​Sancționarea șoferilor care circulă fără a deține asigurări RCA valabile s-ar putea face în curând și pe baza consultării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere a traficului. ASF a comunicat către HotNews.ro că pregătește modificarea legii RCA în acest sens, proiect ce ar putea fi înaintat către Ministerul de Finanțe spre legiferare până la finalul acestui an sau începutul anului 2023.

Supraveghere trafic autoFoto: AGERPRES

Planurile Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost comunicate în urma unei întrebări adresate luna trecută de senatorul PNL, Sorin Ioan Bumb.

Acesta semnala o problemă care ar exista de mai mulți ani, respectiv mașini fără RCA în trafic, fapt care duce la creșterea prețurilor, și a întrebat ASF dacă are de gând să modifice cadrul legal astfel încât sancționarea șoferilor care circulă fără RCA să se facă și pe baza consultării imaginilor de pe camerele de supraveghere a traficului.

Ce schimbări legislative RCA pregătește ASF și ce termen limită este de la UE

Conducerea ASF i-a răspuns senatorului în această lună, subliniind faptul că lucrează la modificarea legii RCA în acest sens, fiind și o obligație de transpunere în legislația națională a unei Directive UE:

„În conformitate cu prevederile art. 4 ale Directivei 2021/2118/CE1, statele membre pot efectua controale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto cu condiția ca acestea să nu fie discriminatorii, să fie necesare şi proporționale pentru atingerea scopului urmărit, precum şi:

  • a) să fie efectuate în cadrul unui control care nu urmăreşte exclusiv verificarea asigurării; sau
  • b) să facă parte dintr-un sistem general de control pe teritoriul național care se desfășoară şi în ceea ce priveşte vehiculele care staționează în mod obişnuit pe teritoriul statului membru ce efectuează controlul şi nu necesită oprirea vehiculului.

Având în vedere obligația statelor membre de a transpune în legislația naţională prevederile directivei anterior menționate până la data de 23 decembrie 2023, precizăm faptul că la momentul actual, la nivelul A.S.F., se află în lucru un proiect de lege de modificare a Legii nr. 132/2017 în cadrul căruia sunt propuse mai multe soluții care să vină în sprijinul asiguratilor, a persoanelor prejudiciate cât şi a pieței de asigurări din România în general.

Astfel, în cadrul proiectului de modificare a legislației primare avem în vedere posibilitatea introducerii a unor prevederi referitoare la verificarea deținerii/valabilităţii asigurărilor RCA prin intermediul camerelor de supraveghere a traficului menite atât să protejeze persoanele prejudiciate în urma accidentelor de circulație, cât și să faciliteze minimizarea situațiilor în care conducătorii auto pun în circulație pe drumurile publice vehicule care nu au încheiată o asigurare RCA valabilă.

În urma finalizării şi aprobării acestuia de către Consiliul A.S.F. acesta va fi transmis către Ministerul Finanțelor în vederea analizării şi exercitării dreptului de iniţiativă legislativă.”, se arată în răspunsurile ASF.

Când va fi gata proiectul de lege și cum va funcționa verificarea RCA

HotNews.ro a solicitat detalii de la ASF atât cu privire la momentul finalizării proiectului de lege, dar și referitor la cum va funcționa mai exact verificarea polițelor RCA prin intermediul camerelor video de monitorizare a traficului.

  • „Proiectul va reglementa posibilitatea efectuării verificării valabilității asigurării RCA prin intermediul unor dispozitive tehnice ce fac parte dintr-un sistem electronic de control și gestiune a traficului la nivel local sau național, urmând ca detaliile ce privesc punerea în aplicare a acestei posibilități să fie stabilite ulterior de către autoritățile competente să efectueze verificări și să aplice sancțiuni contravenționale prin intermediul legislației secundare.
  • Acest proiect, aflat în lucru în cadrul structurilor de specialitate din cadrul ASF, se estimează a fi finalizat și transmis spre aprobare Consiliului ASF, în vederea înaintării către Ministerul Finanțelor, până la finalul anului 2022 sau începutul anului 2023”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Despre un proiect similar privind verificarea asigurărilor RCA prin intermediul camerelor video pe care se verifică rovinieta se vorbește din 2019. Vicepreședintele ASF Cristian Roșu, responsabil de asigurări, spunea atunci că este o idee pe care a preluat-o, care i se pare interesantă și pe care încearcă să o pună în practică.

De ce nu s-a concretizat nimic în atâția ani?

„A fost vorba despre o serie de bariere juridice legate în principal de:

- posibilitatea de a utiliza aceste sisteme în cazul verificărilor făcute de autoritățile competente să efectueze aceste controale;

- finanțarea acestor sisteme;

- dezvoltarea aplicațiilor necesare utilizării sistemelor;

- gestionarea și schimbul de informații între autorități (GDPR).”, susțin acum oficialii ASF.

Ce proiecte au Poliția și Biroul Asigurătorilor Auto privind disciplina în trafic

În condițiile în care Directiva UE cere ca verificarea polițelor RCA să facă parte dintr-un sistem general de control pe teritoriul național și să nu vizeze exclusiv verificarea asigurării vehiculului ar fi de notat și planurile recente ale Poliției Române cu privire la traficul auto.

Poliția vrea să cumpere un sistem de monitorizare GPS pentru peste 10.300 de mașini, majoritatea Dacia Logan și Duster, iar 200 de mașini vor fi echipate cu camere video tip LPR (License Plate Recognition), tehnologie care permite recunoașterea numerelor de înmatriculare ale mașinilor, în mai puțin de o secundă.

Deși nu se vorbește de verificarea RCA, în caietul de sarcini al licitației se spune că sistemul de recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare auto - LPR (License Plate Recognition) este un sistem video prin care se pot identifica în timp real autovehiculele care prezintă interes operativ, sau care sunt angrenate în activităţi infracţionale şi contravenționale, ori care sunt urmărite în temeiul legii.

Firesc ar fi ca modificările legislative în zona RCA să vizeze și sistemele de monitorizare a traficului auto ale Poliției.

Un alt proiect în aceeași direcție a fost anunțat în luna mai din acest an de către oficialii Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).

Aceștia declarau atunci că Poliția Română testează o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, conectându-se la baza de date AIDA cu polițele RCA, dacă o mașină este asigurată sau nu.

Transportatorii auto membri ai COTAR au acuzat apoi Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) de trafic de influență pentru că ar fi oferit Poliției să testeze o aplicație care ar depista ce mașini circulă fără RCA. În timp ce transportatorii au acuzat lipsa unei licitații și a unui protocol cu Poliția, Biroul Auto a spus că aplicația, dezvoltată cu resurse private proprii, va fi pusă la dispoziție gratuit Poliției.

De atunci însă nu s-a mai auzit nimic de această aplicație.

BAAR a lansat între timp o altă aplicație digitală, Amiabila, prin care șoferii pot completa electronic formularul de constatare amiabilă.