​Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat marți că a primit peste 60.000 de cereri de plată până la data de 1 mai din partea păgubiților și foștilor clienți Euroins, pentru acordarea unor despăgubiri și respectiv restituirea de prime în urma rezilierii contractelor cu acest asigurător, însă dintre acestea au fost înregistrate oficial mai puțin de jumătate.

EuroinsFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Cum explică FGA de ce a înregistrat oficial mai puțin de jumătate din cererile de plată trimise de români

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat marți că, începând cu 17 Martie 2023 - data ridicării licenței de funcționare a Euroins și până la data de 1 mai 2023, a recepționat 61.131 de solicitări aferente cererilor de plată, fie pentru acordarea de despăgubiri fie pentru restituiri de primă.

Dintre acestea însă, au fost înregistrate oficial 27.453 de cereri de plată, din care 19.637 cereri de plată pentru acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor-Anexa 10 , iar 7.816 cereri de plată pentru acordarea restituirii de primă-Anexa 9.

În aceeași perioadă de referință, FGA spune că a recepționat 10.722 de cereri de deschidere dosare de daună, din care a înregistrat oficial doar 8.045 de cereri.

De ce sunt aceste diferențe semnificative între cererile primite și cele înregistrate oficial de FGA?

  • „Numărul final de cereri de plată înregistrate la FGA poate fi diferit de numărul solicitărilor primite, din cauza faptului că, unele cereri sunt transmise de mai multe ori (dubluri), pe mai multe canale de comunicare (email, portal, poștă etc) sau sunt solicitări care nu se încadrează în categoria cererilor de plată (petiții, diverse solicitări întrebări etc).”, susține FGA.

Un alt motiv este și faptul că FGA este în urmă cu înregistrarea oficială a acestor cereri de plată, în prezent fiind înregistrate cererile primite până la data de 31 martie-1 aprilie 2023.

Prin urmare, FGA face apel la potențialii creditori ai Euroins să transmită cererile de plată (Anexa 9/10) precum și cererile de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7), doar pe portalurile dedicate, prezente pe site-ul FGA, fapt care ar ușura activitatea de înregistrare și procesarea ulterioară a cererilor.

FGA înregistrează cererile în ordinea primirii lor și le alocă, pentru deschiderea dosarelor de daună sau analiză, în aceeași ordine.

Românii care solicită deschiderea dosarelor de daună la FGA trebuie să depună ulterior și o cerere de plată pentru primirea despăgubirilor cuvenite.

Potrivit legii, plățile pentru toate aceste cereri nu pot fi făcute de FGA mai devreme de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a Euroins, termen care începe în data de 17 mai 2023.

Peste 2,4 milioane de mașini circulă în prezent cu asigurare RCA la Euroins: Câți români și-au reziliat contractele

​Românii asigurați RCA la Euroins nu s-au îngrămădit să-și rezilieze polițele la mașini, care, potrivit legii, sunt în vigoare, în ciuda retragerii licenței de funcționare și a declarării insolvenței acestui asigurător. Motivele țin de prețul mai mare pe care l-ar plăti pentru o nouă asigurare RCA, dar și de faptul că ar mai avea de așteptat până să-și primească înapoi banii de la FGA dacă ar rezilia polița.

Câți români au ales totuși să-și rezilieze asigurările RCA în vigoare la Euroins?

  • „Potrivit datelor transmise de asigurător, până la 27 aprilie 2023, Euroins a primit 19.794 de solicitări de reziliere a contractelor de asigurare.”, potrivit datelor transmise la solicitarea HotNews.ro de FGA.

Potrivit legii, FGA le va putea restitui diferența de primă rămasă din contract, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de Euroins, ca urmare a încetării contractului, abia începând din data de 17 mai 2023. Cererile sunt soluționate în ordinea primirii și înregistrării.

Câte polițe RCA emise de Euroins mai sunt în prezent în vigoare?

„Potrivit datelor transmise de asigurător, la 28 aprilie 2023, mai erau în vigoare 2.409.669 de polițe RCA”, au comunicat vineri pentru HotNews.ro oficialii FGA.