​Curtea de Apel București a decis joi respingerea cererii Euroins de suspendare a deciziei ASF prin care i-a fost retrasă autorizația de funcționare. Dacă instanța i-ar fi dat dreptate, Euroins ar fi putut să-și reia imediat activitatea și să înceapă să vândă mai departe asigurări RCA.

Euroins Asigurare -ReasigurareFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea
  • Solutia pe scurt: Respinge cererea de suspendare ca neîntemeiată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare, calea de atac urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată la data de 27.04.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Euroins a cerut în instanță suspendarea și anularea deciziei ASF

Euroins România și grupul bulgar Eurohold au demarat acțiunile în instanță pentru a contesta decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17 martie 2023 prin care arbitrul asigurărilor i-a retras autorizația de funcționare și i-a declarat starea de insolvență.

În acest sens, Euroins a demarat 2 procese: unul privind suspendarea deciziei ASF, iar altul pentru anularea deciziei ASF.

Ambele sunt deschise la Curtea de apel București, care s-a pronunțat astăzi, 27 aprilie, pe solicitarea privind suspendarea deciziei ASF.

În dosarul în care Euroins cere anularea deciziei ASF, Curtea de Apel București nu a dat încă un termen de judecată.

Păgubiții și clienții Euroins au transmis peste 30.500 de solicitări la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) privind cereri de plată de daune ori restituiri de primă, dar până la data de 3 aprilie Fondul a înregistrat oficial puțin peste 10.100 de astfel de cereri.

Tribunalul București judecă mâine cererea ASF privind insolvența Euroins

Un alt dosar important pentru Euroins, dar și pentru clienții și păgubiții acestui asigurător se va judeca vineri, 28 aprilie, la Tribunalul București.

Este dosarul în care ASF a cerut oficial în instanță falimentul Euroins, fostul lider RCA cu aproape 2,8 milioane de polițe în vigoare.

Decizia instanței este importantă pentru toți clienții și păgubiții Euroins, deoarece în funcție de aceasta vor ști cât timp mai sunt în vigoare asigurările lor ori cât timp mai au la dispoziție pentru a solicita plata daunelor de la Fondul de garantare a Asiguraților (FGA).

Astfel, după ce Tribunalul București va decide deschiderea procedurii de faliment în cazul Euroins, efectul imediat este că în termen de 90 de zile, de la acest moment, polițele de asigurare emise de acest asigurător vor înceta de drept.

Dacă hotărârea de deschidere a procedurii falimentului împotriva Euroins rămâne definitivă, începe să curgă un alt termen limită: de la acel moment, toți clienții și păgubiții Euroins vor mai avea la dispoziție maxim 90 de zile până la care pot depune cereri de plată pentru despăgubiri la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Euroins și-ar putea cere insolvența din cauza executărilor silite / Surse: Circa 100 de mașini ale fostului lider RCA au fost deja sechestrate

Euroins se confruntă cu un val de executări silite pornite în peste 2.100 de dosare după data de 17 martie, când i-a fost retrasă autorizația de funcționare, care au dus la scăderea accelerată a lichidităților financiare, motiv pentru care asigurătorul, prin Fondul de Garantare a Asiguraților, administratorul interimar al societății, a convocat AGA pentru a-și cere insolvența în instanță.

Potrivit surselor HotNews.ro, situația este gravă la fostul lider RCA pe fondul dosarelor de daună câștigate în instanță de păgubiți ai Euroins, care pe baza deciziilor de executare silită din instanțe angajează executori judecătorești care vin și pun poprire pe conturile și bunurile societății de asigurări.

  • „În urmă cu 3 zile au venit executorii judecătorești care au pus sechestru asiguratoriu pe aproximativ 100 de mașini ale Euroins. Aceste mașini se scot la vânzare și se plătesc astfel datoriile către creditorii asigurătorului care au câștigat în instanțe aceste drepturi.
  • Valoarea materială solicitată în cele peste 2.100 de dosare de executare silită este de câteva ori mai mare decât lichiditățile Euroins, în timp ce conturile societății sunt blocate”, au precizat joi pentru HotNews.ro surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

HotNews.ro a solicitat atât către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cât și către Euroins, să precizeze care este situația lichidităților societății, ce active au fost sechestrate deja și ce sume sunt cerute în cele peste 2.100 de dosare din instanțe și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.