situația implementării PNRR la nivelul Ministerului Muncii. Una dintre țintele asumate pentru primul trimestru din acest an este: "'intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului II".

Surse din piață au precizat marți seara pentru HotNews.ro că aici ar intra și adoptarea legii privind plata pensiilor în Pilonul II, care ar prevede ca plățile să se facă în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situații întemeiate.

 • În prezent, plata pensiilor private din Pilonul II se face integral deodată sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc de multă vreme o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată decât în situații excepționale.

În replică, Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene, care a gestionat elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a precizat miercuri pentru HotNews.ro că restricționarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR.

"Restricționarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR. Dacă ASF și Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să și le asume, nu să invoce PNRR.", a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene și cel care a gestionat Planul Național de redresare și Reziliență (PNRR).

Ce spune fostul ministru Cristian Ghinea despre jaloanele asumate de România în PNRR în privința Pilonului II de pensii


"Ministerul Muncii și ASF pregătesc schimbări legislative legate de Pilonul II de pensii. Acel pilon care trebuia să salveze pensiile pe termen lung, mutând de la Pilonul I (pensiile actuale sunt plătite de salariile actuale) la investiții, unde fiecare are un cont și primește pensii din acel cont de investiții. Industria este sufocată de reglementări aberante și contribuția la Pilonul II nu a mai fost crescută de mulți ani. Adică politicienii vă fură din pensiile viitoare, pe scurt.

În acest context, în PNRR am negociat o stabilizare a politici statului în domeniu:
 • - O creștere a contribuției la Pilonul II (fără a fixa o cifră aici, e decizia guvernului)
 • - Digitalizarea dosarelor (există obligații aberante ale fondurilor de pensii în domeniu)
 • - Posibilitatea de diversifica portofoliul de investiții (restricțiile actuale afectează eficiența investițiilor)
 • - Întărirea independenței administratorilor fondurilor de pensii (mai țineți minte când s-a enervat guvernul și ASF s-a executat pedepsind o directoare de fond de pensii pentru că a avertizat clienții de ceva ce PSD chiar a făcut).

Acestea sunt prevederile din PNRR și mă bucur că avem acum monitorpnrr.eu și absolut toată lumea poate verifica.

Acesta este linkul direct la jalon: https://monitorpnrr.eu/piloni/?jalon=213. Puteți verifica acolo, în textul oficial al PNRR ce scrie exact.

Nu e nimic despre modificarea modului de retragere a banilor. E doar ce am scris mai sus. Lucruri care fac Pilonul II mai solid și îi dau un viitor.

Dacă guvernul vrea să facă și alte modificări la lege, nu are decât să le facă. Restricționarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR. Dacă ASF și Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să și le asume, nu să invoce PNRR." a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cristian Ghinea.

Ce se spune în PNRR despre schimbările care ar urma să se aducă la Pilonul II
Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) este public, iar la componenta 8 este și un tabel cu jaloanele asumate de Ministerul Muncii, inclusiv pe pilonul II.

În Trimestrul 1 din 2022 este jalon intrarea în vigoare a unor modificări legislative, exact cele menționate de Cristian Ghinea, fără să se spună nimic de vreo schimbare a modului în care se fac plățile în Pilonul II.

Sursele HotNews.ro susțin însă că în cadrul acestor modificări va fi inclusă și cea legată de plata pensiilor în Pilonul II, o reglementare care lipsește acum și este dezbătută de mulți ani.

Introducerea plății eșalonate a pensiilor din Pilonul II a fost anunțată în repetate rânduri de ASF


Oficialii ASF au anunțat și anul trecut că lucrează la această lege.

 • "Legea de plată în Pilonul II de pensii încercăm să o finalizăm la anul. Inițiatorul la noi este Ministerul Muncii, iar noi (n.a ASF) asigurăm doar partea tehnică. În principiu pensia este gândită sub forma unei anuități care să fie distribuite pe toata durata vieții. În cazul în care sunt oameni care au cotizat 1-2 ani - se va putea plăti cash activul printr-o plată unică. Ideea este ca plățile să se facă pe durata vieții, dar depinde și de durata cotizării, pe bază de calcule actuariale", a declarat în data de 14 decembrie 2021 Corona Rădulescu, director general pensii private în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

O altă declarație a fost făcută chiar de președintele ASF.

 • "Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar e nevoie de o lege a plății pensiilor pe care tot în anul acesta ne-am propus să o facem. Intenția noastră în lege este ca plata pensiilor să fie în tranșe lunare pe durata vieții, iar banii care rămân după fiecare lună de plată în contul fiecărui contributor, acei bani vor avea un randament, pentru că vor fi investiți. Avem deja un proiect de lege pe care îl vom înainta către Parlament. Nu se va mai putea încasa contribuția integrală, ci vor fi făcute plăți lunare.", a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro în luna februarie 2021, Nicu Marcu, președintele ASF.

Cum functioneaza pensiile private?


Potrivit APAPR, Romania a urmat in 2007 practica internationala si a introdus un sistem de pensii private, la recomandarea si sub supravegherea Bancii Mondiale si a Uniunii Europene. Suplimentar fata de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) si fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).

Pilonul II inseamna ca o mica parte din contributia de asigurari sociale (CAS) platita de toti romanii catre bugetul public sa fie directionata catre fonduri private de pensii, bazate pe acumulare si investirea continua a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu apartin societatilor de administrare, ci romanilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privata a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare. In prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata in conturile a peste 7 milioane de romani, la Pilonul II.

Pilonul III functioneaza similar, cu o singura diferenta majora: contributiile nu sunt redirectionate de la bugetul public (ca la Pilonul II), ci sunt platite in mod voluntar, facultativ, de catre salariati si/sau angajatorii lor. Contributia la fondurile de pensii facultative beneficiaza de o deductibilitate fiscala (cate 400 EUR / an, atat la angajat cat si la angajator), pentru incurajarea economisirii private. In prezent, peste 450.000 de romani contribuie pentru acest tip de pensie suplimentara, care se va adauga celei obtinute de la stat (Pilonul I) si de la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Problema demografica
arata deja ca logica redistributiva a Pilonului I (sistemul de pensii de stat) nu mai poate functiona in mod sustenabil in viitor. Salariatii (contributorii) vor fi tot mai putini, iar pensionarii (beneficiarii) vor fi tot mai multi. De aceea, participarea la Pilonul II si Pilonul III de pensii private reprezinta singura solutie eficienta de economisire suplimentara, pentru o pensie mai buna in viitor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8097 vizualizari

 • +7 (17 voturi)    
  vreau si eu (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 20:32)

  bufnitaroz [utilizator]

  Ce se intampla cu pilonul 2 daca urmasii sunt peste 26 de ani si tu ai dat coltul la 70 (ca barbat dupa 2 ani de pensie). Calcul simplu dai o medie de 500 de lei in 48 de ani: 288.000 lei si in aia doi ti se da dupa calculul esalonat inapoi lunar 2000 de lei, adica exact: 48.000 lei. Care 2000 de lei vor fi cam cum sunt acum 500 lei.
  Cand ne-au vrajit cu pilonul 2 era vb ca se pot da inapoi in rate egale in 5 ani sau integral in anumite conditii.
  Acum am crescut la 12 ani, ce facem?
  Vreau si eu sa fiu administrator de pensii pilon 2!
  • +9 (19 voturi)    
   Nu fondurile de pensii au cerut asta (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 20:51)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui bufnitaroz

   ci politicienii din ASF...Vor sa faca tot posibilul pentru a descuraja contributiile la P2, vor ca oamenii sa isi transfere banii la P1 pentru ca in momentul de fata, pensiile sunt platite aproape integral din imprumuturi, iar cei de la Bruxel ii trag de urechi... Fondurile de pensii private sunt alimentate mereu cu bani si au tot interesul sa aibe cat mai multi pentru ca pot investi mai mult si pot face profituri mai mari. Un fond de pensii privat lucreaza dupa principii similare cu ale unei banci, doar ca este mult mai strict limitat in privinta investitiilor pentru a evita pierderile si falimentul. Socialistii de la putere au mereu idei din astea crete despre cum sa ia de la cei care au si sa dea la cei care nu au...Pacat ca Romania nu mai are si partide de dreapta, care sa vina cu solutii pentru eliminarea muncii la negru si a evaziunii fiscale, ceea ce ar duce la cresterea rapida si uriasa a banilor obtinuti de stat din taxe si impozite...
   • +1 (5 voturi)    
    Citeste cu atentie... (Joi, 13 ianuarie 2022, 0:00)

    g_xulescu [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

    Radu Crăciun, președintele APAPR: "Banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat". Daca nu ma insel el conduce si BCR Pensii....deci despre ce vorbim? Administratorii fondurilor de pensii primesc un procent din suma totala asa ca daca ne retragem banii imediat ei vor pierde si nu le convine.
    • +2 (2 voturi)    
     Depinde cum privesti.. (Joi, 13 ianuarie 2022, 8:59)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui g_xulescu

     1. Daca iti retragi toata suma cand iesi la pensie, platesti impozit pe venit 10%. Asta pentru ca depasesti pragul de 2000 de lei pe luna la care pensia nu se impoziteaza.
     2. Daca ti se plateste pensia esalonat, platesti un comision de administrare care variaza intre 0.02-0.07% pe luna, in functie de performanta fondului raportat la inflatie.

     Comisionul ala, cumulat, este in mod cert mai mic decat impozitul de 10%. Nu stiu exact daca si cat mai castigi ca dobanzi in cei 12 ani la suma ramasa in cont si cat te taxeaza banca pentru plata efectiva a pensiei in cont..

     Ar if interesant sa vedem un exemplu real, al unei persoane care a optat deja pentru pensia esalonata.
     • +3 (3 voturi)    
      Reguli plata P2 (Joi, 13 ianuarie 2022, 12:38)

      Pilon2 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Lucrez in domeniu. Platile esalonate nu avantajeaza administratorii de fonduri P2, deoarece activul participantului iesit la Pensie este mutat intr-un cont cu sume de platit, separat de activele Fondului. Asadar, banii pusi deoparte pentru plati esalonate nu sunt afectati de comisionul de administrare sittuat intre 0.02%-0.07%. Platile esalonate avantajeaza in schimb pensionarul pentru ca nu li se aplica nici impozit (daca sunt rate sub 2000 de lei luna nici CASS, daca sunt rate sub 4000 de lei lunar). Pentru o pensie mare luata deodata platesti aproape 20% impozit+CASS. CASS se retine incepand cu Ian 2022.
      In caz de deces, in perioada de plata esalonata, banii nu raman Statului sau Administratorului, ci mostenitorului decedatului (cash, indiferent ca e sau nu participant la alt fond P2).
      • +3 (3 voturi)    
       Si totusi.. (Joi, 13 ianuarie 2022, 15:06)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Pilon2

       Daca muti activul in alt cont, ce se intampla cu banii aia timp ce nspe ani? Stau degeaba? Cu 7% inflatie?
       • 0 (0 voturi)    
        Si totusi (Duminică, 16 ianuarie 2022, 13:38)

        Pilon2 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        Draftul actual al Legii platilor Pensiilor Pilon 2 prevede administrarea acestor bani de catre societati platitoare de Pensii care vor investi banii si vor plati lunar pensiile. Momentan, pentru cei care opteaza pentru plati esalonate pe maxim 5 ani, banii platiti nu sunt investiti, dar nici afectati de comisioane. In mod normal, Impozitul pe venit si CASS pe care nu le mai suporta partcipantul sunt mai mari decat dobanda pierduta din neinvestirea acestor sume.
   • -1 (1 vot)    
    Puiule (Joi, 13 ianuarie 2022, 8:13)

    Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

    Fă un calcul simplu pe datele de la buget: salariul mediu acoperă prin CAS 98% din fondul de pensii. Statul se împrumută pentru gaura făcută prin transferul la pilonul 2. Tot cu date exacte verificabile. Iar dobânda plătită fondurilor este mai mare decât cea plătită la depozitele populației. De unde și cei 75% din investițiile fondurilor în împrumuturi la stat. Șmecheria a fost poleită cu aur până când au început să plătească pensii.
 • +12 (14 voturi)    
  Cat de jegosi pot sa fie... (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 20:39)

  Milka Man [utilizator]

  Vor sa schimbe legea pentru a descuraja contributiile la Pilonul 2. Oricine depune suma X, are dreptul sa scoata integral suma X, plus eventual profitul obtinut de fondul de pensii prin investirea unei parti din suma X. Ca si contribuabil la Pilonul 2, eu sunt singurul indreptatit sa cheltui cum vreau acei bani cand ies la pensie...Poate am chef sa imi iau un Lamborghini. Cum ar fi sa te duci la banca unde iti tii economiile si sa vrei sa retragi toata suma, dar banca sa iti spuna: ti-i dau in rate, cand pot si cand eu chef. Pentru cei care nu inteleg diferenta dintre pensiile de stat (P1) si cele private (P2 si P3), inclusiv ministrul Muncii si viermii de la ASF, o le explic simplu: Fondurile de pensii private ii platesc contributorului exact suma depusa, in timp ce pensia de la stat trebuie platita pana la decesul pensionarului, asa ca ar trebui sa fie mai stresati sa schimbe legea pentru a nu mai permite ca unii sa se pensioneze la 45 ani si sa mai ia pensie inca 45, in cuatum de 10-20 ori mai mare decat contributia in cei 20 de ani de activitate...Hoti, hoti, hoti... Daca vreunul din personajele astea dubioase ar cunoaste limba engleza si ar avea cunostinte economice minime, ar gasi destula informatie in legatura cu luarea unei astfel de masuri restrictive si ar vedea ca va duce la cresterea evaziunii fiscale, a muncii la negru. Este extrem de usor sa fi platit la negru in Romania si sa iti pe urma banii bine la o banca din tara sau strainatate, decat sa ii dai la stat sau la un fond de pensie care iti va spune la 65 de ani: noi credem ca tu vei mai trai 114 ani, asa ca iti platim suma depuse in rate pe 114 an chiar daca tu ai cancer si inca 2 ani de trait...
  • +6 (12 voturi)    
   de acord cu apelativul "jegosi", (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 23:00)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   Desi ii vad mai degraba infractori, pentru ca pute a trafic de influenta, pardon, lobby.

   Gresesti la descurajat contributii. S-au "asigurat" ca le intra obligatoriu banii tai si tu nu ai niciun cuvant de spus. Iar cand le intra, au si comision de "intrare", negarantat de stat.
   dragnea facuse optional p2 si daduse posibilitatea contribuabilului de a alege daca doreste cotizat la p1 pentru un punctaj mai mare sau la p2. Pentru faptul ca a introdus o OPTIUNE, idee liberala in sine, a fost super injurat de useristii si tefelistii dah "dreapta".
  • -1 (1 vot)    
   Nu. (Joi, 13 ianuarie 2022, 9:35)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   Este doar o frauda bine pusa la punct. Banii privati de la P2 n-o sa-i mai vada nici dracu.
  • +1 (1 vot)    
   Plati esalonate (Joi, 13 ianuarie 2022, 12:43)

   Pilon2 [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   Nu e chiar asa. Ce spui tu e valabil pentru Pilonul III unde contributiile sunt voluntare. Aici, indiferent ca s-a introdus Pilonul 2 sau ramaneai doar cu Pensia de la Stat Pilon 1, tot 25% din salariul brut cotizai la sistemul de Pensii si tot in plati lunare primeai banii. Scopul este sa beneficiezi de un venit pe toata durata vietii, iar partea care vine de la P2 are acelasi scop. Cum ar fi ca procentul la P2 sa fie 21.25% si cel de la P1 sa fie 3.75% (proportie inversa fata de realitate) si sa iti poti lua toti banii din P2 odata. Ai ramane cu o pensie de Stat minuscula. Iar in caz de deces, ratele de la P2 neplatite se vor vira cash mostenitorilor, nu raman pierduti.
 • +6 (6 voturi)    
  Nu mai ai cu cine face politici si programe (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 21:12)

  ivana.tiberiu1375394274205 [utilizator]

  Cand a luat nastere Pilonul II si Pilonul III ce au gandit cum au facut previzionarea cei din Politic din ASF ? Asa cum au stiut si si-au pus salarii cu multe zerouri cei de la ASF sa stie sa rezolve si plata pensiilor din Piloanele II si III. Nu mai ai cu cine face politica banilor in perspectiva evolutiei societatii, programe bine gandite, corecte cu randamente care sa arate ca suntem in capitalism. Nu au instrumente, nu au stiinta, nu au gandire, nu au nimic, doar stiinta imbogatirii proprii
 • +5 (9 voturi)    
  Si daca sa zicem nu am mostenitori in tara? (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 21:12)

  andypandy [utilizator]

  Ce se intampla in acest caz? Pot prin testament sa donez banii cui vreau eu sau ii pastreaza statul ca asa considera ei ca e normal? Adica de ce sa ma bucur eu si cei dragi mie de banii mei si nu ei?!? Deja suna foarte motivant sa-mi mut jobul inafara tarii si sa-mi pun eu deoparte cat vreau eu pentru zile negre ... undeva intr-un cont inafara tarii ca sa nu se apuce statul sa devina iar "creativ" si hraparet.
  • +4 (6 voturi)    
   Cea mai buna solutie (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 23:04)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui andypandy

   eu am facut-o deja si ma gandesc si sa plec in curand de tot, ca na, sa scutesc statul roman de sarcina grea de a cheltui sumele enorme pe care le plateam legal pana acum...Asta e, pierderea mea ce am platit pe la pensii pana acum, dar recuperez in 1-2 ani tot lucrand inafara.
   • +1 (1 vot)    
    Poti sa nu pierzi nimic.. (Joi, 13 ianuarie 2022, 9:05)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

    Daca te muti intr-o tara UE poti sa iti transferi intreaga contributie in acea tara.
    Din contra, pierd aia care raman in tara, ca vor trebui sa acopere si gaura lasata la bugetul de pensii cand se va transfera contributia ta.
 • +4 (8 voturi)    
  Constitutia Romaniei (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 21:47)

  miculescu-rucar [utilizator]

  ARTICOLUL 44
  (1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate.
  ......
  8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.

  dreptul de proprietate are trei prerogative:
  -posesie
  -folosinta
  -dispozitie
  orice incalcare sau limitare a acestor prerogative este o incalcare a Constitutiei.
 • +4 (6 voturi)    
  Furt pe fata (Joi, 13 ianuarie 2022, 0:06)

  g_xulescu [utilizator]

  Trebuie sa avem dreptul de a alege. Daca vreau sa incasez suma ce mi se cuvine integral trebuie sa o pot face....chiar daca pierd o suma de bani ca impozit. Cine ne garanteaza ca vom trai inca 12 ani dupa iesirea la pensie pentru a putea incasa integral intreaga suma? Daca se intampla sa mor la 3/4 ani dupa iesirea la pensie banii se duc in fondul de pensii al mostenitorilor care la randul lor ii vor incasa esalonat dupa ce vor iesi la pensie....iar daca nici ei nu traiesc 12 ani banii se raporteaza la urmatorul mostenitor si tot asa mai departe.....ASTA E PENSIE SAU LOTO????
  • -1 (1 vot)    
   Nu le da idei (Joi, 13 ianuarie 2022, 8:08)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui g_xulescu

   Ce impozit sa mai ia pe bani aia ....Nu sunt deja impozitate veniturile cand bani aia intra in cont ? Mai sunt si furati anual prin inflatie ....Pe directia la care se merge o sa mai adaugam un zero curand la bani ....Oricum randamentele sunt sub rata inflatiei reale ....Ca exemplu, anul asta se vede cu ochiul liber la facturile de energie cam care este inflatia reala. Sa nu mai vb de mancare, etc ...
   • 0 (2 voturi)    
    Gresit (Joi, 13 ianuarie 2022, 11:00)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    Impozitul pe venituri din salarii se calculeaza dupa ce se scad contributiile la pensii si sanatate. Si nu se plateste impozit pe venit la pensii mai mici de 2000 de lei.
    Deci nu se impoziteaza de doua ori, ba chiar e posibil sa nu se impoziteze deloc.
  • +1 (3 voturi)    
   Ai grija ce mananci.. ;) (Joi, 13 ianuarie 2022, 9:02)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui g_xulescu

   Vai, ce ne facem daca murim toti!?? Crezi ca o sa-ti mai pese dupa?.. ;))

   Daca ti se pare ca nu e corect, gandes-te ca e mai rau la sistemul de pensii de stat (unde nu mosteneste nimeni activul), dar la pilonul 1 platesti momentan 21.25% din salariul brut, iar la pilonul 2 platesti doar 3.75% din salariul brut.
 • +1 (1 vot)    
  Ca sa traduc (Joi, 13 ianuarie 2022, 9:34)

  Qu [utilizator]

  Guvernul pregateste limitarea retragerilor din pensiile private. Pana acum puteai sa retragi toti banii la iesirea la pensie sau sa temporizezi retragerile pe 5 ani.
  Conform propunerii, pensia o vei putea retrage in 12 ani.

  Cand explicam ca pensiile private sunt fraude pe termen lung, eram luat la misto.

  Sunt sigur ca va veti simti minunat. Banii vi se vor fura 100% legal.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by