​Vinerea este ziua cea mai neagră pe șoselele din țara noastră, când au loc cele mai multe accidente rutiere grave, și în medie, în fiecare zi a anului 2021 s-au produs 13 accidente rutiere grave în care și-au pierdut viața 5 persoane şi au fost rănite grav 10 persoane, arată cele mai recente date al Poliției Române.

Accident autoFoto: AGERPRES

Datele publicate de Poliția Română în Buletinul Siguranței Rutiere 2021, și citate de UNSAR (Uniunea Asigurătorilor din România) arată că anul trecut, în zilele de vineri s-au produs peste 770 de accidente grave, în timp ce 717 au avut loc duminica. În restul zilelor săptămânii, tendința este descrescătoare: 699 luni, 681 marți și 680 miercuri.

În medie, pe drumurile publice din România, în fiecare lună a anului 2021, au avut loc 410 accidente rutiere grave, în care și-au pierdut viața 148 persoane și au fost rănite grav 316. Lunile cu cele mai multe accidente rutiere grave sunt cele tradiționale de vacanță (iulie, august).

Dinamica pe luni a accidentelor grave reflectă scăderea numărului acestora în prima parte a anului, în timp ce, începând cu luna mai, se constată o creștere a numărului acestora, până în luna august – ca urmare a creșterii mobilității în contextul încălzirii vremii, urmată de o scădere până în noiembrie.

Principalele cauze care contribuie la producerea accidentelor rutiere grave sunt neadaptarea vitezei la condiţiile de drum și traversarea neregulamentară de către pietoni. Cele mai multe accidente rutiere grave au loc în mediul rural.

România se menține pe primul loc în UE la decese din accidente rutiere

Din păcate, România ocupă, în continuare, primul loc în UE în ceea ce privește numărul deceselor cauzate anual de accidentele rutiere, iar Guvernul României a creat o Strategie Națională privind Siguranța Rutieră, pe care industria de asigurări dorește să o sprijine.

La nivel local, în 2021, au fost înregistrate 93 de astfel de decese la un milion de locuitori, dublu față de media europeană.

Pe de altă parte, în Uniunea Europeană, siguranța rutieră s-a îmbunătățit considerabil în ultimele decenii, rata deceselor cauzate de accidentele rutiere fiind în scădere în ultimii 10 ani. Dacă ne raportăm la contextul mondial, Uniunea Europeană are printre cele mai sigure drumuri din lume, cu 44 de decese la un milion de locuitori.

În plus, România se află printre țările cu cele mai vechi flote de autoturisme, cu o vechime medie de 16,4 ani în 2021, comparativ cu media europeană de 11,5 ani. Iar învechirea parcului auto se accentuează de un an la altul.

Frecvența daunelor și despăgubirile plătite victimelor cresc prețurile RCA

Asigurătorii membri UNSAR subliniază că toate acceste accidente se reflectă și economic în despăgubiri plătite victimelor.

  • „Pe lângă suferința umană profundă cauzată de aceste evenimente nefericite, toate aceste accidente se reflectă și sub aspect economic în despăgubiri plătite victimelor de asiguratorii RCA, atât pentru pierderile materiale, cât și pentru cele morale suferite.
  • De altfel, frecvența daunelor RCA în România rămâne una dintre cele mai ridicate la nivel european. Industria de asigurări din România a plătit în fiecare zi calendaristică a anului trecut despăgubiri de circa 2 milioane euro doar pentru daunele RCA, aproape dublu față de 2016.”, se arată în comunicatul UNSAR.

Creșterea frecvenței daunelor și a despăgubirilor plătite victimelor accidentelor rutiere sunt principalele explicații pe care le dau firmele de asigurări atunci când cresc prețurile RCA.

Din aproape 9,7 milioane de vehicule înmatriculate, doar 6,7 milioane aveau RCA

Datele Poliției Române arată că la finele anului trecut, numărul celor care dețineau un permis de conducere era de 8.298.956 de persoane, ceea ce reprezintă 43% din totalul populaţiei ţării şi 53% din populaţia adultă. Practic, una din 2 persoane adulte deține permis de conducere.

Mai mult de o treime dintre tinerii până în 21 de ani sunt posesori de permis de conducere.

La finalul anului 2021, parcul auto din România avea 9.661.483 de vehicule înmatriculate. Dintre acestea, 7.611.039 (78,7%) erau reprezentate de către autoturisme.

Față de anul 2020, numărul autoturismelor înmatriculate a crescut cu 336.311 unități (cu 4,6%).

La finalul anului 2021 erau în vigoare 6.710.462 de contracte RCA, din care 5.282.809 erau încheiate cu persoane fizice, iar 1.427.653 cu persoane juridice.

Valoarea totală a despăgubirilor brute plătite în anul 2021 de societățile deasigurări autorizate și supravegheate de ASF a fost de 3.548.644.363 de lei.