​Brokerii de asigurări se opun plafonării comisionului de distribuție la 8% din prețul RCA și cer autorităților ca acest comision să fie înghețat la nivelul stipulat în contractele de distribuție semnate cu firmele de asigurări la data de 28 februarie 2023, de vreme ce și asigurătorii vor fi obligați să vândă RCA la prețurile din ultima zi a lunii februarie din acest an.

Broker de asigurari autoFoto: Snowingg / Dreamstime.com

Brokerii acuză că noul proiect ASF îngrădește concurența la vânzarea RCA

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), organizație care reprezintă 80 de companii de brokeraj de asigurare, a reacționat marți față de noul proiect gândit de ASF pentru plafonarea prețurilor RCA la nivelul din 28 februarie 2023.

  • „Membrii UNSICAR înțeleg demersurile autorităților în direcția prevenirii eventualelor efecte negative asupra consumatorilor ca urmare a insolvenței Euroins România, dar măsura plafonării comisioanelor brokerilor la 8% nu este o soluție corectă pentru piața în care ne desfășurăm activitatea. Dupa cum se mentioneaza in proiect, singurul element care se plafoneaza in proiect este comisionul intermediarilor, restul elementelor fiind inghetate la pretul de piata.
  • În acest context, UNSICAR propune autorităților ca nivelul comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA să fie limitat la nivelul menționat în contractele de distribuție valabile între asigurători și distribuitori la data de 28.02.2023, pentru o perioada de 6 luni de la data intrării în vigoare a viitorului act normativ. Astfel, sarcina financiară și riscul măsurilor luate va fi suportat în mod egal de asigurători și intermediari.”, se arată în comunicatul Uniunii.

Brokerii consideră că fără această modificare în proiectul de HG plafonarea prevăzută în proiect nu poate decât să adâncească situația dificilă în care se află piața de asigurări RCA, în condițiile în care orice plafonare a comisioanelor de distribuție ar încălca prevederi legale.

  • „UNSICAR apreciază că propunerea plafonării comisionului încalcă articolul 16 din Constituția României privind egalitatea în drepturi, deoarece va transfera sarcina financiară aferentă măsurii de plafonare doar către intermediarii de asigurări, constituind totodată o veritabilă expropriere a veniturilor distribuitorilor de asigurări, fără o dreaptă și prealabilă despăgubire.
  • Singura piață pe care există concurență intensă în industria de asigurări - piata de intermediare - riscă să rămână fără acest atribut, iar singurii care pierd sunt consumatorii, prin consecintele care se manifestă de obicei într-o piață cu oferta scăzută. Practic, deși acuză lipsa de concurență la nivelul asigurătorilor, autoritățile iau masuri pentru reducerea concurenței și la nivelul distribuitorilor.”, reclamă brokerii.

Proiectul crează condițiile inegale de concurență și avantajează vânzările directe făcute de asigurători

Aceștia spun că o astfel de abordare nu este în beneficiul celor peste 8 milioane de clienți care folosesc serviciile brokerilor de asigurari și celor peste 40.000 de distribuitori licențiati în această industrie.

  • „De asemenea, propunerea va avea ca efect crearea unor condiții inegale de concurență, favorizând vânzările prin canalele directe ale asigurătorilor, care nu intră sub incidența viitoarei plafonări, în detrimentul canalelor de vânzare independente.”, spun brokerii.

Brokerii susțin că și Ministerul Justiției le dă dreptate, dar datele s-au schimbat față de proiectul anterior de plafonare RCA

În comunicatul de presă, brokerii fac trimitere la avizul favorabil, dar cu multe observații, dat de Ministerul Justiției la proiectul anterior privind plafonarea RCA, document prezentat în exclusivitate de HotNews.ro, doar că datele s-au schimbat semnificativ în noul proiect de act normativ.

Iată ce susțin brokerii:

  • „Amintim că Ministerul Justiției a dat deja un aviz negativ (n.a. în fapt a fost aviz favorabil, cu observații) pe proiectul de plafonare publicat anterior, instituția menționând că nivelul comisioanelor de distribuție reprezintă un aspect legat de politica comercială a operatorului economic.
  • În plus, Ministerul Justiției a arătat că propunerea plafonării tarifelor RCA și, implicit, a comisionului brokerilor trebuie adoptată doar prin act normativ de nivelul legii, nu prin hotărâre de guvern.
  • În acest context, dacă măsura plafonării tarifelor RCA va fi adoptată prin hotărâre de guvern, există riscul ca prevederile acesteia să fie declarate nelegale la un eventual control al instanței competente, cu consecința stabilirii unor obligații de plată în sarcina bugetului de stat și a afectării domeniilor de activitate vizate.
  • Totodată, există riscul declanșării procedurii de infringement împotriva României, în condițiile în care distribuția independentă de asigurări este o componentă esențială a pieței de asigurări, așa cum prevede și Considerentul 4 al Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 ianuarie 2016.”, se arată în comunicatul UNSAR.

În fapt, chiar dacă o parte din observațiile Ministerului Justiției rămân de actualitate, precum riscul de infringement, noul proiect de HG are modificări esențiale față de proiectul anterior, cel puțin în privința plafonării prețurilor RCA.

Astfel, Ministerul Justiției a atenționat că proiectul anterior de HG nu prevede plafonarea prețurilor RCA care s-ar fi putut face prin HG, ci reducerea prețurilor RCA la nivelul din martie 2022, fapt care ar fi putut fi contestat în instanță.

Brokerii se tem de falimente și concedieri

În final, brokerii susțin că „o parte semnificativă a distribuitorilor nu va putea absorbi șocul pe care l-ar crea adoptarea proiectului de HG in aceasta forma, riscând, conform estimărilor UNSICAR, reducerea numărului de angajați sau parteneri implicați direct în activitatea de intermediere de asigurări, prin falimentul acestora sau pur și simplu renunțarea la desfășurarea acestei activități.”

  • „Reducerea masivă a distribuției independente va afecta semnificativ interesele consumatorilor de asigurări pe termen mediu și lung, mai ales în orașele și localitățile cu o populație sub 30.000 locuitori, prin restrângerea accesului la asigurări și la consultanța care însoțește produsele complexe.
  • Deloc neglijabil este și faptul că aceste zone acoperă peste 50% din populația României și sunt, de regulă, și cele cu acces redus la soluțiile de achiziție online, distribuția door-to-door fiind singura posibilitate de a avea acces la produse de asigurare.”, mai atenționează brokerii.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) reprezintă 80 de companii de brokeraj de asigurare, de regularizare daune și de pregătire profesională. Membrii UNSICAR dețin peste 60% din piața de brokeraj de asigurare, care numără aproape 280 de intermediari.

Sursa foto: Snowingg / Dreamstime.com