Camera Deputaților, for decizional, a adoptat miercuri modificări care vor permite atragerea de bani la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) care are de plătit sute de milioane de euro după două falimente majore în 2 ani: City Insurance și Euroins, firme cu milioane de clienți RCA.

Despagubiri RCAFoto: Aron M / Dreamstime.com

Deputații au adoptat miercuri cu 168 de voturi pentru, 47 împotrivă și 33 de abțineri modificări legislative la legislația privind Fondul de Garantare a Asiguraților, cel care plătește daunele în cazul în care un asigurător intră în faliment.

Falimentul demarat în acest an la Euroins, asigurător cu aproape 2,8 milioane de asigurați RCA, pune la grea încercare Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) care oricum avea de gestionat plata despăgubirilor pentru păgubiții City Insurance, alt fost lider RCA intrat în faliment anul trecut.

HotNews.ro a scris săptămâna trecută că dincolo de înghețarea prețurilor RCA, Parlamentul vrea să adopte măsuri urgente pentru a face rost de bani la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cel care a preluat conducerea Euroins și trebuie să plătească daunele în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare.

Asigurătorii RCA vor plăti temporar o contribuție specială, care le va fi restituită ulterior de FGA

Una din principalele modificări vizează ca asigurătorii RCA să contribuie și mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților, printr-o contribuție specială, sub formă de împrumut, pe care ar urma să și-o recupereze integral atunci când FGA va avea bani.

  • „Contribuția specială va fi percepută de la asigurători, în cazul în care Fondul gestionează situații de insolvență pentru care se estimează că se vor plăti sume care depășesc disponibilitățile Fondului”, se arată într-un amendament admis de deputați.

Propunerea a fost făcută anul trecut de către deputatul Iulius Marian Firczak (Minorități) în contextul falimentului City Insurance, doar că până de curând proiectul a rămas blocat la Camera Deputaților.

Cât va fi contribuția specială și cum se vor restitui banii

Decizia retragerii autorizației de funcționare pentru Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 17 martie 2023, iar FGA va putea face primele plăți pentru clienții și păgubiții acestui asigurător abia peste 60 de zile de la această dată.

Estimarea sumelor datorate de către FGA pentru un asigurător in insolvență se face după ce asigurătorul predă Fondului evidența contractelor de asigurare în vigoare la data comunicării deciziei mai sus menționate, evidența completă a dosarelor de daună, precum și evidențele tehnicooperative şi contabile aferente acestor contracte și dosare.

În completarea amendamentului privind instituirea unei contribuții speciale, același deputat a propus un alt amendament care stabilește cum se va stabili nivelul acestei contribuții:

  • „Cota procentuală aferentă contribuțiilor speciale se aprobă prin hotărârea Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, la propunerea Consiliului de administrație al Fondului.
  • (..) contribuțiile speciale datorate și virate în contul Fondului se vor restitui asigurătorilor atunci când disponibilitățile Fondului sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de asigurări și pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de prezenta lege.
  • Fondul nu datorează dobânzi aferente contribuțiilor speciale încasate.”

Vom plăti mai mult la RCA dacă asigurătorii vor fi obligați să plătească și contribuție specială?

Întrebarea este dacă nu cumva introducerea acestei contribuții suplimentare se va reflecta în prețul final pe care-l plătim la RCA.

În motivarea propunerii sale, deputatul susține că acest lucru nu ar trebui să se întâmple.

  • „Amendamentul propus are în vedere reglementarea unei surse distincte de venit pentru Fond, respectiv stabilirea unor contribuții speciale ce urmează a fi plătite de asigurători, în situații excepționale, contribuții ce au caracter temporar, sunt colectate de Fond cu titlu de împrumut și urmează a fi restituite pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de prezenta lege.
  • În acest sens se evită o eventuală majorare a contribuțiilor asigurătorilor și o eventuală afectare a patrimoniului acestora, protejându-se în acest fel buna desfășurare a activității de asigurare din România și implicit interesele asiguraților, prin instituirea unei contribuții speciale ce urmează a fi restituită în integralitate.”, se arată în motivarea amendamentului privind contribuția specială.

Amendament PSD-PNL: Statul să poată garanta împrumuturi ale FGA

Un alt amendament important, introdus recent de către deputații PSD-PNL, vizează „diversificarea tipurilor de împrumuturi la care poate apela Fondul în caz de necesitate în scopul îndeplinirii atribuțiilor conferite de lege”.

Astfel, resursele financiare ale FGA vor putea proveni și din:

  • „împrumuturile de la instituţiile de credit, cu sau fără garanția statului, împrumuturi de trezorerie sau împrumuturi obligatare prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului.”

Alte amendamente vizează impunerea obligației de contribuție la FGA și pentru asigurătorii europeni (autorizați în alte state membre, dar care desfășoară activitate de asigurare pe teritoriul României în baza dreptului de stabilire), prin sucursale, în vederea creșterii protecției consumatorilor români.

De ce spune ASF că această contribuție specială nu ar trebui să crească prețul RCA

Valentin Ionescu, directorul general pe asigurări din ASF, a declarat sătămâna trecută la Guvern, după ce s-a adoptat plafonarea prețurilor RCA, că această contribuție nu ar trebui să afecteze prețurile finale către asigurați.

  • „Propunerea respectivă este în Parlament PL-x nr.511 și vorbim de contribuție specială. Contribuția fixă care se plătește acum la FGA va avea o altă componentă, cea de contribuție specială.
  • Ca urmare, intenția noastră este următoarea: dacă se promovează legea FGA PL-x nr.511 cu această nouă prevedere, posibilitatea existenței unei contribuții speciale sub formă de împrumut, societățile de asigurări vor da în mare parte din contribuție către FGA, va fi contribuție specială, adică sub formă de împrumut, urmând ca după ce FGA să reumple, în urma plăților, să returneze acest împrumut societăților de asigurări.
  • În momentul de față contribuția fixă nu se returnează și, ca urmare, nu poate fi folosită în calculul de solvabilitate.
  • Contribuția specială, chiar dacă va fi dată către FGA, fiind împrumut, poate fi folosită în calcul de solvabilitate, ca urmare n-ar trebui să aibă impact în tarifele RCA.”, a declarat oficialul ASF.

Citește și: Măsuri urgente în falimentul Euroins: Asigurătorii RCA vor plăti o contribuție specială / Statul va garanta împrumuturile FGA - proiect

Sursa foto: Aron M / Dreamstime.com