Peste 6.600 de șoferi implicați în accidente rutiere ușoare au încheiat constatarea amiabilă în format electronic pe telefonul mobil, de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, când s-a lansat aplicația Amiabila, și până în prezent, potrivit Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR), care a anunțat joi introducerea unor noi funcții de alertă în aplicație.

Constatare amiabila electronicaFoto: Monkey Business Images / Dreamstime.com

Formularul de constatare amiabilă de accident, soluția aleasă de cei mai mulți șoferi implicați într-un accident ușor cu pagube materiale, pentru a evita drumul la Poliție și a putea introduce mașina în reparații, poate fi încheiat și electronic, începând din data de 15 octombrie, după ce ASF a modificat regulile RCA, iar Biroul Asigurătorilor a lansat o aplicație de mobil în acest sens.

  • „De la lansarea aplicației și până în prezent au fost create peste 71.000 de conturi, cu o medie zilnică de peste 300 noi conturi. Tot în această perioadă peste 6600 de persoane implicate în accidente au încheiat constatarea amiabilă în format electronic. Aproximativ în 15% dintre aceste cazuri, în cele 3300 de accidente, ambii participanți aveau cont creat la momentul completării constatului amiabil.”, a anunțat joi BAAR.

Aplicația Amiabila, dezvoltată de către Biroul Asigurătorilor Auto, nu înlocuiește actualul formular de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit de asigurători și intermediari, ci reprezintă o alternativă digitală de protocolare a accidentelor, care simplifică toată procedura.

Șoferii pot primi alerte când le expiră permisul, ITP, rovigneta, RCA și CASCO

Biroul auto a anunțat că, începând din 10 ianuarie 2023, a introdus în aplicație un nou mecanism de setare a unor alerte de expirare a documentelor uzuale care însoțesc un autovehicul sau sunt necesare în trafic dar și a acelora care servesc completării unui constat amiabil (permis de conducere, ITP, rovigneta, RCA și CASCO).

Pentru fiecare tip de alertă se pot alege mai multe opțiuni de notificare (înainte cu 5 zile, 15 zile sau 30 de zile) și poate fi selectată modalitatea preferată pentru primirea acestora, respectiv direct în aplicație sau pe e-mail.

O altă îmbunătățire vizează posibilitatea selectării locului în care a avut loc evenimentul rutier, pentru cazurile în care, din anumite motive, nu se folosește localizarea prin GPS.

Funcționalități noi se regăsesc și în fluxul de înregistrare în aplicație, validarea diferită a adresei de e-mail în cazul în care doar unul dintre utilizatorii implicați în accident are un cont creat și, nu în ultimul rând, implementarea unui mecanism de actualizare automată a aplicației, după fiecare lansare a unei noi versiuni a acesteia.

Reamintim că „Amiabila” în format electronic se poate încheia și prin intermediul unui singur telefon fiind disponibilă atât pentru telefoanele cu sistem de operare IOS, cât și pentru cele cu Android.

Pentru ușurința completării formularului, BAAR recomandă instalarea aplicației de către ambii conducători auto. Astfel, datele necesare ale unuia dintre participanți vor putea fi transferate automat în telefonul celeilalte persoane, printr-o simplă scanare a unui cod QR generat de aplicație.

VIDEO Cum funcționează aplicația Amiabila

Documentul se completează doar dacă în accident sunt implicate maxim 2 mașini și nu sunt vătămări corporale sau alte daune materiale cu excepția celor două autovehicule, cazuri în care accidentele trebuie raportate la Poliție.

Formularul de «Constatare amiabilă de accident» în format electronic reproduce același model grafic, cu aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu acela pe suport de hârtie, conform prevederilor legale.

În același timp, trebuie precizat că aplicația este gratuită și poate fi descărcată din magazinele Google Play și App Store direct pe telefonul mobil de tip smartphone.

Modul de utilizare al Amiabila presupune parcurgerea câtorva pași simpli, sintetizați în cele ce urmează:

  • Într-o prima etapă, utilizatorul descarcă aplicația direct pe telefonul său mobil, iar apoi își creează un cont de utilizator.
  • În a doua etapă, acesta își completează datele personale solicitate de aplicație (permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, polița RCA). Informațiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic.
  • O a treia etapă se referă la modul de alcătuire a schiței accidentului. Aplicația oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare (intersecții, semne de circulație, semafoare etc.), cât și poziția celor două autovehicule în momentul coliziunii.

În mod similar, evidențierea avariilor produse devine ușor de realizat, prin simpla poziționare a unei săgeți în zona elementelor deformate ale caroseriei.

Amiabila se poate încheia de către ambii conducători auto prin intermediul unui singur telefon. Datele personale ale unuia, vor putea fi transferate automat în telefonul celuilalt participant, printr-o simplă scanare a unui cod QR, cu condiția ca ambii șoferi să aibă instalată aplicația pe telefon. În caz contrar, unul dintre ei va trebui să completeze manual datele celuilalt utilizator.

Documentul final, astfel obținut, se semnează de cei doi conducători auto, după care aplicația generează automat constatarea amiabilă.

Sursa foto: Dreamstime.com