Proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea prețurilor RCA pentru 6 luni este în avizare la Consiliul Concurenței, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern.

Asigurare RCAFoto: ASF

Întrebat cât va mai sta în analiză la Consiliul Concurenței și când ar urma să fie adoptate, ministrul Finanțelor a dat de înțeles că plafonarea prețurilor RCA ar putea face parte din „mixul de măsuri" economice pregătite de Guvern pentru perioada următoare și care ar urma să fie prezentat săptămâna viitoare.

A trecut mai bine de o lună de când ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat pe Facebook decizia de plafonare pentru 6 luni a prețurilor RCA. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost publicat în aceeași zi, în data de 18 februarie, în dezbatere publică, a stârnit controverse, nemulțumiri și de la transportatori și de asigurători și brokeri și cam atât.

Conducerea ASF, audiată în Parlament pe tema plafonării prețurilor RCA, pe fondul falimentului City Insurance

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost audiată marți de către Comisiile reunite de Buget finanțe din Parlament pe tema proiectului plafonării prețurilor RCA pe fondul falimentului City Insurance.

Nicu Marcu, președintele ASF a spus că singura soluție pe care o vede în prezent pentru reducerea prețurilor RCA este plafonarea tarifelor în tandem cu crearea unui asigurător de stat.

  • "Acest proiect de HG (n.a privind plafonarea tarifelor RCA) a fost o acțiune a noastră în ultimă instanță. Avem puține companii de asigurări, le-am garantat că suntem garantul unei piețe corecte. Am vorbit cu actualul ministru de Finanțe referitor la faptul că există în lege posibilitatea de a înființa o companie de stat, înțeleg că a demarat demersurile, să sperăm că se și întâmplă.
  • ASF în afară de ce face acum nu poate face altceva. Dacă în tandem cu această plafonare se înființează această companie de stat, piata se va împărți la mai mulți și prețurile vor scădea. Alta soluție nu avem.", a declarat Nicu Marcu.

Șeful ASF a fost susținut de Nicolae Neagu, șeful comisiei de Finanțe de la Senat (PNL), care a precizat că liberal fiind este de părere că cea mai bună soluție la acest moment este plafonarea prețurilor.

Un alt oficial ASF a spus în cadrul audierilor că în prezent ar mai fi în vigoare 800.000 de polițe RCA, care în data de 8-9 mai ar urma să fie denunțate automat, astfel că plafonarea prețurilor ar fi o măsură prin care să poată fi traversată toată această perioadă care ar putea fi speculată pentru alte creșteri de prețuri.

Claudiu Năsui (USR): Asiguratorul de stat va fi în primul rând un nou magnet de sinecuri

Prezent la audieri, deputatul USR, Claudiu Năsui, a criticat atât proiectul plafonării tarifelor RCA, cât și ideea creării unui asigurător de stat.

Contactat de HotNews.ro, acesta a declarat următoarele:

  • "Mentalitatea socialistă se vede din nou în PNL și în parlament. Acum vor să plafoneze tarifele și să facă un asigurator de stat. Asiguratorul de stat va fi în primul rând un nou magnet de sinecuri. Dar, mai important ce exact va face acest asigurator? Va vinde RCA ieftin celor cu risc mare ca să plătească daune mari. Adică tot săracul român deja taxat la sânge să plătească și asta.
  • Plafonarea tarifelor în condițiile în care asiguratorii deja fac pierderi pe segmentul RCA și ASF le tot cere să vină cu bani de acasă ca să le acopere e iar o greșeală. De fapt vor ajunge să scumpească RCA-ul. Asta s-a întâmplat și atunci când statul a plafonat RCA la transportatori. Ce au făcut asiguratorii? Au crescut primele de asigurare pentru tot restul populației. Practic românul mediu cu o mașină mică neriscant a ajuns să-l subvenționeze pe transportatorul internațional cu camion plin cu marfă care atunci când face o daună, o face foarte mare.", a declarat pentru HotNews.ro Claudiu Năsui.

Transportatorii auto au fost păcălițiîn vinerea de 18 februarie 2022 când autoritățile au anunțat că vor plafona pentru 6 luni tarifele RCA, pentru a opri protestele pregătite împotriva creșterii acestor tarife pe fondul falimentului City Insurance. În timp ce șeful ASF a promis că prețurile RCA vor fi plafonate la nivelul tarifelor de referință, Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere în aceeași zi un proiect de HG cu tarife și cu 97% mai mari.

Această discrepanță mare între tarifele maxime la RCA din proiectul de Hotărâre de Guvern, pus în consultare publică pe 18 februarie de Ministerul de Finanțe, și tarifele de referință RCA publicate de ASF pe 21 februarie a fost subliniată recent și de Consiliul Economic și Social (CES) într-un proiect de aviz nefavorabil obținut și prezentat în data de 1 martie de HotNews.ro.

CES nu a dat avizul final marți, 1 martie, pe proiectul de hotărâre de Guvern, actul fiind returnat la Ministerul de Finanțe. Termenul de avizare la CES este 9 martie 2022, arată datele CES. Proiectul prezentat de HotNews.ro este un proiect de aviz nefavorabil.