​Cei peste 7,8 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii private obligatorii au virat anul trecut sub formă de comisioane peste 577 milioane de lei către cei șapte administratori de fonduri de pensii. Câștigurile sunt considerate nejustificate de Guvern, care prin ASF, propune eliminarea comisionului pe contribuțiile plătite, unul din cele 2 surse de venit pentru administratori. Ce se ascunde în spatele acestor cifre și cum am putea fi afectați?

Bani de pensieFoto: Dreamstime.com

Principalele surse de venituri ale administratorilor din Pilonul II: Ce comisioane vor fi tăiate și de ce?

În prezent, veniturile celor 7 administratori de pensii private care gestionează active de peste 92,4 miliarde de lei doar la Pilonul II vin dintr-un comision de administrare a acestor active, constituit din 2 surse:

  • a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 0,5% și
  • b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună.

Ministerul Muncii a lansat luni, 22 august, un proiect de Ordonanță de urgență care propune printre altele, eliminarea comisionului pe contribuțiile plătite, una din cele două surse de venituri ale administratorilor din Pilonul II.

Cum este motivată măsura?

  • „Reglementarea actuală a comisionului de administrare perceput de administratorii fondurilor de pensii private este constituit din două surse, ambele suportate de către participanții la fondurile de pensii private, generează o diminuare nejustificată a pensiei private ce urmează să fie primită la finalul perioadei de contribuție”, se arată în proiectul de OUG.

Ce câștiguri au avut cei 7 administratori din Pilonul II din cele 2 comisioane anul trecut și în acest an

ASF a comunicat anterior pentru HotNews.ro cât au câștigat anul trecut administratorii de fonduri din aceste 2 tipuri de comisioane: peste 577 milioane de lei, din care 48,5 milioane de lei au fost încasați din comisionul pe contribuțiile plătite.

Cât au încasat în acest an?

Cifrele ASF comunicate HotNews.ro arată că în perioada ianuarie 2022-iulie 2022, cei 7 administratori de fonduri de pensii administrate privat, au încasat în anul 2022, 31,37 mil. lei din comisionul din contribuții și 181,62 mil. lei din comisionul din activ net.

De menționat că potrivit legii, valoarea comisionului de administrare perceput de către administratorii de fonduri administrate privat din activul net total poate fi de 0,07% pe lună doar dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflației.

Dacă rentabilitatea fondurilor este sub nivelul ratei inflației, cum se întâmplă în prezent, acest comision nu poate depăși 0,02% pe lună.

Potrivit ASF, începând cu luna mai 2022 comisionul perceput de fondurile de pensii private din activul net al fondului a fost de 0,02% pentru toate fondurile de pensii administrate privat.

ASF, despre tăierea comisioanelor pe contribuții: Banii vor intra în conturile participanților la Pilonul II

HotNews.ro a solicitat Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să precizeze dacă nu cumva aceste tăieri de comisioane ar putea afecta activitatea de administrare și investiții și în cele din urmă chiar câștigurile participanților la pilonul II.

  • „Sumele alocate ca și contribuții individuale ale participanților se vor regăsi integral în activul fondului aflat în administrare asupra căruia se aplică comisionul de administrare din activul total. Astfel, alocarea contribuțiilor nu va mai fi comisionată, intrând în contul participanților suma integrală cu care a contribuit, fapt ce conduce la majorarea numărului de unități de fond al participanților.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Cu alte cuvinte, ASF susține că vor fi mai mulți bani în conturile românilor la Pilonul II, deci și o sumă mai mare de comisionat de administratorii de pensii private prin singurul comision care ar rămâne - comisionul pe activul net.

Ce-i deranjează atunci pe administratorii de pensii private?

De ce se tem cei 7 administratori din Pilonul II: Guvernul i-ar obliga să meargă pe pierdere, cu venituri sub cheltuieli

Administratorii de pensii private au atenționat săptămâna trecută autoritățile că eliminarea comisioanelor din contribuții ar accentua și mai mult reducerea puternică a veniturilor din acest an, fapt ce ar putea afecta sustenabilitatea operațiunilor din România.

Aceștia spun că în acest an, pe fondul volatilității piețelor financiare și implicit al performanțelor reduse ale fondurilor de pensii, se așteaptă la o reducere cu 43% a veniturilor din comisioane, comparativ cu anul trecut, adică la venituri de circa 330 milioane de lei, față de venituri de peste 577 milioane de lei în 2021.

Suplimentar, eliminarea comisioanelor din contribuții, propusă acum de ASF și Guvern, ar conduce la o diminuare cu încă 15-20% a acestor venituri, respectiv circa 55-60 milioane de lei, conform estimărilor realizate de APAPR.

Datele publice analizate de HotNews.ro arată că dacă s-ar elimina comisionul pe contribuții, cei 7 administratorii de fonduri de pensii ar urma să aibă anul viitor venituri din comisioanele din Pilonul II de circa 220 milioane de lei, în condițiile în care cheltuielile anuale ajung pe la 400 milioane de lei.

Vom reveni mai jos asupra structurii exacte de venituri și cheltuieli a companiilor care gestionează activele din Pilonul II.

Cât ar câștiga oamenii dacă se elimină comisionul pe contribuție? În medie 1 leu pe lună

Am văzut că ASF susține că participanții vor avea de câștigat prin faptul că alocarea contribuțiilor nu va mai fi comisionată, intrând în contul participanților suma integrală cu care a contribuit.

Cele mai recente date ASF arată că la nivelul Pilonului II, contribuția medie a participanților cu contribuții virate la 31 martie 2022 a fost de circa 217 lei/participant.

Cât ar câștiga în medie un participant la Pilonul II dacă se elimină comisionul de 0,5% pe contribuții? Puțin peste 1 leu. Atât înseamnă 0,5% din 217 lei.

Câștigul va fi prin urmare infim pentru participanți. La fel stau lucrurile și în ceea ce spune ASF că s-ar câștiga prin mutarea banilor în activul net de unde administratorii ar avea de comisionat mai mult.

55-60 milioane de lei adăugate la valoarea totală a activelor care depășește 92,4 miliarde de lei nu înseamnă mai nimic, aproape că nu s-ar sesiza în veniturile în plus pe care le-ar încasa administratorii.

Guvernul nu se atinge de banii pe care-i reține ASF din contribuțiile românilor la Pilonul II

Ceea ce puțină lume știe este că prin actuala legislație, 10% din veniturile din comisioanele aplicate de administratori se duc chiar în conturile Autorității de Supraveghere Financiară.

Un alt procent se duce la Casa Națională de Pensii (CNPP). O parte se duce sub formă de contribuții și la Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private (FGDSPP).

Dacă ne uităm pe datele din tabelul de mai sus, vom vedea că anul trecut, din veniturile totale de peste 577 milioane de lei obținute de administratori prin aplicarea celor 2 tipuri de comisioane, ASF a oprit în conturi 57,7 milioane de lei, Casa Națională de Pensii (CNPP) - 9,8 milioane de lei, iar Fondul de Garantare - 1,9 milioane de lei.

În final, cei 7 administratori au rămas cu venituri nete de 507,8 milioane de lei.

Proiectul de OUG privind Pilonul II scris integral de ASF, după cum a spus ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, nu se atinge deloc de banii pe care-i reține ASF din contribuțiile românilor la Pilonul II.

Așa cum e formulat acum în OUG, ar urma să fie eliminat însă comisionul Casei Naționale de Pensii (CNPP). Asta deoarece Casa de pensii reține acum 0,1 puncte procentuale din comisionul de 0,5% aplicat pe contribuțiile plătite, comision care ar urma să fie eliminat.

Problema cea mare: În 15 ani, doar 2 administratori și-au recuperat investițiile la Pilonul II

Un alt lucru pe care puțină lume îl știe, dar care se vede în rezultatele financiare publicate de Ministerul de Finanțe, este că în cei 15 ani de când există Pilonul II, doar 2 administratori și-au recuperat investițiile făcute - NN și Metropolitan Life.

Cele mai mari cheltuieli au fost la început, în anii 2007-2008, când a demarat campania de aderare la Pilonul II și când companiile au investit în agenți și campania de marketing de atragere a oamenilor. Spre exemplu, Allianz-Tiriac a avut în 2008 o pierdere netă de peste 390 milioane de lei și după 15 ani tot nu e pe plus.

Un alt moment care a generat costuri majore a fost celebra Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018), care a intrat în vigoare în anul 2019.

Anul trecut, administratorii au încheiat cu profit net cumulat de 245 milioane de lei, dar rezultatul cumulat pe cei 15 ani de Pilon II arată o pierdere netă de peste 360 milioane de lei.

Ce afaceri au avut anul trecut cei 7 administratori de fonduri: Cheltuieli de aproape 400 milioane lei

Datele publice de pe site-ul Ministerului de Finanțe mai arată că anul trecut cei 7 administratori de fonduri de pensii private au avut venituri totale de aproape 670 milioane de lei și cheltuieli de aproape 400 milioane de lei.

  • Atenție! Aceste rezultate nu vizează doar Pilonul II de pensii, ci și veniturile obținute din activitatea din Pilonul III de pensii și alte venituri financiare pe care le au cele 7 companii.

Din cheltuielile de aproximativ 400 milioane de lei, 44,5% sunt pentru provizioane tehnice, respectiv bani puși deoparte în depozite și titluri de stat care sunt folosiți în situații de criză, precum cea din acest an, în care valoarea activelor a scăzut și cei care se pensionează ar primi mai puțini bani decât au contribuit.

Pentru că legea interzice acest lucru, administratorii de fonduri trebuie să facă aceste provizioane, iar banii sunt folosiți pentru a acoperi diferența și a da oamenilor banii garantați prin lege.

Alte cheltuieli obligatorii prin lege sunt cele cu taxele către ASF, Casa de pensii, Fondul de garantare și cele de tranzacționare pe piața de capital pentru fond. Peste 70% din cheltuielile din 2021 sunt impuse de lege.

Ori în condițiile în care cheltuieli anuale sunt undeva la 400 milioane de lei, iar veniturile din Pilonul II ar urma să scadă și mai mult anul viitor până la 220 milioane de lei, e de înțeles ca administratorii de fonduri să avertizeze că ar fi afectată sustenabilitatea operațiunilor în tot sistemul Pilonului II de pensii, fapt care ne-ar afecta pe toți.

Sursa foto: Dreamstime.com.