În plin control ASF asupra solvabilității companiei, liderul RCA, Euroins, a anunțat vineri seara că a încheiat un nou contract cu reasiguratorul grupului - EIG Re, către care a transferat o parte semnificativă a riscurilor. Euroins spune că astfel ar rezolva problemele ridicate de ASF, dar că va continua să apere valabilitatea contractelor anterioare de reasigurate care sunt contestate de autoritate.

Kiril Boshov si Tanja Blatnik, EuroinsFoto: AGERPRES

Grupul Eurohold spune că a semnat acest contract pentru a se proteja de măsuri arbitrare ale ASF

Grupul bulgar Eurohold a susținut vineri că nu este de acord cu acțiunile funcționarilor din ASF, dar că a decis să ofere garanții suplimentare pentru stabilitatea financiară a companiei Euroins din România.

Redăm mai jos principalele informații din comunicatul Eurohold:

  • Euroins România a semnat un contract de reasigurare quota share cu EIG Re EAD, reasigurătorul al Euroins Insurance Group AD (EIG).
  • Acest lucru se datorează unor dispute în curs cu funcționari din cadrul autorității de reglementare pieței de asigurări din România cu privire la contractele de reasigurare existente ale unității locale Euroins.
  • Noul contract de reasigurare a fost consultat cu experți și juriști internaționali. Eurohold și EIG Re au informat în mod corespunzător autoritățile competente ale statului și Comisia de supraveghere Financiară din Bulgaria despre această nouă măsură, iar Euroins România - Autoritatea relevantă din România.
  • Acordul cu EIG Re a fost încheiat în conformitate cu toate cerințele europene și acoperă întreaga valoare a daunelor Euroins România.
  • Noul contract de reasigurare asigură și transferul unei părți semnificative a riscului asumat de Euroins România în afara companiei.
  • Această decizie este asociată cu costuri mai mari pentru companie, dar este stabilită și susținută pe scară largă în practica mondială.
  • Această măsură rezolvă toate problemele ridicate de regulatorul pieței de asigurări din România, care continuă să fie subiect de discuții și controverse.
  • Angajarea reasiguratorului grupului este o altă garanție a încrederii conducerii în buna stare financiară a Euroins România și în corectitudinea tezelor companiei prezentate autorităților de reglementare competente.
  • O garanție suplimentară pentru Euroins România și EIG Re este și faptul că o parte semnificativă a riscurilor asumate de noul reasigurător sunt retrocedate reasigurătorilor europeni de top. Astfel, interesele persoanelor asigurate sunt protejate într-un grad si mai mare, iar acest lucru garantează un nivel si mai mare de stabilitate.
  • Măsurile nou adoptate asigură o acoperire si mai mare a Cerinței de Capital Minim (MCR) și a Cerinței de Capital de Solvabilitate (SCR) ale Euroins România, cei doi indicatori cheie care stabilesc dacă un asigurător este solid și solvabil.
  • Conducerile Eurohold și EIG, precum și echipa de experți internaționali consultați de cele două companii, sunt convinse de corectitudinea acțiunilor anterioare ale conducerii Euroins România și nu au nicio îndoială că contractele de reasigurare existente acoperă integral riscurile asumate de către companie.
  • Din acest motiv și indiferent de noul contract de reasigurare quota share, vor continua eforturile de apărare a valabilității contractelor anterioare de reasigurare contestate de către angajați ai autorității de reglementare a pieței de asigurări din România.
  • De asemenea, rămâne și solicitarea pentru un audit internațional independent privind situația companiei Euroins România înainte și după aceste măsuri suplimentare.

Conducerea Eurohold își mai exprimă în comunicatul de presă „recunoștința pentru sprijinul oferit din partea tuturor autorităților statului și de către Comisia de Supraveghere Financiara din Bulgaria.”

Plângere penală și control ASF, în desfășurare la liderul RCA / Euroins, amendată cu peste 16 milioane lei în perioada 2020-2023

Măsurile anunțate acum de Euroins vin în condițiile în care compania se află în plin control al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) asupra indicatorilor de solvabilitate și lichiditate, informație anunțată în premieră de HotNews.ro, în data de 6 februarie 2023.

De asemenea există și o plângere penală la Parchet împotriva companiei de asigurări, după cum a informat în premieră ziarul Libertatea.

ASF a transmis către HotNews.ro lista tuturor amenzilor aplicate Euroins în perioada 2020-2023, care depășesc valoarea de 16 milioane de lei, dar și motivele detaliate ale acestor sancțiuni.

Dacă cea mai recentă amendă de peste 300.000 lei aplicată luna trecută a vizat plata cu întârziere a despăgubirilor, amenzile din noiembrie și septembrie 2022 vizează atât constituirea necorespunzătoare a rezervelor tehnice, dar și raportări care ar fi fost incomplete în perioada februarie-iunie 2022 privind situația litigiilor aflate în curs de soluționare pe rolul instanțelor.

Cu privire la plângerea făcută în februarie 2022 la Parchetul General, oficialii ASF au declarat că înțeleg să nu comenteze aspecte care fac obiectul unor anchete penale sau dosare aflate pe rolul unor instituții/autorități sau organe de specialitate ale statului.

Parchetul general a confirmat pentru HotNews.ro că există dosar penal deschis în urma plângerii ASF după controlul la Euroins, fără a da alte detalii despre stadiul acestuia.

Eurohold reclamă un atac coordonat asupra Euroins România în care ar putea fi implicați angajați din ASF / Scopul: Sechestrarea activelor asigurătorului

Ulterior, în data de 8 februarie 2023, grupul bulgar Eurohold a anunțat că a alertat toate autoritățile statului și instituțiile internaționale „cu privire la un atac coordonat împotriva Euroins România, în care ar putea fi implicați mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza City Insurance.

Ce susține grupul Eurhold:

  • „În atacul împotriva Euroins România ar putea fi implicați mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea departamentului de asigurări al autorității de supraveghere și reglementare financiară din România - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza City Insurance.
  • Aceștia desfășoară aceste acțiuni punând în pericol stabilitatea financiară a companiei, a sectorului asigurărilor în ansamblu și stabilitatea economică a României. Mai mult, acțiunea unor funcționari ai departamentului de asigurări ASF pune în pericol bunele relații ale companiei cu ASF, ca instituție și cu conducerea de vârf a acesteia.
  • Eurohold a informat deja o serie de organisme și instituții de stat și internaționale competente cu privire la aceste acțiuni, iar instituțiile iau măsurile necesare.
  • În informarea transmisă de companie către instituțiile de stat și internaționale competente, se descriu toate acțiunile intenționate, acțiunile grupului împotriva Euroins România și potențialul scop al campaniei care ar putea consta în sechestrarea rapidă a activelor asigurătorului, provocând o criză de lichiditate în sector, cu impact major.
  • Această destabilizare financiară ar putea afecta inclusiv activitatea din Bulgaria și ar putea avea un impact negativ asupra apartenenței celor două țări la spațiul Schengen, precum și asupra intrării Bulgariei în zona euro, în ciuda relațiilor bilaterale excelente dintre cele două țări.
  • Atacul la adresa Euroins România a escaladat în ultimele două săptămâni, când a fost organizată o masivă campanie negativă prin intermediul presei, al unor politicieni și al unor oficiali ai departamentului de asigurări al ASF.
  • Aceasta include acțiuni și măsuri care încalcă în mod flagrant nu numai legislația bulgară, ci și cea europeană. Acționarii holdingului consideră că există o campanie intenționată care are ca scop destabilizarea pieței financiare și de asigurări din România, precum și a companiei însăși ca lider pe această piață. De asemenea, Eurohold a alertat Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) cu privire la aceste acțiuni, precum și alte autorități europene.”, se arată în comunicatul grupului bulgar.

Grupul mai solicită reprezentanților autorităților competente ale statului, „să asigure un audit transparent, imparțial și recunoscut la nivel internațional al procesului derulat de unii membri ai echipei departamentului de asigurări al ASF, care altfel ar putea duce la o criză de lichidități și la instabilitate financiară și politică generală.”

VEZI AICI COMUNICATUL EUROHOLD.