​Creșterea Pilonului II de pensii a fost subminată de politici care au exclus salariați din anumite sectoare (IT, construcții și agricultură) de la obligația acestei contribuții, susțin experții OCDE, care recomandă Guvernului să elimine aceste excepții și să majoreze cota de contribuție la fondurile de pensii private, așa cum era planificat, pe măsură ce reformele recente reduc dezechilibrele din sistemul public de pensii.

Mathias Cormann si Marcel Ciolacu, lansare studiu OCDEFoto: Inquam Photos / George Călin

Recomandările OCDE privind eliminarea excepțiilor din Pilonul II de pensii

Experții OCDE au atenționat în studiul privind economia României, dat publicității cu o zi în urmă, că îmbătrânirea populației României va continua și în următorul deceniu, majorând numărul pensionarilor în timp ce populația activă, care contribuie, se va reduce, astfel că menținerea viabilității sistemului de pensii presupune ca românii să contribuie mai mult pentru propria pensie.

  • „Cota de contribuție la pensiile private va crește cu un procent, până la 4,75% în 2024. Excepțiile de la sistemul pensiilor private obligatorii ar trebui eliminate.
  • Creșterea Pilonului II de pensii a fost subminată de politici care au exclus salariați din anumite sectoare (IT, construcții și agricultură) de la obligația acestei contribuții.
  • Astfel de excepții sunt contrare scopului de a avea un sistem de pensii private solid și stabil. (...) De asemenea, aceste excepții reduc pensiile viitoare ale acestor lucrători și le cresc riscul de sărăcie la vârsta pensionării.
  • O altă consecință este încetinirea creșterii sistemului de pensii private, care completează pensia de stat și diversifică sursele de venit la vârsta retragerii din activitate”, se arată în studiul OCDE.

APAPR: Statul ar trebui să elimine excepțiile pentru un milion de angajați în 2025

Într-o reacție transmisă miercuri față de studiul OCDE, Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al APAPR, Asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private, amintește câți angajați nu sunt obligați să cotizeze la Pilonul II, susținând că potrivit obligațiilor din PNRR ar trebui ca aceste excepții să se termine în 2025.

  • „În prezent aproape un milion de salariați sunt exceptați de la obligația de a contribui la Pilonul II până în 2028: cei din construcții (începând din 2019), cei din agricultură și industria alimentară (începând din 2022) și cei din IT (începând din 2023-2024).
  • Despre ce efecte are această excepție s-au pronunțat nu doar specialiștii OECD, ci și experți locali.
  • De altfel, în primul trimestru din 2025, Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR) al României prevede un jalon pentru "eliminarea excepțiilor fiscale din sectorul construcțiilor" – între timp, acestora li s-au adăugat și sectorul agricol și IT-iștii – astfel că, împreună cu recomandarea venită de la OECD, Guvernul viitor va avea toate motivele să reviziteze dpdv legislativ aceste excepții și să consolideze Pilonul II”, susține acesta.

Oficialul APAPR subliniază și recomandarea făcută de OCDE în raport privind faptul că autoritățile „ar trebui să majoreze cota de contribuție la fondurile de pensii private, așa cum era planificat, pe măsură ce reformele recente reduc dezechilibrele din sistemul public de pensii”.

  • „Cu alte cuvinte, după reforma aplicată în 2023 sistemului de pensii de stat, care va stabiliza, pe termen mediu, situația financiară a Pilonului I public, autoritățile ar trebui să se concentreze pe creșterea cotei de contribuție virate către Pilonul II „așa cum era planificat”, adică la 6% din veniturile brute ale participanților, conform prevederilor inițiale din Legea 411/2004 care guvernează Pilonul II”, a precizat purtătorul de cuvânt al APAPR.

APAPR: 22 dintre cele 38 de state OCDE au sisteme de pensii private obligatorii sau semi-obligatorii, contrar părerilor că ar fi ceva exotic

Oficialul APAPR mai subliniază că în toate cele 38 de state membre ale OCDE funcționează sisteme de pensii private bazate pe acumulare și capitalizare, așa cum este și cel introdus de România în 2007, la recomandarea Băncii Mondiale și Uniunii Europene.

  • „În cele 38 de state membre OECD, fondurile de pensii private însumau la finele anului 2022 un total de 51 de trilioane de dolari americani (51 de mii de miliarde de dolari), adică de peste două mii de ori mai mult decât în România.
  • Contrar părerilor că pensiile private ar fi ceva exotic sau neobișnuit, care ar exista doar în Romania sau state marginale pe scena globală, o simplă analiză legislativă și a rapoartelor de specialitate emise de OECD arata că nu mai puțin de 22 dintre cele 38 de state membre OECD au sisteme de pensii private obligatorii sau semi-obligatorii (“cu înrolare automată”).
  • Sisteme de pensii private obligatorii există în Australia, Chile, Costa Rica, Columbia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Israel, Letonia, Mexic, Olanda, Norvegia, Suedia, Elveția. Sisteme de pensii private cu caracter semi-obligatoriu există în Estonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Polonia, Turcia, Marea Britanie, Noua Zeelandă.
  • În unele cazuri, angajatorii sunt obligați să-și înroleze automat salariații în fonduri de pensii private, cu posibilitatea acestora de a renunța în anumite condiții.
  • În alte cazuri, obligativitatea vizează doar anumite categorii de salariați (ex: sectorul public, profesiile cu condiții grele de muncă, profesiile liberale, etc.).
  • Cum spuneam, în toate celelalte 16 state OCDE funcționează sisteme de pensii private pe baze voluntare”, mai arată acesta.

Pentru detalii citește și: