Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a publicat joi lista potențialilor creditori ai Euroins, fiind vorba de peste 61.000 de dosare neachitate de asigurător, printre care se regăsesc Ministere, Senat, Secretariatul General al Guvernului, companii de stat precum Nuclearelectrica, dar și foștii lideri RCA intrați în faliment Astra și City Insurance.

EuroinsFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

FGA a publicat lista potentialilor creditori de asigurări ale căror creanțe au rezultat din evidențele transmise de Euroins.

Fondul spune că a recepționat 61.004 dosare neachitate de către asigurător, precum și un număr de 3.950.240 polițe de asigurare, atât polițe RCA - 2.782.279, cât și non RCA - 1.167.961.

Toți acești potențiali creditori trebuie acum să facă cereri de plată la FGA, care potrivit legii poate plăti maxim 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență.

Pe lista celor care au bani de recuperat se află Ministere precum: Ministerul Afacerilor Interne, Energie, Transporturi, Sănătate, Finanțe, MIPE.

Alte dosare neachitate vizează companii de stat precum Nuclearelectrica, STB, dar și foștii lideri RCA intrați în faliment City Insurance și Astra Asigurări.

În cazul asigurătorilor aflați în faliment, cererile de plată vor fi depuse, teoretic, de către lichidatorii judiciari ai acestora sau alți reprezentanți, dacă aceștia există.

Aprobarea sau, după caz, respingerea sumelor pretinse de petenţi este de competenţa Comisiei Speciale a FGA.

Potrivit art.14 din Legea 213/2015 actualizată, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvenţă poate formula o cerere de plată motivată, adresată Fondului în condiţiile prevăzute la art. 121 şi alin. (4), dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancţiunea decăderii din drept.

Procedura de faliment nu a fost deschisă în Instanță, așadar, termenul limită de depunere a cererilor de plată nu curge.

Formularele cererilor de plată sunt disponibile online:

Stadiul soluționării cererilor de plată poate fi urmărit online pe situl FGA.

Primele plăți în falimentul Euroins: Peste 650.000 de lei în conturile unor clienți care și-au reziliat contractele

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat în data de 17 mai că a aprobat o primă tranșă de peste 1.000 de cereri de plată care vizează restituirea de prime pentru unii asigurați care și-au reziliat contractele de asigurări cu fostul lider RCA.

Primele plăți însumează 658.562 lei.

Achitarea creanțelor de asigurări va continua pe măsură ce FGA va analiza și aviza la plată cererile creditorilor de asigurări ai Euroins SA, înregistrate la Fond, în paralel cu activitatea de avizare/plată a cererilor de plată înregistrate pentru alți asigurători în faliment.

FGA analizează Cererile de plată, pe următoarele categorii:

  • cereri de plată formulate în temeiul dosarelor de daună aferente daunelor materiale, deschise de FGA sau Euroins SA;
  • cereri de restituire prime;
  • cereri de plată formulate pentru vătămări corporale sau decese;
  • cereri de plată formulate în temeiul unor sentințe judecătorești definitive.

Peste 71.000 de cereri de plată, din care doar 38.000 înregistrate oficial

Până la data de 16 Mai 2023, FGA a recepționat un număr de 71.774 cereri de plată, pentru Euroins SA. Dintre acestea, Fondul a înregistrat: 38.492.

Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.

Conform art.13 alin 4 din Legea 213/2015: "Aprobarea sau, după caz, respingerea sumelor pretinse de petenţi este de competenţa Comisiei Speciale a FGA".

Orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvenţă poate formula o cerere de plată motivată, adresată Fondului, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancţiunea decăderii din drept.