​Omul a murit și asiguratorul RCA Omniasig a dat banii moștenitorilor victimei.

Accident - camion cu remorcaFoto: Vitpho / Dreamstime.com

În 2022, ”un autocamion cu remorcă a lovit șoferul unui autoturism oprit pe banda de urgențe pentru a schimba o anvelopă, provocând decesul acestuia", a spus compania de asigurări Omniasig.

”Au fost solicitate daune morale de către moștenitorii victimei, iar dosarul a fost plătit cu peste 5 milioane de lei și închis complet în anul 2023”, potrivit asigurătorului.

Aceasta este cea de-a doua cea mai mare asigurare RCA plătită anul trecut în România. Prima a ajuns la 18 milioane de lei și a venit în urma unui tragic accident cu un TIR românesc în Franța.

Un alt caz, din București, a fost despăgubit cu peste 800.000 de euro

Cea de a treia cea mai mare sumă plătită în 2023 de același asigurător este de peste 4,28 milioane de lei pentru un șofer de 43 de ani din București, care a rămas fără ambele picioare.

„Șoferul autoturismului vinovat nu a acordat prioritate autoturismului care circula pe drumul cu prioritate, provocând astfel vătămarea corporală gravă a șoferului acestuia."

În acest caz, a fost vorba de un eveniment rutier produs în anul 2017 soldat cu vătămarea corporală gravă a unei persoane in varsta de 43 ani care a suferit o infirmitate fizică permanentă.

„Dosarul a fost soluționat în instanță în baza asigurării RCA emise de Omniasig și s-au acordat daune morale, daune materiale (costuri legate de proteze, cheltuieli medicale etc.) și prestație periodică lunară ca urmare a pierderii capacității de muncă”, a mai precizat asigurătorul.

Prin definiția ei legală, asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), obligatorie pentru orice propritar de mașină, are două scopuri: protecția financiară a celui vinovat de producerea accidentului precum și protecția financiară a persoanei.persoanelor păgubite, în urma unui accident.

În baza acestui contract, asigurătorul care a emis asigurarea RCA plăteşte despăgubiri terţelor persoane păgubite în urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a încheiat asigurarea, pentru daunele materiale şi/sau decesul ori vătămările corporale, inclusiv daunele morale, suferite în acel accident.

În prezent orice asigurare RCA, indiferent de prețul acesteia, poate acoperi plata unor despăgubiri de peste 6,07 milioane de euro pentru vătămări corporale, daune morale și deces, precum și despăgubiri maxime de 1,22 milioane de euro pentru daune materiale.

Sursa foto: Vitpho / Dreamstime.com