​Allianz-Țiriac Asigurări a primit 311 notificări de daună în urma cutremurelor din Gorj de la jumătate lunii trecute, pentru care estimează că ar fi de plătit despăgubiri de 1,3 milioane de lei, cea mai mare parte de către PAID - societatea care gestionează polițele obligatorii de locuințe împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren, au declarat luni oficialii asigurătorului.

Casa afectata de cutremurFoto: Francesco Scatena / Dreamstime.com

Potrivit datelor comunicate luni de asigurător, cele mai multe din cele 311 notificări de daună sunt în baza polițelor PAD (asigurările obligatorii împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren).

Compania deține o cotă de piață de circa 20% din totalul asigurărilor de locuință din piața asigurărilor. Din estimarea de 1,3 milioane de lei - rezerve de daună pentru plata despăgubirilor după cutremurele din Gorj, majoritatea vor fi acoperite de către PAID - societatea de asigurări care vinde polița de asigurare obligatorie a locuințelor.

  • „PAID ar avea de plătit 1 milion de lei pentru cele 311 dosare de daună”, a spus luni Aurel Badea, Deputy CEO, responsabil de aria tehnică în cadrul Allianz-Țiriac.

O altă parte sunt despăgubiri care vor fi plătite de Allianz-Țiriac Asigurări în baza polițelor facultative (pentru fisuri pereți, bunuri de locuință, companii și clădiri).

  • „90% dintre clienții care încheie asigurarea PAD au și polița facultativă la Allianz-Țiriac și această proporție se păstrează și în zona de daunalitate.”, a declarat Virgil Șoncutean, CEO Allianz-Țiriac Asigurări.

Ce daune ar fi dacă s-ar produce un cutremur ca cel din '77

Asigurătorul are scenarii și pentru eventualitatea unui cutremur major, precum cel din '77.

  • „Într-un astfel de scenariu, estimăm că vom avea circa 40.000 de daune, iar valoarea despăgubirilor estimate depășește 400 milioane de euro.
  • Ne-am pregătit personalul pentru a conduce procesul de constatare și avizare a daunelor.
  • La partea financiară, calculăm capacitatea financiară pentru a susține un cutremur cu o severitate dublă față de cel din 77 si avem o capacitate de reasigurare de aproape 1 miliard de euro (din care 70% este subscrisă de grupul Allianz)”, a declarat luni Aurel Badea, Deputy CEO, responsabil de aria tehnică în cadrul Allianz-Țiriac.

Asigurătorul a anunțat anterior că expunerea totală a Allianz-Țiriac, adică valoarea maximă a despăgubirilor de achitat în contul polițelor de asigurare de proprietate din portofoliul propriu, în cazul unui cutremur cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, este de aproximativ 815 milioane de euro.

Datorită programului său de reasigurare solid, capacitatea de plată a Allianz-Țiriac într-un astfel de scenariu, comparabil ca severitate cu seismul recent din Turcia și Siria, depășește cu 15% pagubele maxime estimate, fiind de aproximativ 950 milioane de euro.

Venituri, despăgubiri și rezerve tehnice în 2022: Cea mai mare despăgubire plătită pe RCA

Compania a spus luni că a încheiat anul 2022 cu prime brute subscrise în valoare de 2,9 miliarde de lei, în creștere cu peste 40% față de 2021 și despăgubiri plătite în valoare de 1,2 miliarde de lei.

Plățile către clienți și în numele acestora au crescut anul trecut mai rapid decât vânzările, respectiv cu circa 53%.

Pe lângă despăgubirile plătite, Allianz-Țiriac avea la finalul lunii decembrie 2022 peste 3 miliarde de lei în rezerve tehnice. Prin constituirea acestor rezerve, Allianz-Țiriac garantează asiguraților că și angajamentele viitoare față de ei vor fi îndeplinite.

  • "Plata despăgubirilor este motivul pentru care un asigurător există. Anul trecut am plătit asiguraților noștri 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproape 16.000 de salarii medii, inclusiv taxe și contribuții, timp de un an. ", a declarat Virgil Șoncutean, CEO al Allianz-Țiriac Asigurări.

Cea mai mare despăgubire din 2022 a fost de 5,2 milioane de lei și a fost plătită în baza unei asigurări RCA pentru un accident auto care a avut loc în străinătate și în urma căruia un pieton a decedat.

Pe linia asigurărilor de proprietăți, cea mai mare despăgubire, în valoare de 3,8 milioane de lei, a fost platită în urma unui incendiu la un parc de agrement.

Despăgubiri similare au fost plătie în urma unei alunecări de teren care a afectat un parc fotovoltaic și a unui incendiu care a distrus toate echipamentele de producție ale unui client din industria textilă.

În cazul clienților persoane fizice, cea mai mare plată efectuată în baza unei asigurări de proprietate s-a situat la aproape 800.000 de lei. Despăgubirea a fost plătită în urma unui incendiu care a afectat locuința.

În cazul asigurărilor de sănătate, unde plățile sunt frecvente, cea mai mare despăgubire plătită a fost de 92.000 de lei, pentru o intervenție chirurgicală.

Sursa foto:Dreamstime.com