Aproape 2,8 milioane de români au polițe RCA în vigoare la Euroins și toate aceste contracte rămân în vigoare până la expirare, dacă titluarii polițelor nu decid să denunțe aceste contracte și să-și aleagă alt asigurător RCA, a anunțat luni Fondul de Garanatre a Asiguraților (FGA).

Euroins Asigurare -ReasigurareFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Ce se întâmplă cu românii care au asigurări la Euroins

Potrivit FGA, contractele de asigurare încheiate cu Euroins rămân valabile până la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situații:

  • titularul poliței denunță contractul de asigurare.
  • se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept.
  • lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.

„În privința încheierii unui alt contract de asigurare, la un alt asigurător, acest proces ar trebui derulat în paralel cu acțiunea de denunțare a poliței de asigurare încheiate la asigurătorul aflat în insolvență/faliment.”, subliniază FGA.

Pași de făcut pentru denunțarea polițelor:

  • Transmiteți o solicitare de denunțare la Societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A .Email contact: office@euroins.ro
  • Transmiteți la FGA, o cerere de restituire - Anexa 9, completând online formularul dedicat, pe site-ul FGA: Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă – www.fgaromania.ro

Solicitarea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

  • Împuternicire / Procură, dacă este cazul;
  • Copie act identitate;
  • Copie poliță de asigurare;
  • Copie dovada plății primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate;
  • Dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată / transmisă la asigurător;

FGA va înregistra cererile de plată și le va analiza în ordinea primirii și înregistrării.

UNSAR și BAAR au făcut un ghid actualizat cu informații utile pentru asigurații și păgubiții Euroins.

Peste 100.000 de români au locuințele asigurate la Euroins

Procedura anunțată mai sus de FGA vizează toate contractele de asigurare pe care le au românii la Euroins, nu doar RCA.

La sfârșitul anului 2022, Euroins avea în vigoare 105.000 de contracte de asigurare facultativă a locuinței, au precizat vineri pentru HotNews.ro surse din industrie.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) poate plăti până la maxim 500.000 de lei pentru fiecare contract de asigurare al Euroins.

În aceeași perioadă, peste 125.000 de români aveau locuințele asigurate, prin Euroins, cu asigurarea obligatorie împotriva riscurilor de cutremur, inundații și alunecări de teren. În caz de daună, pot primi despăgubiri până la maxim 20.000 de euro de la PAID.

Pentru daune mai mari, banii se pot recupera în limita a 500.000 de lei, de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), dacă locuința are asigurare facultativă la Euroins.

Cei care au de recuperat sume mai mari de 500.000 de lei trebuie să se înscrie la masa credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluționa în prima instanță de Tribunalul București, iar în faza apelului de Curtea de Apel București.