Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri să suspende plata contribuției pe care asigurătorii RCA o datorează către instituție, contribuție care se regăsește în prețul final la RCA. Măsura se va aplica timp de 6 luni de la adoptare, pentru a contrabalansa practic înghețarea pentru 6 luni a prețurilor RCA.

Conducerea ASF, explicatii in ParlamentFoto: Inquam Photos / George Calin

Mai exact, asigurătorii RCA nu vor mai contribui cu 1% din primele brute subscrise (PBS) pe acest segment până la finalizarea perioadei de înghețare a prețurilor RCA.

Propunerea este inclusă într-un proiect de normă votat miercuri de Consiliul ASF.

Proiectul urmează să fie lansat în dezbatere publică timp de 10 zile.

Reamintim că, începând cu 11 aprilie, prețurile RCA nu mai pot depăși nivelul maxim din data de 28 februarie 2023, după ce Guvernul a adoptat o Hotărâre în acest sens.

Prețurile maxime sunt stabilite de la asigurător la asigurător în funcție de prețurile utilizate de fiecare entitate pe data de 28 februarie.

Asigurătorii RCA nu vor mai plăti contribuția către ASF până la sfârșitul lunii octombrie

Alături de plafonarea prețurilor RCA, suspendarea contribuției de 1% plătită de asigurători la ASF este o măsură menită să stabilizeze piața RCA după prăbușirea Euroins, în condițiile în care cheltuielile administrative (deci și taxele și contribuțiile) sunt parte componentă din tarifele RCA.

Suspendarea contribuției de 1% din prima RCA se va aplica până la finalul lunii octombrie, având în vedere că decizia ASF va intra în vigoare mai târziu decât HG-ul care a plafonat prețurile RCA.

Ce venituri au avut asigurătorii RCA în 2022 și ce jucători mai sunt în piață

În acest moment, în piața din România mai activează opt societăți de asigurare care vând RCA, după ce Euroins și-a pierdut autorizația de funcționare, ASF constatând că societatea nu are instrumentele necesare pentru a garanta plata obligațiilor. Mai exact, Euroins avea un deficit de capital pentru acoperirea cerinței de solvabilitate (SCR) de peste 400 de milioane de euro.

Cele opt societăți active sunt Groupama (liderul pieței asiguărilor la final de 2022), Allianz Țiriac, Omniasig, Asirom, Grawe, Axeria Iard, Generali și HD Insurance.

În 2022, cele opt societăți au subscrise prime totale de aproximativ 5,3 miliarde de lei.