​​Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) a plătit până acum 365 milioane de lei în dosarele City Insurance deschise pentru daune externe în baza politelor RCA/Carte Verde emise de această societate și are rezerve constituite pentru încă 630 milioane de lei.

Camionul implicat în accidentFoto: BAAR

În urma falimentului societății City Insurance, Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), în calitate de garant pentru acoperirea prejudiciilor produse în străinătate de vehicule înmatriculate în România, îi revine obligația legală de plată a daunelor RCA externe cauzate de asigurații acestei societăți.

Astfel, totalul sumelor achitate de BAAR aferente cazurilor de dauna RCA/Carte Verde ale City Insurance, începând din anul 2021 și până în prezent, a fost de 365 milioane de lei.

La despăgubirile deja plătite, se mai adaugă rezerve pentru daunele avizate până la data de 28.02.2022 în valoare de încă 630 milioane lei. Rezervele reprezintă sumele de bani aferente daunelor produse care urmează a fi plătite în viitor de catre BAAR.

Toate aceste sume sunt finanțate din contribuțiile la Fondul Național de Protecție administrat de BAAR ale celorlalte societăți de asigurare RCA din România.

Dintre daunele plătite și/sau avizate, 25 de dosare de daună au o valoare fiecare de peste 2,5 milioane lei din care 14 au fost produse de vehicule de transport marfa.

Mai mult decât atât, în cazul a 12 dosare de dauna din cele menționate, rezerva de daune constituită depășește suma de 5 milioane lei, iar în topul prejudiciilor care depășesc 10 milioane de lei, un numar de 3 din 4 daune sunt generate de vehicule de transport marfa.

Biroul auto mai spune că piața de asigurări RCA din România depune eforturi susținute pentru ca BAAR să dispună de resurse financiare suficiente în Fondul Național de Protecție astfel încât să-și poată îndeplini în mod corespunzător obligațiile asumate față de celelalte birouri naționale în cadrul Sistemului Carte Verde, inclusiv prin achitarea în termen a despăgubirilor pe care City Insurance le datorează în străinătate