Sari direct la conținut

Modificări RCA: Păgubiții unui asigurător în faliment vor putea cere daune de peste 500.000 de lei / Topul plăților FGA din acest an – DOCUMENT

HotNews.ro
Accident în București, Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Accident în București, Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Păgubiții RCA ai City Insurance și Euroins au încasat doar în acest an peste 630 milioane de lei de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), organismul care plătește despăgubirile în cazul unui asigurător intrat în faliment, în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare. Acest plafon va fi eliminat în curând de Guvern, conform unei Directive UE, dar schimbarea legislativă nu se va aplica decât în cazul viitoarelor falimente.

Ministerul de Finanțe a scos recent în dezbatere publică un proiect de lege care va schimba semnificativ Legea 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților.

Principala modificare este eliminarea plafonului actual de 500.000 de lei, în cazul persoanelor prejudiciate RCA, plățile urmând a fi efectuate de către Fond în limita unui plafon de garantare care este dat de nivelul limitei maxime de răspundere a asigurătorului care a încheiat contractul RCA, adică cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislaţia aplicabilă locului de producere a accidentului şi cea prevăzută în contractul RCA.

Modificările trebuie să intre în vigoare până la 23 decembrie 2023

Amintim că în prezent, conform legislației RCA, asigurătorul șoferului care a produs accidentul, este obligat să achite despăgubiri în limita a peste 6,07 milioane de euro pentru vătămări corporale și deces, în timp ce pentru daune materiale limita este de 1,22 milioane de euro.

Dacă un asigurător RCA intră în faliment, plata daunelor este preluată de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), dar în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare.

FGA, ca schemă de garantare în asigurări, a fost înființat în anul 2015, fără a fi însă o obligație a directivelor UE.

  • „România este singurul stat membru din Spațiul Economic European în care fondul de garantare în domeniul asigurărilor oferă protecție pentru toate tipurile de asigurări (generale sau de viață, facultative sau obligatorii) și pentru orice creditor de asigurare, indiferent că este persoană fizică și juridică.
  • Dintre statele membre, fonduri aproximativ similare mai există în Letonia, Malta și Spania, însă nici acestea nu oferă protecție integrală, anumite tipuri de asigurări ori creditorii de asigurări persoane juridice fiind excluse din acoperire.
  • În toate celelalte 15 state membre în care mai există anumite scheme de garantare în domeniul asigurărilor, acestea acoperă exclusiv, de regulă, asigurările de viață ori anumite tipuri de asigurări de viață, asigurări de sănătate, asigurări de accidente de muncă, asigurări de răspundere civilă auto sau alte forme de asigurări generale obligatorii.”, se arată în expunerea de motive la proiectul de lege.

O nouă Directivă UE (2021/2118) introduce, în premieră la nivel european și numai în ceea ce privește despăgubirile cuvenite în temeiul contractelor RCA, obligația fiecărui stat membru de a institui organisme care să protejeze persoanele prejudiciate din respectivul stat, prin plată directă, în cazul lichidării sau insolvenței asigurătorului care a preluat răspunderea persoanei responsabile de accident, indiferent în care stat membru a fost autorizat asigurătorul.

Această directivă UE ar trebui transpusă în legislația națională până la 23 decembrie 2023, după cum a avertizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în cadrul unei alte inițiative legislative din Parlament care viza majorarea de 10 ori a plafonului de 500.000 de lei plătit de FGA în falimentele RCA.

Va crește contribuția la FGA dacă se elimină plafonul de 500.000 de lei? Ce răspunde Fondul

În condițiile în care FGA gestionează mai multe falimente, dintre care două majore și recente – City insurance și Euroins, plata unor daune peste limita de 500.000 de lei ar însemna un efort uriaș de plată, motiv pentru care HotNews.ro a solicitat Fondului să precizeze dacă are resursele necesare și cum va fi afectată de noile schimbări legislative.

FGA pare liniștit în această privință, subliniind că schimbările legislative vor viza viitoarele falimente în asigurări.

Iată precizările FGA:

  • „Prin proiectul de act normativ prin care se transpune directiva europeană, legiuitorul elimină plafonul actual de 500.000 de lei în cazul creditorilor de asigurare ale căror prejudicii rezultă în baza contractelor de asigurare de tip RCA.
  • Potrivit actului normativ european, care va fi transpus în legislația românească, fiecare stat membru trebuie să solicite ca suma minimă asigurată pentru care este obligatorie asigurarea RCA să fie, în cazul vătămărilor corporale, de minimum 6.450.000 euro per accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.
  • În cazul daunelor materiale, limita minimă a despăgubirilor va fi de 1.300.000 euro per accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.
  • Precizăm că plafonul de garantare de 500.000 pe creanță de asigurare se elimină doar pentru polițele de asigurare RCA și se va aplica doar pentru procedurile de faliment deschise dupa intrarea in vigoare a modificarii Legii nr. 213/2015.
  • Procedurile administrative gestionate de Fondul de garantare a asiguraţilor privind soluționarea cererilor de plată a sumelor cuvenite creditorilor de asigurări ai asigurătorilor pentru care procedura de faliment a fost deschisă anterior, rămân supuse legii aplicabile la data începerii acestora, indiferent de momentul depunerii cererilor de plata (ex: City Insurance SA, Euroins SA).
  • În acest context legislativ în care la data prezenei este aplicabil plafonul de garantare de 500.000 lei pe creanță de asigurare, nu este avută în vedere creșterea contribuțiilor achitate de asigurători la FGA.”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii FGA.

Ce resurse are FGA. Peste 630 milioane lei – plăți în contul City și Euroins în acest an

Potrivit informațiilor tranbsmise HotNews.ro, soldul disponibilităților FGA la data de 3 noiembrie 2023 era în sumă de cca. 156, 2 milioane de lei. Fondul subliniază că soldul contabil este unul dinamic, modificându-se lunar, raportat la situația lunară a încasărilor și a plăților efectuate în favoarea creditorilor de asigurări.

Total plăților efectuate în acest an de FGA până la data de 31.10.2023 se ridică la aproximativ 663,3 milioane de lei, pentru următoarele societăți:

  • Astra: 9 milioane de lei
  • Carpatica: 20,6 milioane de lei
  • Certasig: 957.000 de lei
  • City Insurance: 526 milioane de lei
  • Euroins: 106,7 milioane de lei

Cu ce sume se alimentează lunar FGA din contributia plătită de asiguratori?

La această întrebare, oficialii Fondului au precizat pentru HotNews.ro că suma totală încasată de la sigurători (pentru perioada ianuarie – septembrie 2023), aferentă contribuțiilor datorate la FGA, este de circa 623 milioane de lei.

Media lunară a contribuțiilor plătite de asigurători pentru perioada menționată mai sus este de 69,2 mil lei.

Prin modificările legislative recente, a fost introdus un nou tip de contribuție, respectiv cea specială, cu regim juridic al unui împrumut acordat de asigurători Fondului, fără dobândă.

Totodată pentru anul 2023, cotele procentuale aferente contribuţiilor permanente și speciale datorate de asigurători la FGA au fost majorate la 7% pentru asigurări generale, din care 2% contribuție permanentă și 5% contribuție specială.

Cota majorată se menține și la nivelul anului 2024.

Astfel, pentru anul 2024, cotele procentuale sunt, după cum urmează:

  • a) contribuţia permanentă:
    (i) 4% pentru asigurări generale;
    (ii) 0,4% pentru asigurări de viaţă;
  • b) contribuţia specială pentru asigurări generale 3%.

Majorarea cotelor de contribuție a avut în vedere asigurarea disponibilului necesar efectuării plății despăgubirilor.

  • „Totodată, menționăm faptul că, în urma modificărilor legislative, (Art 3, alin.2 din Legea 2013/2015 actualizată), în prezent contribuie la FGA inclusiv asigurătorii europeni, pentru activitatea de asigurare desfăşurată pe teritoriul României prin intermediul sucursalelor stabilite în România, doar pentru acea parte a activității sucursalelor pentru care scheme de garantare din statele membre de origine ale acestora nu protejează creditorii de asigurări în caz de insolvență (FOE).
  • Astfel, ca urmare a creșterii cotelor de contribuție, dar și a lărgirii bazei de contribuabili la FGA, Fondul a reușit să crească nu doar activitatea de analiză a cererilor de plată, dar și valoarea lunară achitată pentru creditorii de asigurări ai societăților de asigurare în faliment.”, spune FGA.

Ce sume a colectat FGA din contribuția specială de la asiguratori introdusă în acest an?

Până la data de 31.10.2023, suma colectată din contribuția specială este de cca. 212,3 mil lei (sumă inclusă în total încasări prezentat mai sus), au precizat pentru HotNews.ro oficialii FGA.

Fondul prevede că va restitui asigurătorilor contribuţiile speciale datorate şi virate în contul său, atunci când, urmare a analizelor efectuate, resursele financiare ale Fondului vor fi suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, precum și a celor rezultate din cheltuielile de administrare și funcționare.

În acest sens, Fondul are în dezbatere publică o Instrucțiune privind modalitatea de restituire a contribuțiilor speciale datorate de asigurători FGA, în care sunt prevăzute condițiile în care se vor face aceste restituiri.

ARHIVĂ COMENTARII
Mazeta • 2015-10-14 23:00:01
Io înțeleg așa poziția HN: suntem de acord cu privatizarea tuturor resurselor de gaze și petrol ale României, dar nu către ruși. Corect?
30 9
Ielphoo • 2015-10-15 01:11:45
Nu numai corect, dar si just! Rusii nu stiu decat de trozneala, mai ales cu cei mai slabi militar decat de ei.
4 20
Mazeta • 2015-10-15 11:06:18
Păi atunci să fie trecute în caietele de licitaţii popoarele către care se pot face vânzările şi concesionările. Ori suntem golani, ori nu mai suntem!
6 0
vali47 • 2015-10-15 13:38:40
De când sunt în Rusia capitaliști potenți financiar?Trădarea trebuie căutată la Tăriceanu,care înstrăinat teritoriul dinainte de a-l obține.
0 3
2015-10-15 01:51:34
0 9
Direwolf • 2015-10-15 04:01:45
Exporta banii in Mujicia. Mehel a distrus o duzina de combinate, etc. De ce ar vrea cineva sa dea afaceri si resurse rusilor...ca ei au mai mult decat destul oricum?
2 14
yellowdog • 2015-10-15 08:44:43
nu iti ajunge cat ai carat din tara asta?
1 9
gigel de luxembourg • 2015-10-14 23:28:49
ce s-a intamplat in 89 ? nimeni nu are voie sa fie independent, ce draq
1 11
millennium • 2015-10-14 23:51:51
Hahahahaha ,pai cand pune americanul ochiul pe gaze sau petrol sigur tara aia nu mai e independenta.
20 8
Direwolf • 2015-10-15 04:03:13
Canada e cat se poate de independenta si destui isi intretin familiile datorita investitiilor americane.
4 12
Bozo • 2015-10-15 01:31:11
Indiferent cine exploateaza gaze pe teritoriul Romaniei, regulile pietei europene ne obliga sa fie comercializate pe piata libera UE. Asa ca nu rusii sunt problema ci redeventele mici pe care statul roman le-a cerut. Oricine va exploata gazul va fi obligat sa vanda pe piata. Ca sa va lamuriti, vedeti ce se intampla pe piata de electricitate unde ne-am cuplat cu ungurii, cehii, slovacii si polonezii. energia electrica romaneasca care e mai ieftina e cumparata de celilalti care dau mai putin decat pe alte piete dar mai mult decat ofera piata romaneasca. Am mai spus-o pe aici, eu as fi conservat rezervele de gaz din platforma marina pentru zile negre sau as fi cerut redevente mult mai mari decat cele actuale. Independenta energetica la sursa e o prostie in conditiile actuale cand preturile sunt extrem de mici. Acum ar trebui sa cumparam de la altii si sa investim in eficienta energetica si educarea aferenta a cetatenilor si companiilor. In felul asta limitam consumul si nevoia de energie iar cand veneau vremuri mai grele puteam incepe exploatarea resurselor interne. Numai comunistii vroiau independenta totala si cu orice pret, in economia de piata trebuie sa stii sa faci un business avantajos jucand si nu izolandu-te.
1 22
Nevermind • 2015-10-15 09:26:02
Se aplica si la gazele de sist. Este bine sa stim ce avem, dar in niciun caz sa ne apucam sa vindem ieftin si sa le consumam. Dupa cum ai zis, conservarea pentru zile negre este calea logica.
1 6
Gaz(p)RomGaz • 2015-10-15 11:45:06
De acord, mai ales ca legislatia ce va fi aplicata e cea romaneasca si UE, Lukoil nu poate sa faca ce vrea sau sa vanda gazele discretionar in afara UE. Daca va cere prea scump, nu vinde, daca va refuza sa vanda spre UE, iarasi ramane blocata (iar noi oricum pastram acele rezerve, ba chiar e mai bine ca sunt deja identificate). Lukoil are doar 2 perimetre, cele mai mici de altfel si asocierea cu americanii si romanii nu-i permit sa ascunda date sau sa ia decizii de care nu afla imediat USA sau Romania. Mie imi pare bine ca Lukoil isi risca banii si cheltuie sute de milioane de euro pentru explorare si investitii in exploatare, e bine ca nu e din bugetul Romaniei decat in mica masura. Inca ceva, foarte important, statul roman poate oricand sa nationalizeze cu plata o proprietate non-UE, mai ales ca Rusia se poate dovedi la un moment un stat aflat in conflict deschis cu UE si Bruxelles-ul nu va avea nimic de comentat. Trebuie inteles ca atat timp cat exista interese financiare rusesti importante in Romania, exista si interesul Rusiei de a nu strica prea rau relatiile cu noi, pentru ca pierderile rusesti ar fi mult superioare celor romanesti. Iar la o adica, s-ar putea ca miliardele de euro din gazele la care ravneste Lukoil sa fie mai interesante pentru Kremlin decat sustinerea financiara a unor agenti de influenta prin Basarabia sau posesia foarte costisitoare a Transnistriei. Toate aceste elemente sunt incluse in jocul geopolitic dintre Romania, Rusia si USA, in aceasta zona a M.Negre la frontiera UE si NATO.
0 3
cc • 2015-10-15 16:19:29
"Daca va cere prea scump, nu vinde, " Buuun, si daca nu vor sa vanda? Daca cer un pret asa de mare incat sa-ti convina sa cumperi gaz din Rusia? Vrei sa vezi cum stai cu gazul neexploatat (adica fara redevente) si cumperi tot de la ei? "Inca ceva, foarte important, statul roman poate oricand sa nationalizeze cu plata o proprietate non-UE" .Asta e o gluma foarte buna. Tin minte ca Hollande parca si-a pus in cap sa nationalizeze o firma si i-a trecut cand a vazut ca trebuia sa plateasca cateva ori PIB-ul Frantei. Si chiar credeti ca Lukoil are interes ca gazele din Ro sa fie exploatate?
1 0
2015-10-15 08:17:36
6 3
Radu Marin • 2015-10-15 08:48:33
Romania nu va castiga nimic. Cateva lepre de politicieni isi vor lua tainul si cam atat. Interesele tarii sant tradate zi de zi si ceas de ceas de 25 de ani. Nici nu se putea altfel intr-o tara fara popor.
0 8
un roman • 2015-10-15 11:20:00
Aici se poate vedea o lista a redeventelor pentru petrol in lume. Daca o analizam, observam ca Romania obtine mai putin decat tarile africane.. No other comment necessary. http://www.loc.gov/law/help/crude-oil-royalty-rates/index.php
0 3
Nevermind • 2015-10-15 09:23:13
2010... hmmm... Sa inteleg ca independnta energetica fata de rusi prin rusi, a fost castigata cu aportul pdlistului boc, in timp ce base conducea csat si se lua de rusi? Sustinatorii proxy stupid ai lukoil au legatura :D
6 1
Direwolf • 2015-10-15 15:18:50
securistoizi pusi pe capatuiala.
0 1
Nevermind • 2015-10-16 01:40:46
intrebare era cine i-a pus si-i controla pe cei din 2010 :D
0 0
Franz • 2015-10-15 10:10:12
Al doilea plan Valev: Ruşii ne voiau o ţară agrară, austriecii ne vor acum o sursă de energie. Fără ca nimeni să se sesizeze şi fără să existe o strategie, Transgaz a dat drumul la un proiect prin care urmează ca gazul din Marea Neagră, pe care îl vor extrage OMV şi Exxon, să plece direct în Austria. Este vorba de o conductă care se va construi de la ţărmul Mării Negre până în apropiere de Giurgiu, de unde va merge mai departe prin sudul României şi Ungaria către Austria. http://www.zf.ro/eveniment/al-doilea-plan-valev-rusii-ne-voiau-o-tara-agrara-austriecii-ne-vor-acum-o-sursa-de-energie-14841683
2 1
Trojan.H • 2015-10-15 14:06:46
;)
0 1
g01an • 2015-10-15 10:25:07
cata vreme fac afaceri legal si corect (si aici este treaba institutiilor statului sa se asigure ca este asa), nu conteaza cine face explorarea. Lukoil angajeaza romani. Cata vreme vor fi obligati sa functioneze corect, sa nu faca concurenta neloiala celorlalti producatori, sa-si faca treaba. Nu mai se comporta corect? Beliti, conform legii si retrasa licenta de explorare si data altora care vor actiona in spiritul legii... este simplu, economia de piata este chiar atat de simpla si functioneaza cata vreme exista un cadru legal just si bine pus la punct.
1 2
Direwolf • 2015-10-15 15:21:57
Take a wild guess ce vor face in Marea Neagra.
0 1
g01an • 2015-10-16 01:54:40
pai sa-si faca institutiile treaba...
0 1
Serban • 2015-10-15 15:12:21
La stirile de acest tip avem deja un comentariu in Apuseni" Muntii nostril aur poarta Noi cersim din poarta-n poarta"
0 0
ionisus • 2015-10-15 22:32:56
modalitate de a realiza independenta energetica e nationalizarea tuturor resurselor si a tuturor mijloacelor ce produc energie.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro