​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține într-un răspuns către HotNews.ro că prin Ordonanța de urgență lansată recent în dezbatere publică „se va elimina comisionul din contribuții brute doar în cazul Pilonului II (pensii obligatorii administrate privat), nu și în cazul Pilonului III (pensii private facultative). Afirmația este însă contrazisă chiar de textul Ordonanței care a fost elaborată integral chiar de ASF.

Economii pentru pensieFoto: Dreamstime.com
  • UPDATE (16:00) ASF a revenit și spune că a greșit în răspunsul către HotNews.ro. În fapt, așa cum prevede proiectul de OUG și cum a scris și HotNews.ro, propunerea vizează și eliminarea comisionului pe contribuții din Pilonul III.

Iată precizarea ASF:

  • „În răspunsul furnizat HotNews.ro, dintr-o eroare materială, a reieșit că în proiectul OUG de modificare a legislației care guvernează piața pensiilor facultative (Pilon III) nu este prevăzută eliminarea comisionului din contribuțiile plătite. În fapt, așa cum prevede proiectul OUG, propunerea vizează eliminarea acestui comision.”, au precizat joi pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Ministerul Muncii a lansat luni, 22 august, un proiect de Ordonanță de urgență care propune eliminarea uneia din cele două surse de venituri ale administratorilor de fonduri de pensii, respectiv a comisionului aplicat pe contribuțiile plătite atât la Pilonul II cât și la Pilonul III de pensii.

Cum motivarea urgenței acestei eliminări de comisioane era că acestea „generează o diminuare nejustificată a pensiei private ce urmează să fie primită la finalul perioadei de contribuție”, HotNews.ro a solicitat ASF detalii despre câștigurile încasate de administratorii de pensii atât în Pilonul II cât și în Pilonul III.

ASF: Conform OUG se va elimina comisionul din contribuții brute doar în cazul Pilonului II, nu și în cazul Pilonului III

Răspunsurile ASF surprind când vine vorba de tăierile de comisioane pregătite la Pilonul III de pensii facultative.

Autoritatea spune că administratorii fondurilor de pensii facultative, au încasat în anul 2021, 8,12 milioane lei din comisionul din contribuții și 61,06 milioane lei din comisionul din activ net.

Totodată, în perioada ianuarie 2022 – iulie 2022, aceștia au încasat 5,17 milioane lei din comisionul din contribuții și 37,34 milioane lei din comisionul din activ net.

La finalul acestei situații, ASF susține că prin OUG se va elimina comisionul din contribuții brute doar în cazul Pilonului II, nu și în cazul Pilonului III.

Acest lucru este însă contrazis chiar de prevederile proiectului de act normativ care a fost elaborat integral chiar de ASF, potrivit ministrului PSD al Muncii, Marius Budăi.

Ce comisioane se încasează acum în Pilonul III și ce tăieri prevede Ordonanța

Prin proiectul de OUG se va modifica atât Legea 411/2004 (care vizează Pilonul II) cât și Legea 204/2006 (Pilonul III de pensii) astfel încât comisionul de administrare să se constituie doar prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii.

Acest comision de administrare împărțit în 2 surse este prevăzut în prezent la art. 92, alin. 2) din Legea 204/2006 astfel:

Comisionul de administrare se constituie prin:

  • a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 5%, cu condiția ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuțiilor în unități de fond;
  • b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative.

Ce schimbări aduce proiectul de OUG la Pilonul III?

„La articolul 92, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

  • „(2) Comisionul de administrare se constituie prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative.”

Cu alte cuvinte,ASF a propus prin OUG și eliminarea comisionului pe contribuții din Pilonul III, contrar a ceea ce susține acum.

Potrivit datelor oficiale, la Pilonul III erau 577.000 de participanți la finele lunii martie 2022, iar valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii facultative depășea 3,3 miliarde de lei la data menționată.

ASF nu s-a atins de milioanele pe care le reține din contribuțiile românilor la Pilonul II și III de pensii

De notat că deși în proiectul de OUG, ASF susține că este nevoie de această tăiere de comisioane pentru că ar diminua nejustificat pensia românilor, autoritatea condusă de Nicu Marcu nu s-a atins de propriile venituri pe care le obține din comisioanele plătite de români la Pilonul II și III de pensii.

Prin actuala legislație, 10% din veniturile din comisioanele aplicate de administratori se duc chiar în conturile Autorității de Supraveghere Financiară.

Un alt procent se duce la Casa Națională de Pensii (CNPP). O parte se duce sub formă de contribuții și la Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private (FGDSPP).

Dacă ne uităm pe datele din tabelul de mai sus, vom vedea că anul trecut, din veniturile totale de peste 577 milioane de lei obținute de administratori prin aplicarea celor 2 tipuri de comisioane, ASF a oprit în conturi 57,7 milioane de lei, Casa Națională de Pensii (CNPP) - 9,8 milioane de lei, iar Fondul de Garantare - 1,9 milioane de lei.

În final, cei 7 administratori au rămas cu venituri nete de 507,8 milioane de lei.

Sursă foto: Dreamstime.com.