​Trei mari falimente au avut loc în ultimii ani în asigurări sub 'atenta supraveghere' a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF): City Insurance, Carpatica Asigurări și Astra Asigurări, toate controlate de oameni de afaceri români cu legături politice, au lăsat în urmă zeci de mii de oameni care nu au reușit să-și mai recupereze decât doar o parte din despăgubirile solicitate.

Accident autoFoto: Nomadsoul1 / Dreamstime.com

HotNews.ro a solicitat Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) să prezinte situația cererilor de plată depuse de români în cazul celor 3 mari falimente și sumele plătite până acum.

De menționat faptul că, potrivit legii, de la momentul în care falimentul unui asigurător este decis definit în instanță, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) poate face plăți doar către păgubiții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete, iar plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 de lei (100.000 de euro) pe fiecare contract de asigurare. Păgubiții au 90 de zile să depună cereri de plată.

Cei care vor să recupereze mai mult decât plafonul maxim de 500.000 de lei trebuie să se înscrie la masa credală în instanță.

Falimentul City Insurance: Ce plăți a făcut FGA până la finele lui august 2022

City Insurance, fostul lider RCA controlat de Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, intrat în procedura de faliment anul trecut, iar falimentul a fost decis definitiv în instanță în data de 22 aprilie 2022. Termenul limită de depunere a cererilor de plată către FGA a expirat în 20 iulie 2022.

Ce despăgubiri au cerut până acum românii și cât au încasat de la FGA?

Foștii clienți ori păgubiți au încasat până acum aproape 385 milioane de lei pentru doar 40.000 de cereri de plată avizate de Fondul de Garantare a Asiguraților, deși numărul cererilor e de 6 ori mai mare.

  • „Până la 31.08.2022 au fost înregistrate 248.193 cereri de plată, din care au fost aprobate în Comisia Specială un număr de 40.305 cereri de plată. Plățile aferente sunt în sumă de aprox 385 milioane de lei.
  • Valoarea totală a despăgubirilor cerute pri cererile inregistrate nu este disponibilă – se evidențiază pe măsura analizării cererilor de plată”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii FGA.

Falimentul Carpatica Asigurări: Plăți de 493,3 milioane lei la despăgubiri solicitate de circa 770 milioane de lei

Al doilea mare faliment răsunător din asigurări a fost cel al Carpatica Asigurări, societate care a fost controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Acesta a fost condamnat în vara anului 2017 la cinci ani și șase luni de închisoare în dosarul Carpatica, fiind eliberat condiționat în 2018.

Falimentul Carpatica Asigurări a fost decis definitiv în instanță în 24 martie 2017.

Ce despăgubiri au cerut foștii păgubiți ai Carpatica și cât au primit în final de la FGA?

  • „Până la 31.08.2022 au fost înregistrate 37.413 cereri de plată (n.a în cazul Carpatica Asigurări), din care au fost aprobate în Comisia Specială de 37.190 cereri de plată. Plățile aferente sunt în sumă de 493,3 milioane de lei. Despăgubirile solicitate au fost de cca 770 milioane de lei”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii FGA.

Falimentul Astra Asigurări: Plăți de 551,7 milioane lei la despăgubiri solicitate de circa 900 milioane de lei

Cel de-al treilea mare faliment din asigurări a fost cel al Astra Asigurări, companie controlată de fostul om de afaceri Dan Adamescu, care a murit în ianuarie 2017.

Falimentul Astra Asigurari a fost decis definitiv joi, 28 aprilie 2016.

Ce despăgubiri au cerut aici păgubiții Astra și cât au primit în final de la FGA?

  • „Până la 31.08.2022 au fost înregistrate 67.507 cereri de plată (n.a în cazul Astra), din care au fost aprobate în Comisia Specială un numar de 67.377 cereri de plată. Plățile aferente sunt în sumă de aprox 551,7 milioane lei. Despagubirile solicitate au fost de cca 900 milioane de lei”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Fondului de Garantare a Asiguraților.

Cum vede FGA evoluția cererilor de despăgubiri și plățile făcute până acum în cazul celor 3 falimente?

  • „Cererile primite se încadrează în ”istoricul” FGA, cu excepția cererilor de restituire primă, care, în cazul City Insurance sunt semnificativ mai multe decât în cazurile Astra Asigurări SA și Carpatica Asigurări SA, având în vedere modificarea prevederilor legale – respectiv denunțarea tuturor polițelor de asigurare. Astfel, în cazul City Insurance SA numărul cererilor de restituire primă este de 77.386, față de 741 cereri în cazul Carpatica Asig SA și 9.855 de cereri în cazul Astra Asigurări SA.”, au declarat reprezentanții FGA.

Lichidatorul judiciar CITR: City Insurance - cel mai mare faliment din asigurări

​Cu 1,15 milioane polițe RCA în vigoare la finalul anului trecut, dintre care 500.000 denunțate automat la data de 11 mai, 16.305 polițe de garanție încă în vigoare astăzi aferente a peste 7000 de asigurați, instituții și alte persoane juridice, dar și peste 10.000 de litigii naționale și internaționale, falimentul City Insurance este cel mai mare din istoria recentă a României, spunea în iunie 2022 CITR, lichidatorul judiciar al fostului lider RCA.

Falimentul City Insurance Foto: CITR

CITR a finalizat în patru luni raportul privind cauzele falimentului City insurance.

Sursa foto: Dreamstime.com.