Euroins, liderul pieței RCA, cu o cotă de piață de aproape 32%, dar și Tanja Blatnik, directorul general al acestui asigurător, au atacat recent în instanță amenzile de aproape 1,5 milioane de lei aplicate în ultima vreme de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). La fel au procedat și oficialii din conducerea ABC Asigurări, companie activă pe zona asigurărilor de garanții.

Litigiu in asigurariFoto: Korawat Tainjun / Dreamstime.com

Ce amenzi și sancțiuni contestă conducerea Euroins

Euroins, cel mai mare asigurător RCA, cu aproape 32% din portofoliul de asigurări RCA la finele primului semestru din acest an, a atacat în instanță în această lună amenzi de peste 1,35 milioane de lei aplicate în luna august de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Dosarul a fost deschis în data de 6 octombrie la Curtea de Apel București și nu a primit încă un termen de judecată, arată datele de pe portalul instanțelor de judecată consultate de HotNews.ro.

Contactați de HotNews.ro, oficialii ASF au confirmat că este vorba de sancțiunile aplicate în luna august din acest an.

Asigurătorul a primit atunci o amendă de 1,02 milioane de lei pentru nerespectarea Legii 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare.

  • „În sarcina societății au fost impuse următoarele măsuri: în termen de 3 luni de la data primirii deciziei, societatea va raporta modul de implementare a măsurilor luate privind guvernanța activităţii investiţionale, precum și modul în care a ținut cont de recomandările echipei de control cuprinse în procesul verbal.
  • De asemenea, societatea a fost sancționată și cu amendă în cuantum de 333.373 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară cu modificările și completările ulterioare.”, potrivit comunicatului ASF.

UPDATE (15:00) Oficialii ASF au precizat marți pentru HotNews.ro că Decizia nr. 1201/01.09.2022 care este contestată de Euroins vizează amenda de peste 1,02 milioane de lei, în timp ce amenda cealaltă, de 333.373 lei a fost dată prin decizia 1202/1.09.2022, deci nu a celei contestate acum în instanță.

Într-un alt dosar, Tanja Blatnik, directorul general al Euroins România, a atacat în instanță luna trecută amenda de 125.400 de lei primită de la ASF în luna iulie pe motiv că nu ar fi transmis la termen a situațiilor financiare anuale aferente anului 2021.

În acest caz, oficialii ASF au precizat pentru HotNews.ro că dosarul are ca obiect în principal anularea deciziei nr. 996/26.07.2022 privind sancționarea cu 125.400 lei a Tanjei Blatnik, iar în subsidiar, înlocuirea amenzii cu avertisment sau reducerea amenzii.

Instanța a dat primul termen în acest dosar pentru 19 ianuarie 2023.

Ce amenzi contestă ABC Asigurări

Euroins nu este singurul asigurător care a dat recent în judecată ASF.

ABC Asigurări, un asigurător mai mic, care deține locul 3 pe piața asigurărilor de garanții, cu o cotă de piață de aproape 15% în prima jumătate din acest an, s-a numărat de asemenea printre asigurătorii sancționați în luna iulie de ASF.

Compania a deschis două procese în care cere atât suspendarea deciziei de sancționare a ASF, cât și anularea acestei decizii.

Potrivit ASF, ABC Asigurări a fost amendată cu 314.700 lei pentru:

  • nesepararea atribuțiilor realizate efectiv de funcțiile cheie instituite la nivelul societății;
  • funcționarea necorespunzătoare și inadecvarea mecanismelor de control intern al societății cu privire la activitatea de subscriere, în cadrul sistemului de guvernanță corporativă.

În plus, ASF a sancționat și pe fiecare dintre membrii Consiliului de Administrație (CA) cu amendă de 11.700 lei pentru delegarea de competențe ale CA către Comitetul de Management al Riscurilor.

Curtea de Apel decis deja la finele lunii trecute respingerea cererii de suspendare depusă de ABC Asigurări ca fiind neîntemeiată.

Sursa foto: Dreamstime.com