Secretarul de stat, Raed Arafat, a dat asigurări miercuri că își va reînnoi asigurarea facultativă a locuinței pe care o deține în județul Ilfov imediat ce timpul îi va permite și a tras un semnal de alarmă legat de plata despăgubirilor: să nu fie mai multe motivele de a nu despăgubi, decât cele de a despăgubi.

Raed ArafatFoto: Guvernul Romaniei
  • „Am avut (n.a asigurare de locuință), nu este reînnoită, urmează să o reînnoiesc. Nici nu am avut timp să fac multe chestii pentru mine personal. Vă asigur că o să fie reînnoita. Am avut asigurare facultativă, care o include și pe cea obligatorie.”, a declarat miercuri Raed Arafat.

Potrivit declarației de avere, secretarul de stat Raed Arafat deține un apartament de 80 mp în Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov.

Amintim că potrivit legii 260/2008, întrată în vigoare în vara anului 2010, toți proprietarii de locuințe sunt obligați să-și asigure proprietățile împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren.

Cutremurul de 5,7 grade produs marți în județul Gorj a fost urmat, până miercuri după-amiază, de peste 160 de replici, a avut efecte în 22 de localități din 5 județe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea, efecte care nu au pus vieți în pericol, a anunțat miercuri Raed Arafat.

Arafat: Nu se poate să fie mai multe motivele de a nu despăgubi, decât cele de a despăgubi!

Întrebat miercuri de HotNews.ro dacă s-a produs vreun risc asigurat, atunci când a avut asigurarea de locuință valabilă, Raed Arafat a spus că nu a avut evenimente.

HotNews.ro i-a amintit lui Raed Arafat că în vara anului 2018, în contextul unor inundații ample în țară, acesta a atenționat firmele de asigurări în privința unor reclamații în multe locuri din țară că nu s-ar fi plătit despăgubirile aferente primei de 10-20 de euro pentru asigurarea obligatorie a locuinței.

A mai auzit astfel de reclamații între timp, mai ales în contextul cutremurului din Gorj?

  • „Da, era pe partea de inundații și zone rurale, unde am avut semnalări că oamenii au plătit și apoi erau găsite zeci de motive ca să nu fie despăgubiți. Și acest lucru este extrem de important, pentru că este o piață foarte mare, se primesc bani foarte mulți, poate că sumele nu sunt suficiente, nu intru în domeniul asigurărilor, că nu este domeniul meu, însă este clar că dacă omul a plătit va trebui despăgubit.
  • Și dacă sunt motive de a refuza despăgubirea trebuie să fie motive foarte clare și nu se poate să fie mai multe motivele de a nu despăgubi, decât motivele de a despăgubi.
  • Astea sunt probleme despre care am fost sesizați la un moment dat, nu știu dacă continuă pe partea de inundații în zonele rurale.”, a spus acesta.

Asigurarea locuințelor împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren este obligatorie doar cu numele, ținând cont că în 13 ani nu s-a dat nicio amendă așa cum cere legea, dar pentru maxim 20 de euro pe an, cât costă o astfel de asigurare, sute de români au primit milioane de lei anul trecut pentru casele avariate. Alții însă au fost refuzați și au reclamat asta la ASF.

Datele autorității transmise către HotNews.ro arată că, în anul 2021, românii au făcut 26 de reclamații, din care 11 pentru neplata despăgubirii, în timp ce anul trecut au fost 13 reclamații, din care 5 pentru neplata despăgubirii.