​O grupare specializată în fraude cu asigurările auto RCA operează de câțiva ani în București prin metoda „accidentul” sau „crash for cash”. Concret, aceștia provoacă accidente rutiere cu intenție, speculând traficul aglomerat, neatenția și cutumele anumitor intersecții sau sensuri giratorii, pentru ca apoi să se dea păgubiți și să încaseze despăgubiri de la firmele de asigurări.

Accident autoFoto: Tommaso79 / Dreamstime.com

Mai mulți membri ai acestei grupări au fost trimiși în judecată sub acuzația de înșelăciune în asigurări, potrivit unor surse apropiate acestui dosar care se află pe rolul instanțelor de judecată.

Cum funcționează metoda crash for cash: Sute de „accidente” în ultimii ani

Potrivit surselor HotNews.ro, la nivelul Capitalei s-a format încă din anul 2009 o grupare specializată în fraude cu asigurările auto de tip RCA, metoda fiind de a provoca accidente rutiere cu intenție speculând traficul din intersecții precum Baba Novac, Charles de Gaulle, Splaiul Independenței ori Mihai Bravu.

  • „În aceste intersecții deși există benzi dedicate pentru a efectua virajul la stânga, marea majoritate a participanților la trafic continuau mersul înainte, iar în acel moment, inculpații fiind poziționati pe banda alăturată, lăsau impresia că acceptă ca autoturismul de pe banda de stânga să meargă înainte și accelerau, provocând astfel un accident, ei fiind păgubiți.
  • Prin această metodă au reușit să fie “păgubiți ” în peste 350 de accidente în ultimii ani, beneficiind astfel de despăgubiri din partea societăților de asigurări. Suplimentar pentru a-și maximiza profiturile depuneau facturi de reparație cu ore de manoperă exagerată și facturi de rent a car considerabile (fiind acoperiți de legislație), reparau superficial autoturismele pe care le repuneau în circulație și provocau alte accidente similare.
  • De menționat este că tot ei erau proprietarii sau beneficiarii reali ai service-urilor și firmelor de rent a car ce facturau companiile de asigurări pentru daunele în care ei erau așa zișii păgubiți”, au explicat pentru HotNews.ro surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Referat procurori: „Este extrem de puțin probabil ca dânsul să fie atât de ghinionist și să fie atât de des lovit”

Într-un extras din referatul procurorilor, consultat de HotNews.ro, se arată cum acționa unul dintre inculpați.

Acesta identifica victime potențiale în traficul din București, le lăsa impresia că le acordă prioritate de trecere și profitând de cutuma traficului foarte aglomerat din Capitală (șoferii, în mod frecvent, permit partenerilor de trafic manevre de depășire, schimbare de bandă etc.. care ar fi efectuate extrem de anevoios în absența polițeții din trafic, de exemplu pătrunderea de pe o străduță laterală pe un bulevard principal ar fi practic imposibilă dacă cei care circulă pe drumul cu prioritate nu ar îngădui acest lucru) și de lipsa de atenție distributivă a acestor conducători auto, tamponează cu intenție autoturismele prin accelerare sau virarea bruscă spre acestea.

După producerea evenimentelor rutiere, inculpatul convingea conducătorii auto că ei sunt vinovați de producerea tamponării, motiv pentru care încheia cu aceștia constatare amiabilă

  • „Are o atitudine calmă și uneori chiar jovială imediat după producerea accidentului, coboară de la volan cu amiabila în mână, manifestări improprii unei persoane care abia a fost implicată într-un accident rutier, fără urme de agitație sau nervozitate, mai ales în condițiile în care este „nevinovat”.
  • Un argument puternic în favoarea reținerii intenției directe calificate prin scop cu care (...) a comis faptele reținute în sarcina sa este și numărul extrem de mare de evenimente rutiere avut de către acesta într-un interval de timp de doar câțiva ani, fiind extrem de puțin probabil ca dânsul să fie atât de ghinionist și să fie atât de des lovit, un șofer care conduce zilnic având în medie câteva dosare de daune în toată viața.”, susțin procurorii în referatul de trimitere în judecată.

Ce beneficii ar fi încasat inculpații prin acest tip de fraudă

Sursele HotNews.ro susțin că pentru a da veridicitate și greutate accidentelor, în anumite situații, în urma coliziunilor, sunau la 112 și pretindeau că au fost accidentați, la fața locului prezentându-se de urgență echipaje de poliție, ambulanța și pompierii.

  • „Având în vedere frecvența foarte mare a accidentelor rutiere pe care le provocau, acest tip de fraudă (cunoscut sub denumirea de Crash for Cash) a devenit un fenomen în piața de asigurări, punând în pericol inclusiv siguranța traficului.
  • Urmare a deschiderii dosarelor de daună la societățile de asigurări aceștia au beneficiat de despăgubiri necuvenite ce pot fi estimate la peste 2 milioane de lei (dacă ne raportăm la dauna medie x număr de dosare)”, au mai precizat sursele.

Investigațiile în acest dosar au fost efectuate de către Poliție și Parchet cu sprijinul și expertiza specialiștilor antifraudă din piața de asigurări.

Sursa foto: Dreamstime.com.