​Păgubiții și clienții Euroins au transmis peste 30.500 de solicitări la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) privind cereri de plată de daune ori restituiri de primă, dar până la acest moment Fondul a înregistrat oficial puțin peste 10.100 de astfel de cereri.

Euroins Asigurare -ReasigurareFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

FGA a anunțat luni că a recepționat peste 3.700 de cereri de deschidere dosare de daună, începând cu 17 Martie 2023 (data ridicării licenței de funcționare a Euroins) și până la data de 2 aprilie 2023, iar dintre acestea Fondul a înregistrat oficial 2.307 de cereri de deschidere dosare de daună.

Peste 30.500 de cereri de plată, din care doar o treime înregistrate oficial. Explicațiile FGA

FGA a mai anunțat luni că în aceeași perioadă de timp a recepționat 30.592 de solicitări pentru categoria Cereri de plată.

Dintre acestea, au fost înregistrate oficial un total de 10.164 de cereri, astfel:

  • 7.958 cereri de plată pentru acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor (Anexa 10)
  • 2.206 cereri de plată pentru acordarea restituirii de primă (Anexa 9).

„Facem mențiunea că, numărul final de cereri de plată înregistrate la FGA poate fi diferit de numărul solicitărilor primite, din cauza faptului că, unele cereri sunt transmise de mai multe ori (dubluri), pe mai multe canale de comunicare (email, portal, poștă etc) sau sunt solicitări care nu se încadrează în categoria cererilor de plată (petiții, diverse solicitări întrebări etc).

Prin urmare, FGA face apel la potențialii creditori de asigurare ai Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA să transmită cererile de plată (Anexa 9/10) precum și cererile de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7), doar pe portalurile dedicate, prezente pe site-ul FGA. Acest lucru ușurează atât activitatea de înregistrare, cât și procesarea ulterioară a cererilor, în beneficiul creditorilor de asigurare.”, se arată în comunicatul FGA.

Fondul mai spune că înregistrează cererile în ordinea primirii lor și le alocă, pentru deschiderea dosarelor de daună sau analiză, în aceeași ordine.

Fondul reamintește potențialilor creditori de asigurare care solicită deschiderea dosarelor de daună la FGA că, pentru primirea despăgubirilor cuvenite, este necesar să depună ulterior deschiderii dosarului de daună, o cerere de plată.

Reamintim că ​ASF a retras autorizația de funcționare a Euroins, care îi afectează deja pe românii care vor avea ghinionul să fie loviți în trafic de unul din cei 2,8 milioane de asigurați la fostul lider RCA.

FGA a plătit peste 156 milioane de euro doar pentru 80.000 de dosare din 255.000 de cereri de plată în falimentul City Insurance de anul trecut, la care se adăugă acum și Euroins, unde ASF se așteaptă la plăți de peste 250 milioane de euro.