Deficitul la fondul de pensii s-ar adânci la peste 2% din PIB, respectiv aproximativ 4,7 miliarde de lei, dacă s-ar aplica astăzi atât creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, cât și reducerea contribuției pentru CAS cu 5%, de la 25% la 20% așa cum propune PNL, a spus miercuri ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi. Acesta a spus că este un calcul preliminar, dar niciuna dintre aceste măsuri nu se va aplica în acest an.

PensionariFoto: pxfuel.com

Ministrul Muncii a anunțat miercuri că Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență care prevede creșterea cotei de contribuție la Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, până la 4,75% începând cu data de 1 ianuarie 2024.

„Este un jalon asumat în PNRR și nu ne dorim să punem în pericol implementarea PNRR. Creșterea contribuției de la 1 ianuarie 2024 a fost decizie luată în Coaliție și în Guvern exact din cauza situațiilor prin care întreg globul poate trece acum - criza din Ucraina, suprapusă peste o criza financiară și peste o criză pandemică. Și era obligație în PNRR să iasă acest act normativ pana la 31 martie și practic am fost obligați să dăm această Ordonanță", a spus Marius Budăi.

Proiectul privind creșterea contribuțiilor la Pilonul II a primit aviz nefavorabil de la CES, iar PNL a depus recent un proiect care prevede micșorarea contribuției pentru CAS cu 5%, de la 25% la 20%, la o lună după ce liderul PNL, Florin Cîțu, a propus această măsură pentru a-i ajuta pe români.

Ministrul Budăi a spus că anul trecut către Pilonul II de pensii s-au virat aproximativ 2 miliarde de euro și toți administratorii de pensii private obligatorii gestionează în prezent active de 18 miliarde de euro și că nu susține inițiativa PNL privind reducerea CAS.

„Nu susțin această inițiativă exact din motivele enunțate anterior - că acel transfer către Pilonul II va vitregi de o sumă de bani Pilonul I și nu cred că este momentul acum să vitregim suplimentar Pilonul I de pensii cu o altă reducere, dar repet este o decizie politică, eu v-am spus părerea mea personală.", a declarat ministrul.

Care ar fi mai exact impactul celor două măsuri?

„Un calcul făcut rapid astăzi, care nu este un calcul definitiv, arată că (n.a aplicarea celor două măsuri) va duce la peste 2% din PIB deficitul la fondul de pensii, deci undeva la 4,7 miliarde de lei, dar nici transferul de contribuții nu se aplică în acest an și deocamdată decizia privind reducerea CAS-ului nu este luată.", a spus ministrul Marius Budăi.

Ministrul a spus că amendamentul PNL privind reducerea CAS a fost discutată astăzi în Guvern și că în prima ședință de Coaliție se va lua o decizie.

„În calitate de ministru nu susțin inițiativa.", a spus Budăi.

Partidul Național Liberal a depus un proiect care prevede micșorarea contribuției pentru CAS cu 5%, de la 25% la 20%, la o lună după ce liderul PNL, Florin Cîțu, a propus această măsură pentru a-i ajuta pe români.

În anunțul făcut de deputatul liberal Gheorghe Pecingina, pe pagina sa de Facebook, se arată că PNL, prin deputații din Comisia pentru muncă și protecție socială, a depus amendamente la Legea 35/2022. Proiectul propus de PNL prevede reducerea contribuțiilor cu 5%, ceea ce le va aduce romanilor 317 lei în plus la salariu.