România se menține pe unul dintre locurile fruntașe în Europa la capitolul accidente soldate cu pagube materiale și/sau vătămări corporale despăgubite în baza polițelor RCA, astfel că frecvența daunelor RCA, adică raportul dintre numărul daunelor și cel al polițelor emise, este una dintre cele mai ridicate la nivel european, potrivit datelor colectate de UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare - Reasigurare de la mai multe asociații naționale ale asigurătorilor din Europa.

Accident autoFoto: AGERPRES
  • "Spre exemplu, în România, frecvența medie a daunelor se situează la circa 6%, conform celor mai recente date furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acest lucru înseamnă că, în țara noastră, în fiecare an, din fiecare 100 de mașini înmatriculate, cel puțin 6 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale și decese – un număr foarte mare față de alte țări. Comparativ, Germania înregistra la finalul anului 2020 o frecvență a daunelor de 4,4%, Italia 4,2%, Bulgaria 3,82%, Polonia 3,69%, Slovacia 3,35%, Cehia 2,73% și Finlanda 1,8%.
  • Nu întâmplător, România se află în vârful clasamentului european și în ceea ce privește rata daunei, un alt indicator specific industriei de asigurări, cu un nivel de peste 80% în anul 2020, în timp ce media europeană se afla la 62%, potrivit unui raport publicat recent de către EIOPA - Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale. Mai mult, după primele 9 luni din 2021, rata daunei pe zona asigurărilor RCA a urcat până la 99,52% - arată datele ASF.", se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri de UNSAR.

Uniunea asigurătorilor subliniază că la rata daunei se adaugă taxele de funcționare, impozitele plătite, contribuțiile la Fondul de Garantare a Asiguraților, la Fondul Național de Protecție, precum și cheltuielile de distribuție și administrare, costuri cu utilitățile etc. – care și ele se află toate în creștere accelerată.

"Însumate, toate aceste cifre formează o rată combinată tehnică de peste 130%. Aceasta arată că activitatea de bază a unui asigurator, cea de subscriere (deci de preluare a unor riscuri), generează pierderi. Pe scurt, linia RCA este una neprofitabilă pentru companiile de asigurări: pentru fiecare 100 de lei încasați din RCA, asigurătorii trebuie să scoată din buzunar în plus circa 30 de lei.", menționează UNSAR.

ASF tocmai a decis ca asigurătorii să platească mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților

De notat faptul că ASF tocmai a decis în data de 2 februarie în contextul situației generate de falimentul City Insurance, ca firmele de asigurări să cotizeze mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cel care face plățile în cazul în care un asigurător intră în faliment. Mai exact, ASF a decis să majoreze cu 1,5 puncte procentuale cota de contribuție la Fond a firmelor de asigurări generale, fapt care ar putea duce la creșterea prețurilor RCA către asigurați.

"Pentru anul 2022, cota de contribuție pentru asigurările generale este 2,5%; cota se aplică asupra volumului de prime brute încasate începând din luna februarie 2022 din activitatea de asigurări directe aferentă asigurărilor generale.", potrivit normei ASF.

Anterior, cota de contribuție pentru asigurări generale era de 1%. Această majorare a contribuției pe care o plătesc firmele de asigurări s-ar putea reflecta în perioada următoare în prețurile finale la RCA plătite de asigurați.