Tribunalul București a hotărât vineri să amâne pentru data de 26 mai decizia privind deschiderea procedurii falimentului în cazul Euroins, fostul lider RCA cu peste 2,7 milioane de polițe RCA în vigoare, potrivit surselor HotNews.ro.

Euroins Asigurare -ReasigurareFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Potrivit informațiilor HotNews.ro, „judecatoarea a decis să respingă cererea Euroins de disjungere a dosarului, în sensul de a se judeca separat cererea ASF și cererile celorlalți creditori și a zis că se vor da termene scurte, având în vedere argumentele creditorilor, anume că se reduc rapid activele Euroins, fiind multe cereri de executare silită”.

Este vorba de dosarul în care ASF a cerut oficial în instanță falimentul Euroins, dosar care se judecă la Tribunalul București.

Toate polițele Euroins în vigoare vor înceta de drept în maxim 90 de zile de la decizia deschiderii procedurii de faliment

Decizia acestei instanțe este importantă pentru toți clienții și păgubiții Euroins, deoarece în funcție de aceasta vor ști cât timp mai sunt în vigoare asigurările lor ori cât timp mai au la dispoziție pentru a solicita plata daunelor de la Fondul de garantare a Asiguraților (FGA).

Astfel, după ce Tribunalul București va decide deschiderea procedurii de faliment în cazul Euroins, efectul imediat este că în termen de 90 de zile, de la acest moment, polițele de asigurare emise de acest asigurător vor înceta de drept.

După ce falimentul Euroins este decis definitiv în instanță curge un alt termen limită

Dacă hotărârea de deschidere a procedurii falimentului împotriva Euroins rămâne definitivă, începe să curgă un alt termen limită: de la acel moment, toți clienții și păgubiții Euroins vor mai avea la dispoziție maxim 90 de zile până la care pot depune cereri de plată pentru despăgubiri la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Cererile de plată pentru despăgubiri și restituire de prime de la Euroins pot fi depuse și acum la FGA, dar Fondul de Garantare a Asiguraților va putea iniția plata despăgubirilor pentru creditorii de asigurări ai societății Euroins SA, începând cu data de 17 Mai 2023.

Euroins și-ar putea cere insolvența din cauza executărilor silite / Surse: Circa 100 de mașini ale fostului lider RCA au fost deja sechestrate

Euroins se confruntă cu un val de executări silite pornite în peste 2.100 de dosare după data de 17 martie, când i-a fost retrasă autorizația de funcționare, care au dus la scăderea accelerată a lichidităților financiare, motiv pentru care asigurătorul, prin Fondul de Garantare a Asiguraților, administratorul interimar al societății, a convocat AGA pentru a-și cere insolvența în instanță.

Potrivit surselor HotNews.ro, situația este gravă la fostul lider RCA pe fondul dosarelor de daună câștigate în instanță de păgubiți ai Euroins, care pe baza deciziilor de executare silită din instanțe angajează executori judecătorești care vin și pun poprire pe conturile și bunurile societății de asigurări.

  • „În urmă cu 3 zile au venit executorii judecătorești care au pus sechestru asiguratoriu pe aproximativ 100 de mașini ale Euroins. Aceste mașini se scot la vânzare și se plătesc astfel datoriile către creditorii asigurătorului care au câștigat în instanțe aceste drepturi.
  • Valoarea materială solicitată în cele peste 2.100 de dosare de executare silită este de câteva ori mai mare decât lichiditățile Euroins, în timp ce conturile societății sunt blocate”, au precizat joi pentru HotNews.ro surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

HotNews.ro a solicitat în urmă cu o zi atât către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cât și către Euroins, să precizeze care este situația lichidităților societății, ce active au fost sechestrate deja și ce sume sunt cerute în cele peste 2.100 de dosare din instanțe și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.