​În timp ce Guvernul vrea să plafoneze prețurile RCA, Parlamentul vrea să schimbe rapid legislația pentru a atrage bani la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) care are de plătit sute de milioane de euro după două falimente majore în 2 ani: City Insurance și Euroins, firme cu milioane de clienți RCA.

Despagubiri RCAFoto: Aron M / Dreamstime.com
  • UPDATE (marți 14:50) Deputatul Iulius Firczak pentru HotNews.ro: „Proiectul de lege a trecut și de Comisia de politică economică din Camera Deputaților, fără modificări la amendamentele admise deja în Comisia de Buget Finanțe, și va merge la vot în Plenul Camerei Deputaților, for decizional”.

Falimentul demarat în acest an la Euroins, asigurător cu aproape 2,8 milioane de asigurați RCA, pune la grea încercare Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) care oricum avea de gestionat plata despăgubirilor pentru păgubiții City Insurance, alt fost lider RCA intrat în faliment anul trecut.

În timp ce Guvernul vrea să plafoneze prețurile RCA, în Parlament ar putea fi adoptate rapid modificări legislative menite să majoreze fondurile de care dispune FGA pentru plata despăgubirilor către clienții și păgubiții celor doi asigurători.

În acest sens, deputații din Comisia Buget-Finanțe au adus recent modificări la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.102/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr.213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor şi pentru modificarea altor acte normative.

Proiectul a trecut de Senat și se dezbate acum în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este for decizional.

Asigurătorii RCA vor plăti temporar o contribuție specială, care le va fi restituită ulterior de FGA

Una din principalele modificări vizează ca asigurătorii RCA să contribuie și mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților, printr-o contribuție specială, sub formă de împrumut, pe care ar urma să și-o recupereze integral atunci când FGA va avea bani.

„Contribuția specială va fi percepută de la asigurători, în cazul în care Fondul gestionează situații de insolvență pentru care se estimează că se vor plăti sume care depășesc disponibilitățile Fondului”, se arată într-un amendament admis de deputați.

Propunerea a fost făcută anul trecut de către deputatul Iulius Marian Firczak (Minorități) în contextul falimentului City Insurance, doar că până de curând proiectul a rămas blocat la Camera Deputaților.

  • „Acum cu falimentul Euroins este mai urgent decât atunci. FGA trebuie să fie capitalizat rapid ca să nu aștepte oamenii mult până le vine rândul la despăgubire. Sper ca toți cei implicați în piata RCA să înțeleagă necesitatea acestor amendamente si sa permita proiectului sa ajunga lege, sa nu il mai blocheze cu amendamente dubioase.”, a declarat pentru HotNews.ro deputatul Iulius Marian Firczak.

NOTĂ:Iulius Marian Firczak, deputat în cadrul Grupului parlamentar al minorităților naționale este și acționar cu peste 90% într-o firmă de brokeraj în asigurări, dar la solicitarea HotNews.ro, Agenția Națională de Integritate (ANI) a comunicat în cadrul unui articol din anul 2021 că acesta nu este în incompatibilitate sau conflict de interese.

Propunerea deputatului Iulius Firczak se regăsește în actualul proiect de lege și a fost indicată ca soluție și de șefii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) la audierea lor în scandalul falimentului Euroins.

Vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, a spus atunci despre această contribuție specială că va fi ca „un credit pe care societățile de asigurări îl vor acorda FGA, iar ulterior lichidării falimentelor în derulare își vor recupera creditul.”

Cât va fi contribuția specială și cum se vor restitui banii

Decizia retragerii autorizației de funcționare pentru Euroins a fost publicatî în Monitorul Oficial în data de 17 martie 2023, iar FGA va putea face primele plăți pentru clienții și păgubiții acestui asigurător abia peste 60 de zile de la această dată.

Estimarea sumelor datorate de către FGA pentru un asigurător in insolvență se face după ce asigurătorul predă Fondului evidența contractelor de asigurare în vigoare la data comunicării deciziei mai sus menționate, evidența completă a dosarelor de daună, precum și evidențele tehnicooperative şi contabile aferente acestor contracte și dosare.

În completarea amendamentului privind instituirea unei contribuții speciale, același deputat a propus un alt amendament care stabilește cum se va stabili nivelul acestei contribuții:

  • „Cota procentuală aferentă contribuțiilor speciale se aprobă prin hotărârea Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, la propunerea Consiliului de administrație al Fondului.
  • (..) contribuțiile speciale datorate și virate în contul Fondului se vor restitui asigurătorilor atunci când disponibilitățile Fondului sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de asigurări și pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de prezenta lege.
  • Fondul nu datorează dobânzi aferente contribuțiilor speciale încasate.”

Vom plăti mai mult la RCA dacă asigurătorii vor fi obligați să plătească și contribuție specială?

Întrebarea este dacă nu cumva introducerea acestei contribuții suplimentare se va reflecta în prețul final pe care-l plătim la RCA.

În motivarea propunerii sale, deputatul susține că acest lucru nu ar trebui să se întâmple.

  • „Amendamentul propus are în vedere reglementarea unei surse distincte de venit pentru Fond, respectiv stabilirea unor contribuții speciale ce urmează a fi plătite de asigurători, în situații excepționale, contribuții ce au caracter temporar, sunt colectate de Fond cu titlu de împrumut și urmează a fi restituire pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de prezenta lege.
  • În acest sens se evită o eventuală majorare a contribuțiilor asigurătorilor și o eventuală afectare a patrimoniului acestora, protejându-se în acest fel buna desfășurare a activității de asigurare din România și implicit interesele asiguraților, prin instituirea unei contribuții speciale ce urmează a fi restituită în integralitate.”, se arată în motivarea amendamentului privind contribuția specială.

Amendament PSD-PNL: Statul să poată garanta împrumuturi ale FGA

Un alt amendament important, introdus recent de către deputații PSD-PNL, vizează „diversificarea tipurilor de împrumuturi la care poate apela Fondul în caz de necesitate în scopul îndeplinirii atribuțiilor conferite de lege”.

Astfel, resursele financiare ale FGA vor putea proveni și din:

  • „împrumuturile de la instituţiile de credit, cu sau fără garanția statului, împrumuturi de trezorerie sau împrumuturi obligatare prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului.”

Alte amendamente vizează impunerea obligației de contribuție la FGA și pentru asigurătorii europeni (autorizați în alte state membre, dar care desfășoară activitate de asigurare pe teritoriul României în baza dreptului de stabilire), prin sucursale, în vederea creșterii protecției consumatorilor români.

În cât timp ar putea fi adoptate aceste schimbări

Tot acest raport cu amendamentele de mai sus a fost transmis acum către Comisia pentru politică economică din Camera Deputaților, care va trebui să dea chiar marți, 4 aprilie, un raport comun suplimentar la acest proiect de lege.

Proiectul de lege este dezbătut în procedură de urgență.

Dacă va trece și de această Comisie, proiectul se va duce la aprobare în plenul Camerei Deputaților și apoli va pleca la promulgare la Președinție.

Contribuțiile asigurătorilor la FGA au tot crescut și asta se reflectă în prețurile finale la RCA

Pentru gestionarea falimentului City Insurance, dar și a celorlalte mari falimente - Astra și Carpatica - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să majoreze contribuțiile pe care le plătesc firmele de asigurări către FGA pentru gestionarea falimentelor din asigurări.

  • „Anul 2022 a marcat creșterea cotei de contribuție pentru asigurările generale încasate de către FGA, de la societățile de asigurare, de la 1% la 2,5%, aspect care a dus la încasarea unei contribuții medii lunare de 24,8 milioane lei.
  • Anul curent a adus o nouă creștere a cotei de contribuție pentru asigurările generale de la 2,5% la 4%, fapt care duce la creșterea medie lunară a încasărilor, până la un nivel prognozat de 46 milioane lei.”, a anunțat în luna ianuarie din acest an Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Toate aceste creșteri succesive ale contribuțiilor plătite către FGA de asigurători se vor reflecta în prețurile finale RCA plătite de asigurați.

FGA plătește lunar mai mult decât încasările estimate din contribuțiile RCA

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit peste 156 milioane de euro doar pentru 80.000 de dosare din 255.000 de cereri de plată în falimentul City Insurance de anul trecut, la care se adăugă acum și Euroins, unde ASF se așteaptă la plăți de peste 250 milioane de euro, arată cele mai recente date transmise de FGA la solicitarea HotNews.ro.

„Lunar, FGA efectuează plăți în valoare de cca. 60 milioane de lei. Estimarea FGA, pentru contribuțiile din 2023 se ridică la o medie lunară de 46,1 milioane de lei.”, spun oficialii FGA.

Sursa foto: Aron M / Dreamstime.com