​Asigurătorii care vând asigurări RCA au avut venituri record de 5,4 miliarde de lei în primele nouă luni din acest an, în creștere cu 53% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care prima medie anualizată plătită de români pe asigurările RCA a crescut cu 71% până la 1.152 de lei, arată cel mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Accident autoFoto: Tommaso79 / Dreamstime.com

8 firme de asigurări își împart venituri de 5,4 miliarde de lei din RCA

Numărul de asigurători autorizați de ASF pentru derularea de activități de asigurare RCA s-a diminuat de la 9 la 7, în urma retragerii autorizației City Insurance, și, ulterior, a ieșirii de pe piața RCA a societății Uniqa Asigurări.

Ca element pozitiv, în trimestrul IV al anului 2021, sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA, în baza dreptului de stabilire pe teritoriul României (FoE).

În primele nouă luni ale anului 2022, aceasta a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pe RCA de aproximativ 319 milioane lei, ceea ce înseamnă 5,6% din totalul primelor brute subscrise pentru segmentul RCA.

În primele nouă luni din acest an, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA a fost de 5,4 miliarde de lei, în creștere cu circa 53% față de perioada similară a anului trecut.

  • „Primele brute subscrise pentru RCA au avut o evoluție ascendentă începând cu anul 2018, atingând un nou maxim la finalul lunii septembrie 2022.”, se arată în raportul ASF.

Euroins, Groupama și Allianz au aproape 71% din piața RCA

Gradul de concentrare se menține ridicat pentru primii asigurători din top la finalul lunii septembrie 2022 astfel că primii 3 asigurători cumulau aproximativ 71% din portofoliul de asigurări RCA din România.

Astfel, Euroins avea 31% din totalul contractelor RCA din primele 9 luni din acest an, urmată de Groupama cu 20,62% și Allianz-Țiriac cu 19,08%.

În perioada de referință, românii au încheiat practic peste 5,3 milioane de contracte RCA. Pe de altă parte, exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 30 septembrie 2022 a fost de 4,68 milioane contracte, în scădere cu 10% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Românii au plătit mai mult pe RCA, dar și daunele plătite de asigurători au crescut

Pe ansamblul întregii piețe, la 30 septembrie 2022, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.152 lei, în creștere cu 71% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

  • Prima medie anualizată RCA este calculată ca raport între veniturile din primele brute subscrise (5,4 miliarde de lei) și numărul de contracte RCA exprimate în unități anuale (4,8 milioane contracte).

Pe de altă parte, la finalul primelor nouă luni ale anului 2022, în timp ce prima medie RCA a crescut cu 71%, nivelul daunei medii a crescut cu 5% până la nivelul de 9.583 de lei.

  • Dauna medie plătită pentru RCA este calculată ca raport dintre despăgubirile plătite și numărul de dosare de daună plătite în perioada de referință.

Potrivit ASF, daunele plătite pentru persoane fizice au fost mai mari comparativ cu cele plătite pentru persoane juridice, atât pentru vătămări corporale, cât și pentru daune materiale în toate perioadele analizate.

Astfel, asigurătorii au plătit daune RCA pentru vătămări corporale în valoare de peste 473 milioane de lei și daune materiale în valoare de peste 1,78 miliarde de lei în primele 9 luni din acest an.

În ceea ce privește daunele medii plătite pentru RCA, calculate ca raport dintre despăgubirile plătite și numărul de dosare de daună plătite, dauna medie plătită pentru vătămări corporale s-a situat la circa 85.269 lei și cea plătită pentru daune materiale la 7.757 lei.

Asigurătorii RCA sunt obligați să aibă fonduri și pentru viitoarele daune

Dincolo de plata daunelor, firmele de asigurări sunt obligate să constituie și rezerve tehnice, în fapt fonduri care să fie folosite pentru daune avizate și încă neplătite (RBNS) și pentru daune întâmplate, dar încă neavizate și neplătite (IBNR).

Valoarea rezervelor tehnice constituite de către societăți pentru daunele avizate și încă neplătite (RBNS) a scăzut până la un nivel de 2,2 miliarde lei în primele 9 luni ale anului 2022, față de 3,1 miliarde lei (în perioada similară a anului anterior).

În ceea ce privește rezervele tehnice pentru daunele întâmplate, dar încă neavizate și neplătite (IBNR), acestea au crescut de la 1,5 miliarde lei la 2 miliarde lei.

Asigurătorii au avut profit din RCA

Rata combinată a daunelor pentru RCA reprezintă valoarea daunelor și a rezervelor raportată la primele câștigate pe RCA, iar atunci când acest raport este supraunitar (peste 100%) înseamnă că asigurătorii trebuie să aducă bani de acasă, deci sunt pe pierdere.

Potrivit ASF, la 30 septembrie 2022, rata combinată a daunei pentru clasa A10 (RCA și CMR) a scăzut comparativ cu 30 septembrie 2021 pe total piață, fiind la 90,28%.

6 dintre cele 7 societăți autorizate de ASF să practice și RCA în perioada analizată au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare pentru clasa A10.

Piața asigurărilor generale și de viață: Venituri versus despăgubiri plătite la 9 luni

În primele 9 luni ale anului 2022, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF și sucursalele prezente pe piața din România (FoE) au subscris prime brute în valoare de aproximativ 13,4 miliarde lei, în creștere cu 28% față de perioada similară din anul precedent.

Astfel, volumul total al subscrierilor pentru activitatea de asigurări generale s-a situat la 10,8 miliarde lei, în creștere cu 34% față de perioada ianuarie – septembrie 2021, deținând o pondere de 81% din valoarea totală a primelor brute subscrise (PBS) de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF și sucursale.

Pentru segmentul asigurărilor de viață, valoarea totală a primelor brute subscrise a fost de 2,6 miliarde lei, în creștere cu 5% comparativ cu primele 9 luni aferente anului 2021.

Despăgubirile brute plătite de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF, de sucursale și de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) au însumat 6,3 miliarde lei în primele 9 luni ale anului 2022.

Despăgubirile brute plătite pentru segmentul asigurărilor generale s-au situat la 5 miliarde lei, în timp ce pentru activitatea de asigurări de viață despăgubirile brute plătite au fost în valoare de 1,3 miliarde lei.

Sumele aprobate pentru plata daunelor de către FGA au fost în valoare totală de circa 484 milioane lei, din care aproximativ 94% reprezintă sume aprobate pentru plata daunelor RCA (455 milioane lei).

Sursa foto: Dreamstime.com