Un șofer român de autocamion a produs anul trecut în Marea Britanie un accident grav, după ce a schimbat banda fără a se asigura, în timp ce vorbea la telefon, și a lovit un motociclu. În urma accidentului conducătorul motociclului a murit, astfel că asigurătorul RCA al șoferului român vinovat a plătit peste 3,1 milioane de lei.

Accident autocamionFoto: Michal Oska / Dreamstime.com

Asigurătorul RCA în acest caz a fost Omniasig, companie care a prezentat miercuri o situație privind cele mai mai despăgubiri plătite anul trecut.

Compania spune că anul trecut a plătit în total despăgubiri de aproximtiv 1,1 miliarde de lei, cele mai mari sume plătite fiind în baza asigurărilor RCA și Proprietăți (Asigurările de incendiu și calamități naturale)

3 accidente grave făcute anul trecut de șoferi români în alte țări și despăgubirile record plătite pe RCA

Cea mai mare despăgubire plătită în baza unei asigurări RCA a fost de peste 3,1 milioane lei, în urma unui accident din Marea Britanie în care șoferul român al unui autocamion a schimbat banda fără a se asigura, în timp ce vorbea la telefon și a lovit un motociclu. În urma accidentului a rezultat decesul conducătorului motociclului.

Cea de-a doua despăgubire, în valoare de peste 3 milioane lei, a fost plătită pentru vătămări corporale și deces rezultate în urma unui accident petrecut în Franța, în care șoferul român al unui autotractor nu a putut frâna din cauza unor defecțiuni ale sistemului de frânare și a intrat într-o stație de taxare.

În urma impactului, 16 autovehicule și stația au fost avariate, iar opt persoane au fost vătămate, din care patru grav rănite și o persoană decedată.

Pe cea de-a treia poziție în top este o despăgubire de aproximativ 2,3 milioane lei plătită pentru vătămări corporale în urma unui accident din Grecia, în care șoferul unui autoturism a intrat în intersecție pe culoarea galben intermitent a semaforului și a intrat în coliziune cu o motocicletă care circula regulamentar.

Accidentul a dus la avarierea celor două vehicule și la vătămarea gravă a motociclistului, rezultând starea de dizabilitate 95% (tetraplegie) a acestuia.

O asigurare RCA care costă 1500 de lei pe an poate acoperi daune de milioane de euro

Mulți dintre noi uităm atunci când ne facem asigurarea auto obligatorie (RCA) la mașină că o astfel de asigurare ne poate scuti nu doar de plata daunelor materiale pe care le-am putea avea în situația nefericită în care am provoca un accident în trafic, ci și cheltuielile de spitalizare sau de deces ale victimelor.

O singură asigurare RCA care costă să zicem 1500 de lei pe an poate acoperi, potrivit legii, următoarele cheltuieli maxime în urma unui accident:

  • 6,07 milioane de euro pentru pentru vătămări corporale și deces
  • 1,22 milioane de euro pentru daune materiale

Cheltuielile pe care le au asigurătorii RCA nu sunt doar cu daunele plătite. Prin lege, firmele de asigurări sunt obligate să-și facă rezerve de daună avizate și rezerve de daune întâmplate, dar neavizate.

De-al lungul timpului, asigurătorii au subliniat faptul că „aceste rezerve de daună nu sunt incluse în raportările de daune plătite, ci sunt incluse la categoria rezervelor, și trebuie luate în calculul cumulat al sumelor de bani pe care societățile de asigurare le vor plăti pentru despăgubiri.

În cadrul acestor rezerve de daune, daunele morale au o pondere importantă, motiv pentru care aceste rezerve pot atinge valori foarte mari, care vor fi plătite, în funcție de hotărârile instanțelor de judecată, chiar și după câțiva ani de la producerea daunelor.”

Alte despăgubiri plătite anul trecut de Omniasig pe alte clase de asigurări

Pe linia CASCO, cea mai mare despăgubire din 2022 a fost de peste 850.000 lei, fiind plătită în urma unui accident în care autoturismul a derapat și a lovit parapeții autostrăzii.

Pe locul al doilea se află o despăgubire de aproximativ 570.000 lei, achitată în cazul unui accident în care un ansamblu tractor cu remorcă a intrat în coliziune cu autobasculanta care circula înaintea sa, aceasta din urmă frânând brusc în momentul în care o căruță a intrat pe sensul său de mers.

A treia despăgubire ca valoare, de aproximativ 570.000 lei, a fost achitată în urma unui accident dintre un autoturism și un autobuz, provocat de încercarea șoferului autoturismului de a evita un alt vehicul oprit la trecerea de pietoni, intrând astfel pe contrasens.

Pe linia asigurărilor property, primele trei despăgubiri ca valoare au fost provocate de incendii. Cea mai mare despăgubire, de aproximativ 37 milioane lei, a fost plătită în urma unui incendiu la o fabrică. Pe locul al doilea în acest top se află o despăgubire de peste 2,4 milioane lei, achitată ca urmare a unui incendiu rezultat în urma unei explozii la o rafinărie. Pe locul al treilea, este o daună de aproximativ 2,2 milioane lei, plătită pentru un incendiu la o hală de producție.

Pe segmentul asigurărilor de locuințe, primele trei despăgubiri ca valoare au fost provocate și ele de incendii în locuință sau în anexa locuinței, scurtcircuitul fiind cauza comună a acestora. Cea mai mare despăgubire pe acest segment a fost în valoare de peste 410.000 lei, pe locul doi în acest top este o daună în valoare de peste 270.000 lei, iar poziția a treia este ocupată de o despăgubire de aproximativ 240.000 lei.

Incendiul este unul dintre cele mai frecvente cauze ce provoacă daune în locuințe. Conform raportului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) privind evaluarea riscurilor la nivel național, în 2022, numărul total de incendii a fost de 43.234, reprezentând o creștere de 41% față de anul 2021, cu o medie zilnică a acestora de 119.

Conform acestui raport, în medie, 19 locuințe au fost afectate de incendii în fiecare zi.

Din totalul incendiilor la locuințe în 2022, respectiv 7.070, 34% au fost provocate din cauza coşurilor de fum defecte sau necurăţate, 23% generate de exploatarea echipamentelor electrice defecte sau improvizate, 13% de folosirea unor mijloace de încălzire, 13% de alte împrejurări, 9% de utilizarea focului deschis, 4% din cauza fumatului și 4% din cauza acţiunilor intenţionate.

Pe linia asigurărilor de călătorie, cea mai mare despăgubire, de aproximativ 130.000 lei, a fost plătită pentru costurile medicale aferente unor multiple fracturi în urma unui accident rutier în Statele Unite ale Americii.

A doua despăgubire, de aproximativ 120.000 lei a fost plătită pentru a acoperi costurile medicale aferente unor poli-traumatisme (cranian și toracic) în urma unui accident rutier în Indonezia.

Pe a treia poziție se află o despăgubire de aproximativ 95.000 lei, plătită pentru acoperirea unui deces în urma unui accident rutier, în timp ce asiguratul se afla în Portugalia.

Pe linia asigurărilor de sănătate, Omniasig a plătit peste 47 de milioane de lei în 2022 pentru cele aprox. 170.000 dosare de daună deschise în baza polițelor de asigurare de sănătate.

Imagistica, medicina de laborator, recuperarea medicală, ginecologia și ORL au fost cele cinci specialități medicale cel mai des accesate de asigurați. Media de vârstă a persoanelor asigurate care au utilizat beneficiile asigurărilor de sănătate în cursul anului 2022 a fost de 38 de ani, atât în ceea ce privește bărbații, cât și femeile.

Sursa foto: Michal Oska / Dreamstime.com