Statul vrea să înființeze o nouă societate de asigurări în care CEC Bank să dețină peste 99% din acțiuni, iar Imprimeria Națională restul de sub 1%, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Contactați de HotNews.ro oficialii CEC Bank au confirmat că au demarat procedurile pentru înființarea unei societăți de asigurări, așteptată să devină operațională până la sfârșitul anului.

AsigurariFoto: Weerapat Wattanapichayakul / Dreamstime.com

Ce spune CEC Bank despre viitoarea societate de asigurări

  • „CEC Bank SA parcurge etapele de înființare a societății de asigurări, fiind demarată întocmirea documentației legale și obținerea avizelor necesare pentru înființare. Când toate detaliile vor fi definitivate, vom face publice aceste informații. Estimăm că societatea va deveni operațională până la sfârșitul anului.”, au declarat marți pentru HotNews.ro oficialii CEC Bank, fără a oferi alte detalii.

Surse guvernamentale au precizat că scenariul la momentul actual este ca noul jucător din asigurări să fie controlat în proporție de peste 99% de CEC, iar mai puțin de 1% din acțiuni să aparțină Imprimeriei Naționale.

  • „În prezent, CEC Bank trebuie să facă un studiu de piață pe care să-l trimită la Ministerul de Finanțe. În funcție de acest studiu se va ști ce tipuri de asigurări va vinde noua societate”, au declarat sursele guvernamentale.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, societatea de asigurări va vinde cel puțin la început asigurări generale de care CEC Bank are nevoie pentru creșterea veniturilor, precum asigurări de locuințe sau de garanții.

  • Este de urmărit dacă viitoarea societate de asigurări controlată indirect de stat va intra și pe segmentul asigurărilor auto - RCA.

Proiectul de afaceri nu este încă finalizat la nivelul CEC Bank, de asta banca nu poate da prea multe detalii.

  • Contactați marți de HotNews.ro privind planuruile de înființare ale acestui asigurător, oficialii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au precizat că până în prezent „la Direcția Generală – Sectorul Asigurări Reasigurări, Serviciul Autorizare, nu s-a depus o solicitare în acest sens."

Ministerul de Finanțe a mandatat CEC să intre pe zona de asigurări generale

CEC Bank, instituție controlată de Stat, prin Ministerul Finanțelor, se pregătește să intre pe piața asigurărilor generale, potrivit unui răspuns primit în luna ianuarie din acest an de Bugetul.ro de la Ministerul condus de Adrian Câciu.

  • „Ministerul Finanțelor, în calitatea sa de acționar (în numele statului) al CEC Bank SA a acordat mandat Băncii în vederea realizării demersurilor necesare pentru înfiinţarea de către CEC Bank SA a unei societăţi în sectorul asigurărilor generale, cu respectarea prevederilor legale.
  • Mandatul acordat a avut în vedere interesul CEC Bank SA de a-și extinde activitatea pe piața asigurărilor, ținând cont de oportunitatea unei astfel de inițiative, menite să diversifice baza de venituri prin extinderea activității CEC Bank pe segmente financiare adiacente, pe modelul practicat de alți competitori din sistem, în vederea diversificării portofoliului de produse și servicii ce pot fi oferite clienților prin dezvoltarea de noi activități în domeniul asigurărilor.
  • În acest stadiu, CEC Bank SA parcurge etapele de înființare a societății de asigurări, fiind demarată întocmirea documentației legale și obținerea avizelor necesare pentru înființare”, a transmis, pentru Bugetul.ro, Ministerul Finanțelor.

Statul este deja prezent în piața asigurărilor prin EximAsig, dar nu pe RCA

După ultimul faliment major din asigurări, cel al City Insurance, creșterea mare a prețurilor RCA și a contribuțiilor la Fondul de Garantare a Asiguraților, transportatorii auto au solicitat Guvernului să înființeze o societate de stat care să vândă asigurări RCA.

Statul român are în acest moment o companie de asigurări, Exim Asig, pe care o controlează prin intermediul EximBank, doar că aceasta vinde asigurări doar pentru persoane juridice (de locuințe, de garanții, de accidente, de creanțe comerciale) și nu are în portofoliu polițe RCA.

Falimentul City Insurance: Plăți de peste 120 milioane de euro și e abia începutul

Păgubiții și creditorii City Insurance, fostul lider RCA intrat în faliment, au încasat aproximativ 603 milioane de lei (peste 123 milioane de euro) până la finele anului trecut, dar suma este aferentă doar unui sfert din totalul cererilor de plată, a anunțat în data de 18 ianuarie 2023 Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Începând cu 29 noiembrie 2021 și până la finele anului 2022, FGA a achitat, pentru creditorii de asigurare ai City Insurance SA, aprox. 603 milioane lei, pentru 64.568 cereri de plată avizate în cadrul Comisiei Speciale a FGA, dintr-un total de 250.692 cereri de plată înregistrate.

Amintim că ASF a retras autorizația de funcționare pentru City Insurance în luna septembrie 2021, iar falimentul acestui asigurător a fost decis definitiv în instanță în luna mai 2022.

În primă fază, FGA a înregistrat un număr de 260.764 cereri de plată, însă ca urmare a unui proces intern de verificare, un număr de 10.072 cereri de plată au fost închise ca dubluri sau atașate altor cereri de plată înregistrate anterior.

De ce prețurile RCA ar putea crește: Asigurătorii, obligați să plătească mai mult la FGA

Pentru gestionarea falimentului City Insurance, dar și a celorlalte mari falimente - Astra și Carpatica - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să majoreze contribuțiile pe care le plătesc firmele de asigurări către FGA pentru gestionarea falimentelor din asigurări.

  • „Anul 2022 a marcat creșterea cotei de contribuție pentru asigurările generale încasate de către FGA, de la societățile de asigurare, de la 1% la 2,5%, aspect care a dus la încasarea unei contribuții medii lunare de 24,8 milioane lei.
  • Anul curent a adus o nouă creștere a cotei de contribuție pentru asigurările generale de la 2,5% la 4%, fapt care duce la creșterea medie lunară a încasărilor, până la un nivel prognozat de 46 milioane lei.”, a subliniat Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Aceste creșteri succesive ale contribuțiilor plătite către FGA de asigurători ar putea conduce în acest an la noi creșteri ale prețurilor RCA.

Sursa foto: Weerapat Wattanapichayakul / Dreamstime.com