Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA, certificatul de daunalitate și monitorizarea electronică prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic a valabilității RCA sunt măsuri cuprinse în proiectul de lege adoptat în luna decembrie de Guvern și înregistrat acum la Senat, a anunțat joi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Trafic aglomerat in BucurestiFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiare (ASF) a anunțat joi că noua formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraților cu risc ridicat, persoane fizice și juridice, care dețin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone, este operațională, fiind deja emise de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) mai multe oferte în acest sens.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat anterior că soluția de reducere a prețului RCA la camioane a început să funcționeze și că în câteva zile au fost emise peste 700 de oferte la un tarif ce nu depășește 9.000 de lei.

În plus, ASF a enumerat alte măsuri concrete pentru protejarea tuturor asiguraților RCA, care fac parte din proiectul de lege de modificare a legislației RCA care a fost înregistrat deja la Senat.

  • „Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA, certificatul de daunalitate și monitorizarea electronică prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic a valabilității RCA sunt măsuri cuprinse în Proiectul de lege care asigură transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118/CE, care este deja înregistrat la Senatul României și urmează să parcurgă etapele necesare în cadrul procesului legislativ.
  • De asemenea, efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, posibilitatea diminuării valorii primei prin introducerea franșizei plătibilă doar în caz de daună și alte elemente care privesc reducerea efortului financiar al potențialilor asigurați urmează să fie introduse ca amendamente în cadrul proiectului legislativ menționat anterior. ”, a precizat ASF.

VEZI PROIECTUL DE LEGE PRIVIND RCA DE LA SENAT

Autoritatea a mai anunțat că a demarat deja procesul de revizuire a Normei nr. 20/2017, necesar ca urmare a modificărilor ce vor fi aduse prin proiectul de lege privind transpunerea Directivei 2021/2118/CE.

Termenul estimativ de elaborare este de 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial al României a proiectului de Lege, iar termenul de implementare a dispozițiilor este de 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.

ASF promite că va continua să identifice și să implementeze măsuri, pe termen mediu și lung, necesare stabilizării pieței RCA și protejării drepturilor și intereselor consumatorilor (persoane fizice și persoane juridice).