Românii așteaptă pensii duble față de ceea ce poate să ofere în prezent statul român, și majoritatea nu economisește și spune că nu are niciun ban pus deoparte în vederea pensionării, relevă un sondaj de opinie derulat la nivel urban de către institutul de cercetare sociologică ISRA Center la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Economii pentru pensieFoto: Dreamstime.com

La întrebarea „care credeți că este valoarea unei pensii decente cu care să vă descurcați”, valoarea medie a răspunsurilor a fost de 3.650 de lei, nivel mai mult decât dublu față de 1.736 lei, cât este pensia medie de stat din sistemul contributiv (sursa: Casa Națională de Pensii Publice, octombrie 2022).

În prezent, doar circa 7% dintre pensionarii din sistemul public încasează o pensie lunară mai mare de 3.650 de lei (estimare bazată pe datele publice ale CNPP).

83% dintre români spun că nu economisesc nimic pe cont propriu în vederea pensionării. 55% dintre români se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă, în timp ce doar 37% au încredere că statul român nu vă avea nicio problemă cu plata pensiilor.

 • „Este evident de ceva timp faptul că există o diferență semnificativă între așteptările legitime ale populației active de azi și posibilitățile financiare limitate ale sistemului de pensii de stat – și asta nu este doar o problemă a României, ci în toată lumea.
 • Din fericire, Pilonul II de pensii private funcționează tocmai pentru a acoperi acest deficit de protecție financiară, fără niciun efort suplimentar de economisire, direct din salariul brut, iar banii se acumulează constant în conturi personale, unde sunt investiți, produc randamente și sprijină și dezvoltarea economică a României”, susține Radu Crăciun, președintele APAPR.

Tot 55% dintre respondenți spun că nu le este clar ce pensie vor primi de la stat, pentru că nivelul pensiei depinde de factorul politic, relevă cercetarea sociologică.

 • „Stabilitatea financiară a devenit o preocupare importantă în ultimii ani pentru români, dar pentru cei mai mulți această stabilitate înseamnă doar asigurarea cheltuielilor zilnice, pe când economisirea rămâne un lux pe care nu și-l permit”, afirmă Alina Dincă, director executiv ISRA Center, care a coordonat derularea cercetării sociologice.

Alte rezultate relevante despre Pilonul II (şi comparaţii faţă de sondajul similar derulat în 2019):

 • 90% dintre români au auzit de Pilonul II de pensii private (faţă de 85% în 2019)
 • 75% ştiu că banii acumulaţi în Pilonul II reprezintă proprietatea privată a celor care contribuie la acest sistem (faţă de 73% în 2019)
 • 66% ştiu că sunt participanţi şi contribuie la Pilonul II (în creştere faţă de 55% în 2019)
 • 55% ştiu că banii din Pilonul II sunt garantaţi prin lege şi nu pot fi pierduţi (în scădere faţă de 63% în 2019)
 • 23% cunosc câţi bani au acumulat în contul personal din Pilonul II şi au indicat o sumă medie de peste 17.400 de lei (17% în 2019, atunci suma indicată era de puţin peste 8.300 de lei)
 • Doar 10% cunosc că procentul de contribuţie aferent Pilonului II este de 3,75% din venitul brut (în creştere faţă de 4%, câţi ştiau în 2019).

O treime din populația urbană a României se declară într-o situație financiară dificilă

30% dintre cei intervievați spun că „este dificil, dar ne descurcăm să acoperim nevoile de bază” (față de 20% în 2019), în timp ce procentul celor care spun „avem o situație financiară bună” a scăzut la 27% în 2022 față de 35% în 2019.

Contextul economic actual a influențat puternic percepția românilor cu privire la problemele de zi cu zi.

Întrebați care este cea mai mare problemă actuală în Romania, 29% au răspuns inflația ridicată, 10% au spus veniturile mici, doar 4% indicând corupția – o situație total diferită față de sondajul similar derulat în 2019, când 6% indicau inflația, 18% veniturile mici și 18% corupția.

 • „Contextul actual creat de efectele pandemiei, inflației, instabilității geopolitice și amplificat de știrile alarmiste se reflectă asupra percepției oamenilor despre economisire și implicit asupra Pilonului II de pensii private.
 • Astfel, cercetarea a relevat că 2 din 3 români cred cel puțin una dintre informațiile false perpetuate de-a lungul timpului despre Pilonul II, cum ar fi că pot pierde toți banii contribuiți sau că nu ar exista nicio garanție sau reglementare solidă privind sumele acumulate”, spune Alina Dincă, director executiv ISRA Center.

Cum a fost realizat sondajul de opinie

Sondajul de opinie este reprezentativ la nivel național pentru mediul urban, vârsta 20-55 de ani, venituri medii și peste. Sondajul a fost derulat la finele lunii septembrie 2022 pe un eșantion de 1.103 respondenţi, prin interviuri față în față, pe tableta (metoda CAPI), marja de eroare fiind de 2,9%.

Cercetarea cantitativă a fost prefațată de o etapă de cercetare calitativă, care a presupus organizarea a trei focus-grupuri cu participare mixtă din București și alte orașe mari și medii, pentru actualizarea și îmbunătățirea chestionarului folosit în cercetarea anterioară (2019, derulată tot de ISRA Center la solicitarea APAPR).

Sursa foto: Dreamstime.com