​Numărul accidentelor grave de circulație în care au fost implicați conducătorii de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii 4 ani, a anunțat marți Uniunea Națională a Societăților de Asigurare (UNSAR), care citează date puse la dispoziție de Inspectoratul General al Poliției Române.

Trotineta electricaFoto: Dreamstime.com

În acest interval de timp, în România, s-au produs 198 de accidente grave în care au fost implicate trotinete electrice. Urmare a acestora, 13 persoane și-au pierdut viața, peste 200 de persoane au fost rănite grav și 12 rănite ușor, spun firmele de asigurări, care citează datele Poliției.

Majoritatea acestor accidente s-au produs din vina conducătorilor de trotinete, principala cauză fiind abaterile săvârșite în trafic, precum neadaptarea vitezei la condițiile de drum, neacordarea priorității vehiculelor, neasigurarea la schimbarea direcției de mers și circulația pe sens opus.

Cu toate acestea, este de presupus că numărul total al accidentelor rutiere în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice este mult mai mare, având în vedere faptul că singurele evenimente care sunt evidențiate din perspectivă statistică sunt cele soldate cu victime, soluționate de către Poliție (este plauzibil ca multe dintre accidentele soldate numai cu pagube materiale să nu fi fost declarate), spune Uniunea firmelor de asigurări.

Ce soluții propun firmele de asigurări la problema accidentelor cu trotinete

Având în vedere toate acestea, mai mulți asigurători au pus în vânzare produse de asigurare care oferă protecție financiară și pentru astfel de situații neprevăzute.

Așadar, în cazul în care o persoană care circulă cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă o daună materială, costurile financiare rezultate pot fi preluate de asigurător, în limita de răspundere acoperită prin polița achiziționată.

Totodată, dacă o asigurare de răspundere civilă dedicată trotinetelor ajută atunci când accidentul s-a produs din vina conducătorului acesteia, provocând daune unor terți, pentru cel vinovat, o poliță de asigurare de accidente persoane, de sănătate sau de viață poate fi o soluție eficientă în cazul în care este nevoie de îngrijiri medicale.

Regulament folosire trotinete în București: Conducătorii să aibă peste 14 ani și să dețină buletinul asupra lor - proiect

​Trotinetele electrice închiriate în regim self-service prin platformele online ar urma să poată fi conduse numai de persoane peste 14 ani, care să aibă asupra lor actul de identitate şi să respecte regulile de circulaţie, iar accesul să se facă pe pistele de biciclete, unde acestea există, sau doar pe drumurile unde viteza maximă admisă este de 50 de km/h, acolo unde nu sunt piste de biciclete.

De asemenea, este interzisă folosirea gadgeturilor, inclusiv a căştilor audio, în timp ce este condusă trotineta electrică.

Aceste reguli sunt propuse prin noul Regulament privind condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice în București, pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online în București a fost pus în dezbatere publică până în 22 septembrie, dată până la care bucureștenii pot trimite propuneri.

Proiectul poate fi vizualizat accesând linkul https://www3.pmb.ro/institutii/cgmb/dezb_publica/proiecte.

Regulamentul se aplică operatorilor de flote de trotinete electrice, precum şi utilizatorilor acestora și stabileşte condiţii clare de utilizare a trotinetelor electrice în ceea ce priveşte vârsta utilizatorului sau tronsoanele de drum pe care acestea au voie să circule sau să fie parcate.

Sursa foto: Dreamstime.com.