La doar două săptămâni de la intrarea în vigoare a reglementărilor care permit încheierea formularului de constatare amiabilă și în format electronic, prin intermediul unei aplicații numite Amiabila, au avut loc peste 800 de accidente ușoare, în care șoferii implicați au apelat la această soluție digitală pentru a nu se mai duce la Poliție.

Constatare amiabila electronicaFoto: Monkey Business Images / Dreamstime.com

Șoferii implicați într-un accident ușor fără victime și vătămări corporale au la dispoziție, începând cu 15 octombrie, o aplicație digitală, numită Amiabila, prin care pot completa în format electronic formularul de constatare amiabilă, fără să se mai ducă astfel la Poliție.

BAAR: 1674 de șoferi implicați în accidente au folosit aplicația Amiabila în doar 2 săptămâni

Biroul Asigurătorilor a comunicat joi primele date privind gradul de folosire a aplicației la 2 săptămâni de la lansarea acesteia:

  • „Începând cu 15 octombrie 2022 facilitățile noii soluții digitale, dezvoltate de BAAR împreună cu asigurătorii RCA, au fost utilizate în practică de 837 de ori, ceea ce înseamnă că 1674 de conducători auto implicați în accidente de vehicule au ales să completeze formularul electronic „Constatare amiabilă de accident” prin intermediul aplicației „Amiabila”.
  • În acest mod aceștia s-au conformat mai ușor obligațiilor legale incidente, inclusiv în ceea ce privește informarea automată a companiilor de asigurări la care aveau încheiată polița RCA despre producerea accidentului.
  • În 12% dintre aceste cazuri, ambii conducători auto implicați dețineau cont „Amiabila”, și doar unul dintre conducători în celelalte cazuri. Deși „Constatarea amiabilă de accident” în format electronic se poate încheia și prin intermediul unui singur telefon, pentru ușurința completării formularului, BAAR recomandă instalarea aplicației „Amiabila” de către ambii conducători auto.
  • Astfel, datele necesare ale unuia dintre participanți, vor putea fi transferate automat în telefonul celeilalte persoane, printr-o simplă scanare a unui cod QR generat de aplicație.”, spune Biroul asigurătorilor auto.

Peste 50.000 de șoferi români și-au făcut conturi în aplicație

Aplicația poate fi descărcată de utilizatori în mod gratuit din magazinele „App Store” și „Google Play”.

De la lansare și până în prezent, numărul de conturi creat în acest scop în aplicația „Amiabila” a depășit cifra de 50.000, mai informează Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România - BAAR.

  • “Evoluția numărului de descărcări ale aplicației este în acord cu așteptările noastre. Depunem în continuare eforturi în direcția dezvoltării unei variante îmbunătățite care să asigure și alte funcționalități și/sau interconectarea cu alte aplicații complementare astfel încât să oferim conducătorilor auto un pachet digital integrat”, a declarat Mădălin Roșu, Președintele BAAR.

VIDEO Cum funcționează completarea constatării amiabile de accident pe telefon

Aplicația Amiabila, lansată în 15 octombrie de Biroul Asigurătorilor Auto, nu înlocuiește actualul formular de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit de asigurători și intermediari, ci reprezintă o alternativă digitală de protocolare a accidentelor, care simplifică toată procedura.

Documentul se completează doar dacă în acicident sunt implicate maxim 2 mașini și nu sunt vătămări corporale sau alte daune materiale cu excepția celor două autovehicule, cazuri în care accidentele trebuie raportate la Poliție.

Formularul de «Constatare amiabilă de accident» în format electronic reproduce același model grafic, cu aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu acela pe suport de hârtie, conform prevederilor legale.

În același timp, trebuie precizat că aplicația este gratuită și poate fi descărcată din magazinele Google Play și App Store direct pe telefonul mobil de tip smartphone.

Modul de utilizare al Amiabila presupune parcurgerea câtorva pași simpli, sintetizați în cele ce urmează:

  • Într-o prima etapă, utilizatorul descarcă aplicația direct pe telefonul său mobil, iar apoi își creează un cont de utilizator.
  • În a doua etapă, acesta își completează datele personale solicitate de aplicație (permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, polița RCA). Informațiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic.
  • O a treia etapă se referă la modul de alcătuire a schiței accidentului. Aplicația oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare (intersecții, semne de circulație, semafoare etc.), cât și poziția celor două autovehicule în momentul coliziunii.

În mod similar, evidențierea avariilor produse devine ușor de realizat, prin simpla poziționare a unei săgeți în zona elementelor deformate ale caroseriei.

Amiabila se poate încheia de către ambii conducători auto prin intermediul unui singur telefon. Datele personale ale unuia, vor putea fi transferate automat în telefonul celuilalt participant, printr-o simplă scanare a unui cod QR, cu condiția ca ambii șoferi să aibă instalată aplicația pe telefon. În caz contrar, unul dintre ei va trebui să completeze manual datele celuilalt utilizator.

Documentul final, astfel obținut, se semnează de cei doi conducători auto, după care aplicația generează automat constatarea amiabilă.

Sursa foto: Dreamstime.com