​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut oficial în instanță falimentul Euroins, fostul lider RCA cu aproape 2,8 milioane de polițe în vigoare, iar primul termen dat la Tribunalul București este 28 aprilie. Procesul este important deoarece în funcție de decizia instanței curg anumite termene limită privind valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins, dar și cereri de plată a daunelor către FGA.

Euroins, autorizatie de functionare retrasaFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

ASF a depus cererea de faliment împotriva Euroins în data de 18 aprilie 2023, în cadrul unui proces aflat deja pe rol de luna trecută, în care mai multe service-uri auto îi cer de asemenea falimentul fostului lider RCA.

Primul termen în acest dosar este 28 aprilie 2023, dar cel mai probabil nu se va lua o decizie atunci, ci la un termen ulterior de judecată, ținând cont de complexitatea acestui caz.

Toate polițele Euroins în vigoare vor înceta de drept în maxim 90 de zile de la decizia deschiderii procedurii de faliment

Decizia instanței este importantă pentru toți clienții și păgubiții Euroins, deoarece în funcție de aceasta vor ști cât timp mai sunt în vigoare asigurările lor ori cât timp mai au la dispoziție pentru a solicita plata daunelor de la Fondul de garantare a Asiguraților (FGA).

Astfel, după ce Tribunalul București va decide deschiderea procedurii de faliment în cazul Euroins, efectul imediat este că în termen de 90 de zile, de la acest moment, polițele de asigurare emise de acest asigurător vor înceta de drept.

După ce falimentul Euroins este decis definitiv în instanță curge un alt termen limită

Dacă hotărârea de deschidere a procedurii falimentului împotriva Euroins rămâne definitivă, începe să curgă un alt termen limită: de la acel moment, toți clienții și păgubiții Euroins vor mai avea la dispoziție maxim 90 de zile până la care pot depune cereri de plată pentru despăgubiri la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Păgubiții și clienții Euroins au transmis peste 30.500 de solicitări la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) privind cereri de plată de daune ori restituiri de primă, dar până la data de 3 aprilie Fondul a înregistrat oficial puțin peste 10.100 de astfel de cereri.

Potrivit estimărilor ASF, FGA ar putea avea de plătit 250 milioane de euro către păgubiții și clienții Euroins.

Euroins cere în instanță suspendarea și anularea deciziei ASF

La rândul său, Euroins România și grupul bulgar Eurohold au demarat acțiunile în instanță pentru a contesta decizia ASF din data de 17 martie privind retragerea autorizației de funcționare.

În acest sens, Euroins a demarat 2 procese: unul privind suspendarea deciziei ASF, iar altul pentru anularea deciziei ASF.

Ambele sunt deschise la Curtea de apel București, o primă decizie în dosarul de suspendare a deciziei ASF fiind luată chiar vineri, 21 aprilie 2023.

Păgubiții și clienții Euroins au transmis peste 30.500 de solicitări la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) privind cereri de plată de daune ori restituiri de primă, dar până la data de 3 aprilie Fondul a înregistrat oficial puțin peste 10.100 de astfel de cereri.