Transportatorii auto cer Parlamentului destituirea președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, pe motiv că nu a demarat nicio anchetă în piaţa RCA cu privire la explozia preţului acestui produs de asigurare obligatoriu. Transportatorii auto mai cer o anchetă privind creșterea prețurilor RCA, precum și înființarea de urgență a CEC Asigurări, o firmă de asigurări cu capital de stat românesc care să intre pe piața RCA și să concureze firmele private.

Bogdan ChiritoiuFoto: AGERPRES

În comunicatultransmis luni, transportatorii spun că vor solicita de urgenţă Parlamentului României, la şedinţa din data de 22.02.2022, să adopte următoarele măsuri:

  • "1. Destituirea preşedintelui Consiliului Concurenţei, care, doar la presiunea transportatorilor intervine în piaţă. De ce nu a Declanşat nicio anchetă în piaţa RCA cu privire la explozia preţului acestui produs de asigurare obligatoriu. Este evident pentru toţi românii că piaţa de asigurări din România s-a înţeles din nou, ca acum 5 ani, să majoreze preţul RCA. Doar lui Bogdan Chiritoiu nu i se pare absolut nimic suspect că preţurile RCA s-au triplat în ultimele 5 luni.
  • 2. Invitarea la audieri a conducerii ANAF. Declanşarea unui control de fond din partea ANAF la toate companiile de asigurări din România. Această instituţie nu a realizat în ultimii 30 de ani niciun control de fond la firmele de asigurări din România. Am înţeles că acum ar vrea să verifice situaţiile financiare ale cadavrului numit City Insurance.
  • 3. Solicitarea declanşării unei anchete de către viitorul preşedinte al Consiliului Concurenţei în legătură cu evoluţia preţului RCA din ultimul an. Această majorare a preţului RCA ar trebui anchetate posibile înţelegeri ilegale şi abusive între firmele de asigurări care vând RCA în România.
  • 4. Infiinţarea de urgenţă a firmei CEC Asigurări, firma de asigurări cu capital de stat românesc şi care să poată oferta un preţ RCA calculate pe baze actuariale şi nu în baza lăcomiei acţionarilor.", se arată într-un comunicat al Confederației transportatorilor auto (COTAR).

Amintim că vineri, Ministerul de Finanțe și ASF au lansat în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind plafonarea pentru 6 luni a prețurilor RCA, după ce mai multe patronate din transporturi au cerut vineri adoptarea de urgență a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA, așa cum s-a mai întâmplat în 2017, în caz contrar aceștia amenințând cu proteste în toată țara.

Tot vineri, o altă federație din transporturi a reclamat creșterea mare a prețurilor la carburanți și dublarea tarifelor RCA în ultimele 6 luni, amenințând de asemenea cu proteste dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente.