​Guvernul a amânat pentru a doua oară miercuri o decizie privind proiectul de Ordonanță de urgență care ar tăia comisioanele administratorilor la Pilonul II și III de pensii. De ce? Specialiștii implicați în elaborarea acestui act nu au găsit încă o formulă optimă, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Bani de pensieFoto: Dreamstime.com

Executivul a avut miercuri pe agendă o „analiză referitoare la proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private".

Este vorba practic proiectul de OUG inițiată de ASF prin care Executivul vrea să elimine una din cele două surse de venit ale administratorilor fondurilor de pensii: comisionul pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative), pe motiv că ar genera o diminuare nejustificată a pensiei private.

Administratorii consideră că măsura ar avea „un potențial distructiv asupra Pilonului II”.

Dan Cărbunaru: Specialiștii nu au căzut de acord asupra celei mai bune soluții

Întrebat de HotNews.ro, la finalul ședinței de Guvern, ce s-a întâmplat cu acest act în ședința de astăzi, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului a spus că „a rămas în analiză.”

  • „Urmează ca specialiștii implicați în elaborarea acestui document să continue discuțiile pentru a găsi o formulă optimă. La acest moment nu avem o decizie, ca atare a fost amânată această formulă de reglementare. De ce? Din dorința de a avea cea mai bună soluție, iar la acest moment, specialiștii implicați la elaborarea acestei soluții nu au reușit să se pună de acord.”, a declarat miercuri Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

VEZI AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

Noul proiect de OUG menține prevederea că va fi stabilit un comision unic de administrare, perceput de administrator pentru prestarea activităților principale și a celor secundare/conexe, fără să mai motiveze în vreun fel această schimbare.

De ce se tem cei 7 administratori din Pilonul II: Guvernul i-ar obliga să meargă pe pierdere, cu venituri sub cheltuieli

Administratorii de pensii private au atenționat autoritățile că eliminarea comisioanelor din contribuții ar accentua și mai mult reducerea puternică a veniturilor din acest an, fapt ce ar putea afecta sustenabilitatea operațiunilor din România.

Aceștia spun că în acest an, pe fondul volatilității piețelor financiare și implicit al performanțelor reduse ale fondurilor de pensii, se așteaptă la o reducere cu 43% a veniturilor din comisioane, comparativ cu anul trecut, adică la venituri de circa 330 milioane de lei, față de venituri de peste 577 milioane de lei în 2021.

Suplimentar, eliminarea comisioanelor din contribuții, propusă acum de ASF și Guvern, ar conduce la o diminuare cu încă 15-20% a acestor venituri, respectiv circa 55-60 milioane de lei, conform estimărilor realizate de APAPR.

Datele publice analizate de HotNews.ro arată că dacă s-ar elimina comisionul pe contribuții, cei 7 administratori de fonduri de pensii ar urma să aibă anul viitor venituri din comisioanele din Pilonul II de circa 220 milioane de lei, în condițiile în care cheltuielile anuale ajung pe la 400 milioane de lei.