​Costurile cu ora de manoperă pentru reparațiile auto au crescut anul trecut cu 21% față de anul anterior, susține Biroul asigurătorilor auto (BAAR), asociația care reprezintă toate societățile de asigurări autorizate să vândă RCA. Asociația a precizat marți că a analizat peste 490.000 de calcule efectuate prin intermediul programului Audatex, de unitățile reparatoare din România.

Service autoFoto: Stockr / Dreamstime.com
  • „Potrivit datelor colectate, în intervalul 2020-2023 (media pe ani) se observă o creștere medie de 36% , respectiv 21% în 2023 comparativ cu 2022. Această dinamică accentuată reflectă o tendință constantă de majorare a tarifelor de manoperă pentru lucrările de caroserie.
  • În ce privește situația pe județe, din analiza menționată se poate constată faptul că tariful mediu pe ora de manoperă prezintă variații semnificative de la un județ la altul”, susține Biroul asigurătorilor auto.

Județele în care se observă constant cel mai ridicat nivel al acestui indicator sunt Brăila (226 lei), urmat de Tulcea (187 lei) , Satu Mare (183 lei) și municipiul București (179 lei), conform datelor din 2023.

Potrivit BAAR, analiza tarifelor pe ora de manoperă în cazul principalelor mărci de autovehicule comercializate în România a scos in evidență creșteri importante pentru majoritatea acestora, cele mai relevante fiind:

  • Seat: +50%
  • Volvo: +45%
  • Honda și Chevrolet: +44%
  • Mitsubishi: +40%

Aceste date reflectă o variație medie de +36% pentru toate mărcile analizate în perioada 2020-2023, susține asociația.

Biroul asigurătorilor a mai precizat că tarifele medii sunt influențate de volumul de calcule realizate astfel că au fost incluse în analiză doar județele cu un volum semnificativ de calcule (peste 1.000) pentru fiecare marcă de autovehicul în fiecare județ).

Sursa foto: Dreamstime.com