NN România, asigurător cu peste 2,2 milioane de clienți, a încheiat anul trecut cu un profit brut de 86 de milioane de lei, conform rezultatelor financiare neauditate, cu 10,4% sub nivelul din 2020 ca urmare a investițiilor în transformarea digitală, a anunțat joi compania. Asigurătorul spune că a plătit peste 484 milioane de lei către clienți, aproape 77 milioane de lei fiind pentru evenimente asigurate, iar 405 milioane de lei pentru polițele ajunse la finalul perioadei contractuale, răscumpărate sau reziliate.

Gerke Witteveen, NNFoto: NN Asigurari de Viata

Anul trecut, NN a înregistrat venituri din primele brute subscrise de peste 940 milioane de lei din asigurările de viață și sănătate, în creștere cu 10,2% față de anul anterior, iar activele financiare administrate au atins aproape 4,6 miliarde de lei la sfârșitul anului trecut. Compania rămas lider pe segmentele de asigurări de viață și pensii private în România.

Coeficientul de lichiditate al companiei a fost 3,05 anul trecut, iar marja de solvabilitate raportată conform Solvency II a fost 272%, confirmând stabilitatea financiară a companiei și capacitatea de a-și îndeplini obligațiile asumate față de clienți.

Compania a plătit contribuții totale la bugetul de stat de aproape 57 de milioane de lei, similar anului anterior.

  • „Investițiile noastre în experiența clienților și călătoria noastră pentru a deveni asigurătorul digital al viitorului ne permit să oferim interacțiuni digitale celor peste 2,2 milioane de români care se bazează pe noi în demersul lor de a asigura un viitor financiar mai bun pentru ei și familiile lor”, a spus Gerke Witteveen, Chief Financial Officer al NN Asigurări de Viață.

În privința proiectelor de digitalizare, NN spune că asigurările pot fi cumpărate într-un proces 100% digital care asigură emiterea rapidă a poliței, în majoritatea cazurilor într-o oră de la semnarea electronică a contractului și efectuarea plății. În 2021, peste 75% dintre primele de asigurare au fost plătite electronic de clienții NN, prin NN Direct sau prin link de plată online.

Pilonul II: Contribuțiile a peste 2 milioane de români sunt administrate de NN

În segmentul pensiilor private facultative, activele nete administrate au crescut cu 18,2% până la peste 1,8 miliarde de lei la finalul anului trecut, cumulat pentru fondurile NN Activ și NN Optim, reprezentând o cotă de 54,8% din piață potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară. Cele două fonduri aveau în total peste 271.000 de participanți la finalul anului trecut, reprezentând 48,1% din numărul total de participanți la Pilonul III. NN Asigurări de Viață a generat randamente de 9,24% pentru fondul NN Activ și 5,12% pentru fondul NN Optim în 2021, conform calculelor bazate pe datele ASF.

În segmentul pensiilor private obligatorii administrate de NN Pensii, 2021 a fost încheiat cu un volum al activelor nete administrate de 31,1 miliarde de lei, reprezentând aproape 35% din piață, cu 19,1% peste nivelul de la finalul anului 2020, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară. Fondul administrat de NN Pensii avea peste 2 milioane de participanți la finalul anului trecut, reprezentând 26,3% din numărul total de participanți la Pilonul II. NN Pensii a generat un randament de 7,25% în 2021, conform calculelor bazate pe datele ASF.