​Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care prevede creșterea cu 30 de lei/an a prețului asigurării obligatorii a locuințelor de tip A, cele mai rezistente, în special din orașe. Astfel, prețul acestei asigurări va crește la 130 de lei pe an, față de 100 de lei pe an în prezent, în timp ce despăgubirea maximă pe care o poți primi rămâne aceeași - 100.000 de lei.

BucureștiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Plenul Camerei Deputaților, for decizional, a adoptat luna trecută, cu 169 de voturi pentru, 62 împotrivă și 12 abțineri, modificări la legea asigurării obligatorii a locuințelor (PAD) în caz de dezastre naturale: cutremur, alunecări de teren și inundații.

VEZI AICI LEGEA TRIMISĂ LA PROMULGARE

Una dintre principalele modificări vizează creșterea prețului asigurării obligatorii pentru locuințele de tip A, cele mai rezistente, de la 100 de lei/an în prezent, la 130 de lei/an. Pentru casele din chirpici prețul asigurării obligatorii rămâne același - 50 de lei pe an.

Valorile maxime de despăgubire pe care le poți primi în caz de daună au rămas aceleași: 100.000 de lei pentru asigurarea care va costa 130 de lei pe an și 50.000 de lei pentru asigurarea care costă 50 de lei pe an.

Proprietarii care modifică locuințele fără autorizație și afectează structura de rezistență nu vor fi despăgubiți

O altă modificare îi vizează pe cei care își modifică fără autorizație locuințele și care riscă să rămână fără despăgubire în caz de dezastru natural. Mai mult, PAID va putea să-i dea în judecată pentru a recupera de la cei vinovați despăgubirile plătite.

În acest sens, actualul art. 11 din Legea 260/2008 se modifică astfel:

  • „Art. 11. – (1) Asiguraţii care, după data intrării în vigoare a prezentei legi, procedează la modificarea locuinţelor fară autorizaţie de construire, emisă în condiţiile legii, sau cu nerespectarea autorizaţiei respective, afectând structura de rezistenţă a locuinţelor şi favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu sunt despăgubiţi pentru partea de pagubă care a fost produsă sau favorizată ca urmare a lucrărilor efectuate. 6
  • (2) PAID este îndreptăţit să recupereze de la cei vinovaţi valoarea despăgubirilor achitate pentru acele pagube care au fost favorizate de lucrări de construcţie neautorizate sau pentru care nu s-au obţinut autorizaţiile necesare sau nu s-au respectat normativele în construcţii, conform legii aplicabile.”

Legea va intra în vigoare la 6 luni de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Scumpirea îi va afecta pe românii cu credite și care locuiesc în orașe

În acest moment, sunt peste 1,98 milioane de locuințe care au asigurarea PAD împotriva celor trei riscuri de dezastre naturale, trei sferturi dintre acestea fiind în mediul urban. 96% din totalul locuințelor asigurate obligatoriu sunt de tip A.

  • O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.
  • În prezent, asigurarea unei astfel de locuințe costă 20 de euro/an, iar despăgubirea maximă pe care o poți primi în caz de dezastru este de 20.000 de euro.

Asigurătorii nu pot încheia o asigurare facultativă a locuinței, fără să fie emisă mai întâi o asigurare obligatorie, astfel că toți cei care au credite imobiliare la bănci vor trebui să plătească per total o asigurare mai mare pentru locuința deținută după adoptarea acestui proiect de lege.

Cine a propus schimbarea de ultim moment în Parlament și de ce

Amendamentul a fost propus recent de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea de asigurări care gestionează sistemul asigurărilor obligatorii de locuințe, la un proiect de lege din 2020 care a fost dezbătut marți în Comisia de politică economică din Camera Deputaților.

Reprezentanții PAID susțin că 130 de lei rămâne o primă modică.

Amendamentul însușit și de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost admis și proiectul de lege se află azi pe ordinea ședinței din plenul Camerei Deputaților, for decizional. Dacă va fi adoptat, proiectul de lege merge la promulgare la Președinție.

Cum a fost motivată creșterea prețului asigurării

Autorii amendamentului au motivat astfel creșterea prețului asigurării obligatorii a locuințelor:

  • creșterea costurilor cu reasigurarea pe fondul creșterii cererii globale de reasigurare în contextul actual al producerii dezastrelor naturale la nivel internațional:
  • presiunile inflaționiste asupra costurilor materialelor de construcție ce sunt avute în vedere la evaluarea despăgubirilor acordate în baza PAD
  • faptul că de la emiterea legii (anul 2008) și până la această dată primele nu au fost actualizate, iar societatea a absorbit o inflație de peste 55%

De ce s-a renunțat la riscul de furtună: „Nu este unul semnificativ”

De notat că proiectul de lege adoptat de Senat prevedea ca asigurarea obligatorie a locuințelor să acopere și riscul de furtună, pe lângă cele de cutremure, alunecări de teren și inundații.

Ieri, în Comisia de politică economică din Camera Deputaților, s-a renunțat la această prevedere, pe motiv că acest risc nu ar fi unul semnificativ.

Iată motivarea:

  • „Se propune eliminarea riscului de furtună având în vedere faptul că acest risc nu este unul semnificativ pentru întreaga suprafață a României și nu există studii cu privire la probabilitatea de producere a acestora.
  • De asemenea ar trebui avut în vedere faptul că nu poate fi impusă o asigurare pentru acest risc și suportarea unei prime suplimentare de către proprietari atâta timp cât nu toate construcțiile cu destinația de locuință sunt supuse unui asemenea risc.
  • Stabilirea gradului de severitate la nivel de legislație secundară ar fi fost necesară numai în situația riscului de furtună. Acest risc fiind eliminat din propunere, considerăm că funcționarea actuală a procesului de despăgubire PAID oferă un beneficiu sporit consumatorului.”, se menționează în raport.

Doar una din cinci locuințe este asigurată la cutremur: Câți români își asigură casele de bună voie și câți forțați de creditele la bănci

Cu o lege obligatorie doar cu numele, nerespectată nici de Stat, românii și-au asigurat doar 1 din 5 case la nivel național față de cutremur, inundații și alunecări de teren, iar datele oficiale obținute de HotNews.ro arată că lucrurile ar sta și mai prost dacă unii n-ar fi fost forțați să încheie această asigurare când au cumpărat locuința prin credit bancar.

Proprietarii de locuințe din România sunt obligați prin lege să-și asigure casele împotriva a trei riscuri de dezastre naturale - cutremur, inundații și alunecări de teren (n.a asigurarea PAD) și totuși la finele lunii trecute doar 1,85 milioane de locuințe erau asigurate, echivalentul a doar 20% din fondul locativ din România.

Nu doar populația și firmele sunt obligate de lege să-și asigure locuințele aflate în proprietate împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren, ci și primăriile care dețin locuințe sociale sau de serviciu, iar datele oficiale prezentate de HotNews.ro arată că nici statul nu face ce s-a obligat prin lege.

Nici nu e de mirare, ținând cont că amenzile ar trebui date de primari, însă în 13 ani niciun ales local nu a dat vreo amendă cetățenilor, pentru a nu-și supăra electoratul.

Doar 70% dintre asigurările PAD sunt emise voluntar. Restul sunt legate de creditele bancare

Potrivit legii, firmele de asigurări nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie PAD.

Mai mult, când decizi să-ți cumperi o locuință prin credit ipotecar, banca îți impune să asiguri proprietatea până la valoarea de piață a acesteia, așa că vei plăti asigurarea obligatorie PAD (care acoperă avarii de până la maxim 20.000 de euro produse de cele trei riscuri de dezastre naturale), iar în completare vei încheia și o poliță facultativă de asigurare a locuinței (care va acoperi și alte riscuri, precum incendii ori inundații de la vecini).

Pentru detalii citește: