​Noile tarife de referință RCA, un reper pentru consumatori în privința prețurilor finale la asigurările auto în următoarele 6 luni, au fost publicate de ASF, iar vestea bună este că nu mai sunt creșterile majore din anii anteriori. Față de tarifele din primăvară, cea mai mare creștere este acum la tineri cu vârste sub 30 de ani care conduc mașini cu putere mică, în timp ce scăderi ușoare se constată la șoferii cu vârste între 31-50 de ani care conduc mașini puternice sau electrice.

Trafic aglomerat in BucurestiFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Ce este tariful de referință la RCA și de ce este important

Tariful de referință la RCA nu este prețul de vânzare practicat de firmele de asigurători, ci este doar orientativ, fiind calculat pentru clasa B0 și pentru o perioadă de 12 luni.

Tariful a fost calculat de către firma de audit KPMG, în urma unui contract de achiziție demarat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), având la bază date istorice din ultimii 5 ani anteriori datei de referință, respectiv perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2022.

Aceasta înseamnă că nu a fost luat în calcul falimentul Euroins și nici plafonarea prețurilor RCA, care este în vigoare până la finele acestui an. Detalii aici.

Prețul final plătit pe o poliță RCA depinde de istoricul de daune al șoferului, de rata daunei, de aplicarea sistemului bonus-malus, de localitatea în care e înregistrată mașina și mulți alți factori care nu sunt luați în calcul la stabilirea tarifelor de referință RCA.

Tariful de referință RCA este important pentru asigurații cu risc ridicat.

Potrivit legii, dacă primești de la asigurători cel puțin 3 oferte RCA cu prețuri mai mari cu 36% decât tariful de referință la RCA, înseamnă că ești considerat asigurat cu risc ridicat și te poți adresa Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), pentru a primi un preț mai mic la asigurarea auto.

Tariful de referință este însă un reper și pentru restul șoferilor, deoarece, în ultimii ani, o creștere puternică a acestui indicator a însemnat automat și creșterea prețurilor finale la RCA pentru milioane de șoferi.

Ce șoferi ar putea plăti mai mult pe RCA în următoarele 6 luni

Spre deosebire de ultimele tarife de referință RCA, din februarie 2023, când s-au înregistrat creșteri și de peste 40% pentru unii șoferi, noile tarife au creșteri ușoare.

Cele mai mari tarife de referință RCA le au în continuare proprietarii de mașini cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc pentru care ASF a anunțat acum un tarif de referință RCA de 4.747 de lei, în creștere ușoară cu 0,8% față de tariful de 4.709 lei publicat în luna februarie din acest an.

Cea mai mare creștere de tarif se înregistrează însă la șoferii cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini mai puțin puternice (<= 1200 cmc), care au acum un tarif de referință de 1.939 de lei, în creștere cu 6,4% față de luna februarie când tariful de referință era la 1.822 de lei.

Ce șoferi ar putea plăti un RCA mai ieftin. Scăderi sunt și la transportatori

Majoritatea tarifelor RCA prezintă creșteri modeste, sub procentul mai sus menționat, însă spre deosebire de tarifele anunțate în luna februarie acum sunt și scăderi, pe care le vom prezenta în cele de mai jos:

  • șoferii cu vârste între 31-40 de ani care conduc mașini de peste 2500 cmc au un tarif de referință de 2.793 lei acum, față de 2.832 de lei în februarie. Aceeași categorie de șoferi care conduc mașini electrice au un tarif de referință de 1.588 de lei în decembrie față de 1.643 de lei în februarie.
  • șoferii cu vârste între 41-50 de ani care conduc mașini de peste 2500 cmc au un tarif RCA de referință de 2895 lei acum, față de 2.912 de lei în februarie. Aceeași categorie de șoferi care conduc mașini electrice au un tarif RCA de referință de 1.476 de lei în decembrie față de 1.509 de lei în februarie.
  • șoferii cu vârste de peste 60 de de ani care conduc mașini de peste 2500 cmc au un tarif RCA de referință de 2721 lei acum, față de 2.767 de lei în februarie.
  • o scădere se constată și la persoanele juridice care au mașini electrice, unde tariful de referință este acum de 2.586 de lei comparativ cu 2.736 de lei în februarie, scădere de 150 de lei.
  • și persoanele juridice care dețin autovehicule de transport de peste 16 tone au un tarif de referință mai mic cu 185 de lei (-2,1%) în decembrie, cu un tarif de referință de 8.609 lei, comparativ cu 8.794 de lei în februarie.

Prețurile RCA au fost înghețate până la sfârșitul acestui an după falimentul Euroins

Guvernul a decis în data de 5 octombrie să prelungească până la finalul anului plafonarea prețurilor RCA, care ar fi expirat pe 10 octombrie. „Dacă nu continuăm plafonarea, vor crește tarife în cea mai nepotrivită perioadă, aceea a sărbătorilor de iarnă.”, a declarat atunci premierul Marcel Ciolacu.

Aceasta după ce, în contextul falimentului Euroins, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a decis plafonarea prețurilor RCA, la nivelul prețurilor de bază (B0) practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, la care se aplică reducerea sau creșterea de preț aferentă clasei de bonus-malus în care se află fiecare asigurat.

Prețurile au fost înghețate începând din 11 aprilie 2023, timp de 6 luni, perioadă care ar fi expirat în data de 10 octombrie 2023.